NK Tegelwippen: wat is dat?
Zwolle doet mee met het NK Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober vindt deze wedstrijd plaats. Welke Nederlandse gemeente lukt het om de meeste tegels te vervangen voor groen? Woon jij of werk jij in Zwolle? Doe ook mee. Dan help je Zwolle misschien aan een plek in de top 3 in het eindklassement!
Tegelwippen voor een groene gemeente
Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Zwolle: met inwoners aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo bestrijden we samen hittestress en wateroverlast en bevorderen we de biodiversiteit in onze leefomgeving. Want het klimaat verandert en dat zien we terug in de directe omgeving en in het nieuws. We krijgen steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. Voor de gemeente is het topprioriteit en dat is te merken. Tijdens de hoosbuien van de afgelopen periode kon het water in en rond het nieuwe stationsplein bijvoorbeeld goed weglopen.
Hoe doe je mee?
Jij kunt ook een bijdrage leveren aan het NK Tegelwippen. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in je tuin tegels door groen te vervangen. De gewipte tegels kun je rechtstreeks aanmelden op website van het NK Tegelwippen. Heb je veel tegels over, meld je dan aan voor de Tegeltaxi. Maak je gebruik van de Tegeltaxi, dan melden wij de tegels voor je aan.
Veel inwoners van Zwolle zijn al bezig met het vergroenen van hun buurt.
Kijk maar eens op Mijnwijk.zwolle.nl.
Wat doe je met overgebleven tegels?
Straattegels die je overhoudt als je een geveltuintje aanlegt of tegels in je tuin door groen vervangt, kun je prima hergebruiken. Bekijk de tips over hergebruik en vergroening. Elke tegel telt, ook als je maar een paar tegels of klinkers wipt. Geef ze door op de website van het NK Tegelwippen en zet er groen voor in de plaats. Dan draag je al bij.
Tegeltaxi
Heb je veel tegels gewipt en kun je ze niet hergebruiken? Meld je aan voor de Tegeltaxi en laat ze gratis ophalen. Maak je gebruik van de Tegeltaxi, dan hoef je de tegels niet aan te melden op de website van het NK Tegelwippen. Wij doen dat voor je.
Tegeltaxi gemist? Tuinland Zwolle biedt de mogelijkheid om tegels in te leveren
Tuinland Zwolle biedt 3 inlevermomenten waarbij je gebruik kunt maken van een container en je tegels kunt inleveren. Deze inlevermomenten vinden plaats op de volgende data: 21/22 juni, 19/20 juli en 16/17 augustus. De container zal worden geplaatst bij de Huub van Doornestraat (ingang magazijn).
Tegelstand
Wil je weten hoe Zwolle scoort ten opzichte van de andere gemeenten in het NK Tegelwippen. Kijk dan op Check de Tegelstand .
Mag ik tegels wippen op gemeentegrond?
Als je op gemeentegrond tegels wil wippen, mag er best veel. Denk aan geveltuinen, adoptiegroen, boomtuintjes. Meer informatie kun je vinden op: Meer groen maak je zo | Gemeente Zwolle. Hier kun je ook lezen of je hiervoor toestemming moet vragen bij de wijkregisseur van jouw wijk en hoe je dat moet doen.
Je staat er niet alleen voor
Onderzoek laat zien dat 98 procent van alle Europeanen erkent dat het klimaat verandert. En dat de meerderheid (76%) van alle Nederlanders én Europeanen zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Je leest er meer over op de website van het European Social Survey Je staat dus niet alleen als je er iets aan wilt doen.
Waarom meer groen?
Een groene tuin zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in je straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater rechtstreeks de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, dus ook je woning, in de zomer koel. Doe het wel verstandig zodat het groen de gevel niet aantast.
Circulaire geveltuin
Wist je dat je ook een geveltuin kunt aanleggen, zonder tegels en zand af te voeren? In dit filmpje laat Zwollenaar Bram Borkent zien hoe.