Zwolle Gezonde Stad

Zwolle Gezonde Stad wil een gezonde leefstijl aantrekkelijk en gemakkelijk maken voor alle Zwollenaren. Dat is het doel van Zwolle Gezonde Stad.

Samen met inwoners een bijdrage leveren aan het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen ofwel het bevorderen van het gezondheidspotentieel door het bevorderen van gelijke kansen, het stimuleren van gezond gedrag, het realiseren van een gezonde omgeving (het aantrekkelijk en gemakkelijk maken van de gezonde keuze) en het realiseren van een goede verbinding van preventie en zorg.

Zwolle Gezonde Stad is al jaren actief als beweging in Zwolle. Eerst met name gericht op jeugd en jongeren vanuit de JOGG aanpak. De laatste jaren heeft het zich steeds meer ontwikkeld tot het netwerkplatform wat het nu is. De stadsdialoog is hierin een belangrijk onderdeel. Dit moet dé ontmoetingsplek worden waar we op basis van actuele thema’s het gesprek aangaan, verbindingen zoeken en initiatieven aanjagen. 

Wat kan ik doen?

Jaarlijks worden er verschillende bijeenkomsten voor de hele stad of een specifieke wijk georganiseerd. De inhoud verschilt en is gebaseerd op actuele ontwikkelingen. Mogelijk ontstaan er uit deze stads- en wijkdialogen nieuwe initiatieven.

Ook kun je als inwoner of organisatie subsidie krijgen voor het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het maken van gezonde keuzes. Zo gebruikte Marlijn de subsidie om kinderen kennis te laten maken met gezond eten. Bekijk het interview met Marlijn.

Gezonde voedselomgeving

Onze sociale, fysieke en digitale omgeving beïnvloeden in grote mate wat we eten. Op het station kies je al gauw voor een frietje, terwijl een fruitschaal op kantoor uitnodigt tot het eten van een appeltje.

Helaas is de Nederlandse voedselomgeving in de afgelopen jaren steeds ongezonder geworden en hebben ook steeds meer Nederlanders overgewicht. Ook in Zwolle. De gemeente Zwolle werkt daarom aan een gezonde voedselomgeving.

Niet al het lekkers verbieden, maar de gezonde keuze als de makkelijkste keuze voor alle Zwollenaren. Maar hoe ongezond is de voedselomgeving in Zwolle eigenlijk? En hoe staat het met de gezondheid van de Zwollenaar? Via de kopjes gezonde voedselomgeving en gezondheid per wijk, kun je meer data en kaarten hierover vinden.

Komende activiteiten

Bijeenkomst 27 juni 2024 van 9:30-12:00 uur

Afgelopen jaar is er landelijk, regionaal en lokaal veel gebeurd op gebied van gezondheid en preventie. Als gemeente hebben we met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Zwols Sportakkoord II hiervoor plannen gemaakt voor de toekomst. Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een regioplan ontwikkeld voor IJssel-Vecht. Deze bewegingen overlappen en raken elkaar:  IZA gaat over het toegankelijk houden van zorg voor inwoners die dat nodig hebben; GALA is bedoeld om inwoners te helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Het gaat om de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en preventie.

Op 27 juni gaan we hier over in gesprek tijdens de stadsdialoog. De volgende vragen staan centraal: wat gebeurt er al in Zwolle? Waar liggen de (domeinoverstijgende) verbindingen? Hoe kunnen we deze versterken en hoe komen we van denken naar doen?  

Wilt u hierover meedenken, -praten en -doen? Meld u aan via deze link.externe-link-icoon

  • Tip: kijk het webinar terug ter voorbereiding. Op 29 mei vond het webinar plaats over het regioplan Samen Gezond IJssel-Vecht: wat betekent het regioplan voor onze regio en voor Zwolle? Verschillende sprekers die actief zijn binnen Samen Gezond IJssel-Vecht vertellen over de plannen per coalitie (thema). Met de kennis die tijdens het webinar is gedeeld, is de bijeenkomst op 27 juni een stuk makkelijker te volgen. Kijk het webinar terug via deze linkexterne-link-icoon.

Programma

  • 9.00 – 9.15 uur Inloop
  • 9.15 – 9.30 uur Welkom met wethouder Michiel van Willigen
  • 9.30 – 10.30 uur Eerste ronde deelsessies
  • 10.30 – 10.45uur Pauze
  • 10.45 – 11.45 uur Tweede ronde deelsessies
  • 11.45 – 12.00 uur Afsluiting met wethouder Dorrit de Jong
  • 12.00 uur Lunch

Deelsessies

De volgende thema’s komen aan bod tijdens beide rondes:

1. Gezond leven voor iedereen: gecombineerde leefstijlinterventies
In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) wordt de aanpak van volwassenen met overgewicht en obesitas beschreven als het uitvoeren van de ketenaanpak GLI. Goede samenwerking tussen zorg- en sociaal domein professionals is essentieel voor een goede inrichting van een GLI.

2. Gezonde informatie: steunpunten in de wijk
In het regioplan wordt bij verschillende coalities gesproken over laagdrempelige steunpunten waar inwoners terecht kunnen met een (hulp)vraag. Een voorbeeld hiervan is een balie positieve gezondheid, een zelfregiecentrum of herstelacademie. Binnen de gemeente Zwolle zijn er al een aantal steunpunten. Hoe maken we gebruik van de reeds bestaande steunpunten in relatie tot de doelen vanuit het regioplan? Waar moet een steunpunt aan voldoen? Hoe zorgen we ervoor dat de steunpunten meer bekendheid krijgen?

3. Gezonde buurt: community care
‘Community care’, of beter gezegd ‘zorgzame (buurt)gemeenschappen’, is kort gezegd ‘het ondersteunen van mensen bij het leven in de eigen leefomgeving’. In het regioplan is opgenomen dat elke gemeente minimaal één voorbeeld van een community care project heeft: een gemeenschap waar mensen elkaar ondersteunen in het deelnemen aan de samenleving. We kennen in Zwolle al initiatieven, maar hoe kunnen we deze beweging verder versterken? 

4. Gezonde school en kinderopvang
In het regioplan van de coalitie Gezond Leven en Preventie staat opgenomen als resultaat dat eind 2026 basisscholen, middelbare scholen en kinderopvangorganisaties in de regio IJssel-Vecht structureel aan een gezonde school of kinderopvang werken. Er wordt nu regionaal gewerkt aan de eerste stappen voor de uitvoering, maar we gaan graag met het onderwijs en andere stakeholders in gesprek over hoe we dit nu in Zwolle vormgeven. En wat deze ambitie gaat betekenen voor scholen en kinderopvang. 

5. Samenwerking sociaal en zorgdomein – hoe verbinden we zorg en preventie?
In het regioplan staat benoemd dat er wordt onderzocht of er een verbinding kan worden gelegd tussen de griepprik en een gezondheidsonderzoek. Oftewel: hoe kunnen we momenten van contact van eerstelijnszorg meer verbinden aan preventieve gezondheidsthema’s?

6. Samenwerken en overleggen in de stad
Er zijn meerdere overlegstructuren in Zwolle over thema’s die raken aan het IZA en GALA. Hebben we dat nu op een juiste manier ingericht? Hoe vinden we elkaar effectief?

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Siebren Groen, programmacoördinator Zwolle Gezonde Stad via zwollegezondestad@ggdijsselland.nl