Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Klimaatadaptatie

De bodem als spons

We kunnen er niet meer omheen: de zomers zijn droger en heter, en tegelijkertijd krijgen we steeds meer te maken met heftige regenval. Om ons hierop aan te passen is het belangrijk om goed te zorgen voor onze bodem. Een natuurlijke, gezonde bodem werkt namelijk als een soort spons: het neemt water langzaam op en houdt het vast.

Asfalt en tegels laten regen snel het riool inlopen. Zo zijn onze dorpen en steden nou eenmaal ingericht.  Toch brengt dit nadelen met zich mee. Zo krijgt de riolering een enorme toevoer van water in één keer. Dit kan leiden tot wateroverlast. Dit is jammer, want de bodem kan juist veel water opnemen. Door dit water vast te houden kan het later, tijdens droge periodes, weer gebruikt worden.

Oplossingen vanuit de gemeente

Om meer water vast te houden legt de gemeente groene greppels aan waar regenwater naar toe kan stromen. Dit noemen we wadi’s. Hier kan het water langzaam de bodem in sijpelen. Zo voorkomen we natte straten. Ook kiest de gemeente steeds vaker voor waterdoorlatende bestrating. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waaraan de gemeente werkt.

Wat je zelf kunt doen

Met een klimaatbestendige tuin bescherm je jezelf en je omgeving tegen droogte en wateroverlast. Bovendien ziet je tuin er een stuk groener uit.

Hieronder staan een aantal tips van Zwollenaren met klimaatbestendige tuinen. Wil je nu nog meer voorbeelden zien? Sluit dan eens aan bij een Groenemiddagexterne-link-icoon. Hier laten Zwollenaren 7 keer per jaar zien wat ze doen om Zwolle groener en klimaatbestendiger te maken.

Tip 1: Vang regenwater op in een regenton

Een regenpijp voert regenwater snel af naar het riool. Zonde, want dit water kun je later nog gebruiken, bijvoorbeeld om je tuin te sproeien. Door de regenpijp af te koppelen op een regenton bespaar je kostbaar drinkwater. Daarnaast is regenwater ook nog eens beter voor je planten!

Tip 2: Haal tegels uit je tuin of maak een geveltuin!

Als je tegels vervangt voor groen, kan water de grond in zakken én vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. Wip wat tegels eruit, en zaai bloemen of planten in. Heb je geen tuin? Een geveltuin is een leuke en makkelijke manier om meer groen op straat te krijgen. In een filmpjeexterne-link-icoon laat Bram zien hoe je zelf makkelijk een geveltuin aanlegt/

Wist je dat een groene tuin niet duur is en weinig onderhoud nodig heeft? Nadia vertelt je in een videoexterne-link-icoon waarom zij koos voor een onderhoudsarme groene tuin:

Tip 3: Vervang ‘saai' gras door een kruidenmengsel of bloemen

Het gras dat wij kennen heeft relatief korte wortels en heeft het hierdoor moeilijk in droge periodes. Een gazon met bloemen en andere kruidenplanten zoals klaver heeft hier minder last van. Je tuin zal hierdoor minder snel verdrogen. Bijkomend voordeel is dat het ook minder onderhoud kost.

Tip 4: Leg een wadi of vijver aan in je tuin

Je maakt zelf een wadi door een gat te graven in het laagste gedeelte van je tuin of door simpelweg wat tegels weg te halen op het laagste gedeelte van je tuin. In de wadi plant je planten die van een vochtige omgeving houden. Kijk op YouTubeexterne-link-icoon hoe Frans met een innovatief systeem regenwater opvangt in een vijver!

Tip 5: Leg een infiltratiekrat aan in je tuin

Naast een regenton of een wadi, kun je water ook opvangen in een infiltratiekrat.  Een infiltratiekrat is een krat speciaal ontworpen om water op te vangen en wateroverlast te voorkomen. Deze kun je onder de grond in je tuin plaatsen en dit kun je zelf doen.

Subsidiemogelijkheden

Wil je aan de slag om meer groen in jouw leefomgeving aan te brengen? Er zijn verschillende subsidieregelingen en wijkbudgetten waar je mogelijk gebruik van kunt maken.

Hulp nodig?

Ben je nu helemaal enthousiast geworden maar weet je nog niet hoe je dit zelf moet aanpakken? Wil je een tip of hulp bij het groener maken van je tuin? Neem dan eens contact op met Annemiek Wiegman van het Team Klimaat Actief. Zij helpt jou graag om ideeën te vertalen naar de praktijk.