Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Identiteitskaart

Een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of vernieuwen doet u bij de publieksbalie in het stadskantoor. Maak hiervoor eerst een afspraak. U betaalt de kosten voor de ID-kaart bij de afspraak. U moet uw ID-kaart zelf aanvragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Na 6 werkdagen kunt u uw nieuwe ID-kaart ophalen. Dit moet u zelf doen.

Instructie tekst: Vraagt u een ID-kaart aan voor een kind? Dan moet hij of zij zelf ook bij de aanvraag en het ophalen van de ID-kaart zijn. Wil een kind jonger dan 12 jaar een eigen ID-kaart wil aanvragen, dan moeten beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben toestemming geven. Dat moet via het toestemmingsformulier. Lees meer onder het tabje 'Jonger dan 12 jaar'

Meenemen

Neem dit mee als u een ID-kaart aanvraagt:

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op uw naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
  • Uw pasfoto. Uw pasfoto moet voldoen aan de eisenexterne-link-icoon.
  • Contant geld of uw pinpas.

Kinderen jonger dan 12 jaar:

  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart.
  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op je naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto die aan de eisenexterne-link-icoon voldoet.
  • Contant geld of pinpas.

Toestemming

Voor de aanvraag van een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming nodig van de ouder(s) of persoon die het gezag heeft. Toestemming geven beide ouders online, ieder met eigen DigiD.

Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, dan hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie.

Toestemming geven met DigiDexterne-link-icoon

Lukt het niet om online toestemming te geven? Dan geeft u aan de balie schriftelijk toestemming. Neem uw identiteitsbewijs mee.

Kosten

De kosten van een Nederlandse identiteitskaart staan op de pagina Leges reisdocumenten.

De prijs van de aangevraagde Nederlandse identiteitskaart wordt bepaald door de datum van de aanvraag.

Ophalen

U kunt 6 werkdagen na uw afspraak uw identiteitskaart persoonlijk ophalen. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 uur - 17.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Geldigheid

Wanneer uw reisdocument verloopt, krijgt u daarvan minimaal 4 weken van te voren schriftelijk bericht.

Hoe lang is een ID-kaart geldig?

  • Een ID-kaart voor volwassenen is tien jaar geldig.
  • Een ID-kaart voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is vijf jaar geldig.

In welke landen is de Nederlandse Identiteitskaart geldig?

Een Nederlandse ID-kaart is geldig in de meeste landen binnen de Europese Unie. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon leest u welke landen dit zijn.

Let op: Paspoort nodig bij reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig als u naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reist.

Woonde u als Nederlander al voor of op 31 december 2020 in het VK? Dan kunt u tot en met 31 december 2025 met uw identiteitskaart reizen tussen Nederland en het VK. Dat is afgesproken in het terugtrekkingsakkoord. U heeft tijdens uw reis een bewijs nodig dat u onder het terugtrekkingsakkoord valt. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Spoed, kwijt of gestolen

Heeft u snel een ID-kaart nodig?

Heeft u snel een identiteitskaart nodig? Doe dan een spoedaanvraag.

  • Doet u de aanvraag op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag vóór 2 uur in de middag? Dan kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag ophalen.
  • Doet u de aanvraag op vrijdag, dan kunt u uw identiteitskaart maandag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Noodpaspoort

Kunt u niet meer op tijd een geldige ID-kaart krijgen, ook niet via een spoedaanvraag? Dan kunt u misschien een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Maar u vult bij de aanvraag van uw nieuwe ID-kaart een eigen verklaring van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw oude ID-kaart bent kwijtgeraakt. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte te doen bij de politie.

Woont u in Zwolle, dan kunt u de vermissing online doorgeven met uw DigiD. Hoe dit werkt leest u op de pagina Vermissing Nederlands paspoort of identiteitskaartexterne-link-icoon.

Jonger dan 12 jaar

Wil een kind jonger dan 12 jaar een eigen ID-kaart aanvragen? Dan moeten beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben toestemming geven. Dat moet via het toestemmingsformulier.

Toestemmingsformulier

Toestemming van beide ouders. Of van degene(n) die het gezag hebben. Toestemming geven beide ouders online, ieder persoonlijk met eigen DigiD. Heeft maar één persoon het ouderlijk gezag? Dan hoeft alleen die persoon toestemming te geven. Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie. Ouder(s) of gezaghebbenden die niet online toestemming geven, moeten wel meekomen naar de afspraak. Toestemming geven met DigiDexterne-link-icoon

Problemen bij de toestemming

Soms wil een ouder geen toestemming geven. Dan kan de andere ouder of het kind de kinderrechter vragen om vervangende toestemming. De rechter beslist in het belang van het kind. Ga voor meer informatie naar www.rechtspraak.nlexterne-link-icoon.

Reizen met minderjarige kinderen

Reist u met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan zijn er een paar extra regels. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit. Dat is om mogelijke ontvoeringen van kinderen naar het buitenland te voorkomen. Meer informatie over reizen met kinderen.

Bijzonderheden, klachten, contact

Contact

Als u vragen heeft over de ID-kaart neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.