Wat moet ik doen bij een verstopt riool?
Wat moet ik doen bij een verstopt riool?
Als het water in uw gootsteen of uw douche niet meer doorloopt, dan kunt u het volgende doen:
Probeer eerst met een zuignapontstopper de afvoer op gang te krijgen.
- Zorg dat er een laagje water in de bak staat en dicht het overloopgat met een doek.
- Plaats de zuignap op de afvoer en druk deze helemaal in.
- Beweeg de zuignap op en neer tot er vuil uit de afvoer omhoog komt.
Helpt dit niet, schroef dan de sifon (zwanenhals) los en maak deze grondig schoon.
- Ontvet de afvoer door er soda en heet water door te spoelen.
Helpt dit ook niet, dan zit de verstopping ergens anders in de leiding. U kunt de leiding met een ontstoppingsveer (laten) doorsteken of professionele hulp inschakelen. De kosten zijn voor uw rekening.
Wanneer geen enkel lozingstoestel in uw woning functioneert dan is de kans groot dat er een verstopping zit tussen uw woning en het gemeentelijk hoofdriool. Indien de mogelijkheid aanwezig is, kunt u op de erfscheiding controleren of uw rioolbuis vol staat. Is dit het geval dan zit het probleem in het gemeentelijk gedeelte van de rioolaansluitleiding van de woning. Kijk dan op de pagina Ontstopping rioolaansluiting op gemeentegrond. Of neem contact op met de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038. Hier krijgt u uitleg over de te volgen procedure.
Illustratie Djanko Stichting Rioned
Bewust omgaan met het riool
Om storingen in het rioolstelsel te voorkomen en om het milieu te ontzien, is het belangrijk bewust om te gaan met het riool.
Welke afvalresten horen wáár thuis?
- Vast afval hoort in de vuilniszak. Spoel dus geen koffieprut, theebladeren, etensresten, kattenbakkorrels, maandverband en tampons, watten, luiers, swifferdoekjes, pleisters en condooms door de wc of gootsteen.
- Billen- en toiletdoekjes. Deze verteren niet en verstoppen het riool. Dit in tegenstelling tot wat op sommige verpakkingen staat. Doe ze bij het restafval, net als schoonmaakdoekjes.
- Resten spijsolie, jus, frituur- en braadvet moeten ook in de vuilniszak. Giet het vet om te stollen eerst in een leeg yoghurt- of melkpak voor het in de vuilniszak gaat.
- Medicijnen horen niet in het riool. Breng restanten naar de apotheek of drogist.
- Breng resten verf, terpentine, olieproducten zoals motorolie, en andere schadelijke stoffen naar de inzamelpunten of chemokar bij u in de buurt.
- Matig de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt, volg de instructies op de verpakking.
Tips voor een goed werkend riool
- Keuken: gebruik een zeefje in de afvoerplug. Gebruik nooit vloeibaar ontstopper: bedenk dat dit een van de agressiefste vloeistoffen is die er bestaat. Agressief voor ogen, handen, kleren en keukenmeubilair. Maak vette pannen en borden eerst schoon met een keukenpapiertje. Gebruik bij het voorspoelen van de handafwas water met afwasmiddel in een wasbak, zodat het vet door de zeep wordt opgenomen. Dan koekt vet niet aan in de afvoerbuis.
- Toilet: plaats een afvalemmertje in de toiletruimte voor de maandelijkse ongemakken voor uw bezoekers.
- Douche- / ligbadputje: maak regelmatig afvoerputjes schoon, verwijder haren na elke douchepartij. Steek de sproeikop af en toe met de straal in de afvoer.
- Wastafel: wanneer de wastafel slechter gaat lopen, maak dan de sifon eens schoon. Wordt de wastafel bijna nooit gebruikt, gooi er dan toch af en toe water in zodat de buis ook schoon blijft. Dit voorkomt dat de vuiligheid in de buis aan gaat koeken.
- Afvoerputjes: maak een afvoerputje jaarlijks schoon bijvoorbeeld na het vallen van de bladeren van de bomen. Plaats eventueel een gaasje onder de pijlen van het putje. Hebt u achter uw tuin putjes in de stoep, moet u het emmertje ervan op tijd legen. Dit emmertje zorgt ervoor dat er geen zand en vuil in de afvoer kan komen en dient als stankafsluiter.