Verkeersveiligheid
In Zwolle hebben we de ambitie uitgesproken om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers terug te dringen naar nul. Binnen onze gemeente hebben we de afgelopen jaren al meermaals nul verkeersdoden gehad. Desondanks zit er de laatste jaren weer een stijging in het aantal landelijke doden en gewonden. Deze trend zien we ook in Zwolle en elk verkeersongeval met letsel en/of dodelijke afloop is er één teveel.
De focus ligt daarbij nog meer dan in voorgaande jaren op de preventie van ongevallen bij kwetsbare groepen, geleidelijke overgang naar verplaatsingen in de stad op basis van actieve mobiliteit en langzaam verkeer. Met infrastructurele en slimme technische maatregelen maken we het verkeer veiliger.
Verkeersveiligheid wordt echter niet alleen beïnvloed door de infrastructuur, maar ook in grote mate door het gedrag van de weggebruikers. Daarom wordt verkeersveiligheid naast het aspect infrastructuur ook benaderd vanuit educatie, handhaving en monitoring.
Veelgestelde vragen over verkeersveiligheid in Zwolle
Wat doet de gemeente om de veiligheid in het verkeer te vergroten?
Allereerst is het belangrijk dat je als deelnemer in het verkeer ervoor zorgt dat jijzelf en anderen in een verkeersveilige situatie zijn en blijven.
De gemeente Zwolle neemt verschillende maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. We verbeteren de infrastructuur door oversteekplaatsen veiliger te maken en de maximumsnelheid op veel wegen te verlagen naar 30 km/uur. Daarnaast richten we wegen opnieuw in volgens het STOMP-principe, waarbij voetgangers en fietsers prioriteit krijgen.
Ook intensiveren we verkeerseducatie en gedragsverandering, met speciale aandacht voor risicogroepen zoals jongeren en ouderen. Handhaving wordt waar mogelijk versterkt door meer verkeerscontroles en het gebruik van verschillende type flitsers. Hierbij zijn we wel afhankelijk van de politie en het Openbaar Ministerie. Monitoring en bijsturing worden verbeterd door samenwerking met de provincie en het gebruik van een risicoviewer. Tot slot betrekken ze inwoners actief bij het verbeteren van verkeersveiligheid via wijkverkeersteams en participatieprojecten.
Wat doet de gemeente voor de veiligheid rond scholen?
Rondom schoolomgevingen verhogen we de verkeersveiligheid door kleinschalige aanpassingen zoals verkeersdrempels en duidelijke markeringen. De mate van de maatregelen blijft afhankelijk van beschikbare middelen en hangt af van de situatie ter plekke. Daarover gaan we in overleg. De oplossing verschilt per geval. Door middel van ondersteuning in de lessen en het bijbehorende praktisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland leren kinderen bewuster te worden van gevaren in het verkeer en hoe daar mee om te gaan. In Zwolle doen zelfs alle basisscholen mee aan het praktisch verkeersexamen.
Hoe weet de gemeente of een maatregel werkt?
We evalueren de effectiviteit van verkeersveiligheidsmaatregelen door middel van monitoring en bijsturing. Hierbij werken we samen met de provincie aan de verbetering van een risicoviewer, die helpt bij een risicogestuurde aanpak. Wanneer we in deze risicoviewer de risico’s zien afnemen op specifieke knelpunten, dan weten we dat getroffen maatregelen hebben gewerkt. Zo niet, dan vraagt dat in sommige gevallen om bijsturing. Daarnaast gaan we evalueren of het STOMP-ontwerpprincipe de juiste is geweest. Denk hierbij aan het evalueren van de effecten van de herinrichting van de Kop van Assendorp. Waar mogelijk en gewenst evalueren we overige (kleine) maatregelen.
Wat doet de gemeente met de verschillende meldingen die door inwoners worden ingediend?
We ontvangen verschillende meldingen over verkeer, waaronder hardrijdend verkeer op wegen en woonstraten. We begrijpen dat dit een grote zorg is voor veel inwoners en we nemen elke melding serieus. Helaas kunnen we als gemeente niet altijd direct ingrijpen, omdat het gedrag van weggebruikers een belangrijke rol speelt en niet altijd eenvoudig te veranderen is. Daarnaast dienen wij in het kader van beschikbare middelen altijd een afweging te maken tussen verschillende meldingen, waardoor verschillende meldingen verschillende prioriteit krijgen.
Hoewel we niet de middelen hebben om op elke melding in te gaan, blijven we altijd bereid om mee te denken en oplossingen te zoeken. We waarderen de betrokkenheid van onze inwoners en moedigen hen aan om meldingen te blijven doen. Samen kunnen we werken aan een veiligere verkeersomgeving, ook al is het soms onmogelijk om op elke melding direct actie te ondernemen. Jouw meldingen helpen ons om prioriteiten te stellen en de verkeersveiligheid in Zwolle continu te verbeteren.
Iets melden over verkeersveiligheid in Zwolle?
Heb je iets te melden over verkeersveiligheid in Zwolle? Dat kan via een speciaal meldpunt. Als gemeente denken we graag met je mee!