Huwelijksbevoegdheid
Gaat u in het buitenland trouwen? Of sluit u in het buitenland een partnerschap? Dan kan de buitenlandse instantie u vertellen welke documenten u hiervoor nodig heeft. In sommige landen moet u bewijzen dat u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. De buitenlandse instantie kan u dan vragen om een ongehuwdverklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid.
Belangrijke tekst: Wilt u hulp bij het maken van een online afspraak? Kijk dan op Hulp bij digitaal contact met de gemeente.
Aanvraag
Een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring (uittreksel Basisregistratie Personen, BRP) vraagt u aan bij de woongemeente.
Al geëmigreerd?
Als u inmiddels geëmigreerd bent, vraagt u de verklaring huwelijksbevoegdheid aan bij de burgerlijke stand van uw laatste woongemeente. De ongehuwdverklaring vraagt u dan aan bij een RNI-gemeente. De gemeente Zwolle is een RNI-gemeente.
Dit heeft u nodig voor de aanvraag:
- Geldig paspoort of identiteitsbewijs van beiden waarop de nationaliteit vermeld staat
- Geboorteakte van beiden
- Bewijs van beiden dat u op dit moment niet gehuwd bent
- Bewijsstukken van ontbinding/beëindiging van een vorig huwelijk (als u eerder gehuwd bent geweest).
Soms zijn er nog meer documenten nodig. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand via 14038 (5 cijfers). Dit is het algemene telefoonnummer.
Legalisatie- of Apostillestempel
Mogelijk moeten uw buitenlandse documenten legalisatiestempels of een apostillestempel hebben. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, hebt u ook een vertaling door een beëdigd tolk of vertaler in Nederland nodig.
Meer informatie vindt u op: Trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in het buitenland.
Kosten
Voor de kosten van dit product, zie Kosten huwelijken.
Contact
Als u vragen heeft over dit product neem dan contact op met de gemeente Zwolle.
Klachten & meldingen
Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.