Welke situaties onderscheiden we
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u gemeentegrond gebruikt. Afhankelijk van de situatie gaan we met u in gesprek. We onderscheiden verschillende situaties:
- Het kan zijn dat u met de gemeente al eerder afspraken maakte over grondgebruik van de gemeente. Deze gevallen zijn bij de gemeente bekend en zijn in deze aanpak geen onderwerp van gesprek.
- U maakt gebruik van meer dan 5 vierkante meter grond van de gemeente. Met u zal het gesprek gevoerd worden of u deze van de gemeente wilt kopen wanneer de gemeente geen zwaarwegende redenen heeft voor eigen gebruik.
- Wanneer die er wel zijn, kan de gemeente de grond van u terugvragen. Wilt u niet kopen? Ook dan vraagt de gemeente de grond van u terug.
- Bent u van mening dat de grond van u is? Dan moet u daarvoor bewijzen aandragen. Kunt u dat, dan zal de gemeente meewerken aan een rectificatie van haar grondgegevens. Kunt u dat niet, dan zal de gemeente de grond terugvragen.
- Denk u dat er sprake is van verjaring van de eigendomssituatie? Ook daarvoor is bewijsvoering van uw kant noodzakelijk. Daarover gaat u in gesprek met de gemeente. Blijkt inderdaad sprake te zijn van verjaring, dan werkt de gemeente mee aan rectificatie.
- De gemeente zal proberen er met u in gesprekken uit te komen. Wanneer het nodig is zal de gemeente gerechtelijk stappen moeten nemen. Het gelijkheidsbeginsel (gelijke monniken gelijke kappen) binnen Zwolle is een belangrijk uitgangspunt.
Contact
Vragen? Bel 14 038 (vijf cijfers) of mail naar grondgebruik@zwolle.nl.
Veelgestelde vragen
Bekijk de veelgestelde vragen over oneigenlijk grondgebruik.