Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Wandelen en fietsen in Stationslaan (Pedro Sluiter)

Wandelen en fietsen in Zwolle

De voetganger en de fietser krijgen een prominentere plek in het centrumgebied. We streven naar een wijdvertakt voetgangersnetwerk in Zwolle. Vaak is fietsen in de stad net zo snel als de auto. Wel een stuk gezonder. Gewoon eens proberen.

Veelgestelde vragen over actieve mobiliteit

Wat doet de gemeente om wandelen en fietsen te stimuleren?

De binnenstad wordt een gebied waar wandelen en fietsen voorrang hebben. Dat doen we door goede routes en bewegwijzering. Maar ook door veilige en werkbare fiets parkeerplekken in te richten en fietsstraten aan te leggen voor mensen die grotere afstanden snel willen afleggen. Ook organiseren we deelfietsen die de overstap van auto of OV naar fietsen in de stad makkelijk maakt.

Wat als ik met de fiets van buiten de stad wil komen?

Als gemeente werken we aan een beter lokaal en regionaal fietsnetwerk. Denk hierbij aan fietstunnels en -bruggen, fietsstraten en gratis bewaakte stallingen in de binnenstad. 

Hoe zorgt de gemeente voor mijn veiligheid op de fiets?

Fietsstraten zorgen voor een veilige verbinding. Rotondes waarbij de fietser voorrang heeft, maken dat je gewoon door kunt rijden waar de auto moet stoppen. Een korte fietstunnel onder drukke verkeerspunten door, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je door kunt met jouw route. Door voldoende doorzicht in de tunnels, is ook het gevoel van sociale veiligheid groter.

Ik heb mijn fiets geparkeerd in de binnenstad, maar kan deze niet meer vinden?

Het is van belang om de looproutes in de binnenstad vrij te houden van geparkeerde fietsen. Op sommige plekken is die ruimte beperkt, zoals in de stegen die grenzen aan de Melkmarkt en de Diezerstraat. Daarom vragen wij aan jou en bezoekers van de stad om in deze krappe stegen geen fietsen neer te zetten.

Fietscoaches verwijderen fietsen die foutief zijn geparkeerd in het fietsvrijgebied, bijvoorbeeld op de Grote Markt en omgeving en ook in de stegen. De fietsen worden verplaatst naar de dichtstbijzijnde plek waar het parkeren van fietsen wel is toegestaan.

De AFAC (Algemene Fiets Autohandel Centrale)externe-link-icoon verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving en op de Grote Markt.

Meedenken over dit thema?

Heb je vragen over wandelen en fietsen in Zwolle? Of wil je jouw ideeën delen om wandelen en fietsen in Zwolle nog prettiger te maken? Neem hiervoor contact op met Erna Jansen, e.jansen@zwolle.nl.

Dit betekent actieve Mobiliteit voor Zwolle