Vind jouw nieuwe (t)huis
Ben je op zoek naar een nieuwe woning of weet je niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige! Voor veel mensen kan het vinden van een geschikte of passende woning een uitdagende zoektocht zijn. Deze pagina is speciaal voor jou gemaakt, om je te ondersteunen op weg naar een fijne, passende en/of nieuwe woonplek.
In Zwolle vinden we het belangrijk dat iedereen een passend thuis kan vinden. Samen met onze partners helpen we woningzoekenden doorstromen naar een woning die beter bij hen past. Dit zorgt ervoor dat woningen vrijkomen voor starters en gezinnen, of beter benut worden door bijvoorbeeld aanpassingen aan de bestaande woning.
Op deze pagina vind je ervaringsverhalen van mensen zoals jij, die hun weg hebben gevonden naar een geschikte en passende woning. Laat je inspireren door hun verhalen en ontdek dat er veel mogelijkheden zijn. Daarnaast hebben we een overzicht van veelgestelde vragen (Q&A) samengesteld om je verder te helpen met praktische tips en nuttige informatie.
Kom naar de stadsgesprekken
We zijn benieuwd naar jouw ideeën! We willen graag meer inzicht krijgen in jouw woonwensen voor de toekomst, zodat we samen kunnen werken aan een (t)huis voor iedereen. Ga in gesprek met medewerkers van verschillende organisaties, zoals woningbouwcorporaties, Welzijnsorganisatie WijZ, De Woonfabriek Zwolle en de gemeente Zwolle. Daarnaast kun je ook in gesprek gaan met een inwoners die de stap heeft gezet naar een woning die beter aansluit bij haar behoeften.
De volgende stadsgesprekken:
Markt Stadshagen Donderdag 23 januari van 15:00 – 17:00 uur |
Markt Zwolle Zuid Woensdag 12 februari van 10:00 - 12:00 uur |
Tips voor het zoeken van een woning
Laat je inspireren (ervaringsverhalen)
Anneke Trentelman
Zal ik het wel of niet doen?’ Anneke Trentelman had veel twijfel, maar wat is ze blij dat ze toch de knoop heeft doorgehakt en is verhuisd. Van een ruime eengezinswoning in Zwolle-Zuid naar een gezellige flat in Stadshagen.
Wilma Nijland
Voor Wilma Nijland was verhuizen een weloverwogen keuze. Zij verruilde een appartement in Wijhe, voor één in Zwolle. Zij woont in het SamSam Huis. Daar wonen 55-plussers zelfstandig, maar delen gemeenschappelijke ruimtes.
Arie en Hennie Knikker
Arie en Hennie Knikker wonen al 48 jaar in hun huurhuis, als de achterbuurvrouw lelijk van de trap valt. Omdat hen dit ook kan overkomen, besluit het seniorenkoppel nu echt op zoek te gaan naar een wat kleinere woning met een slaapkamer en toilet op de begane grond.
Niet kleiner, maar gemakkelijker wonen
Na bijna 50 jaar in een wijk aan de rand van Zwolle te hebben gewoond, besluit een echtpaar uit de Brinkhoek hun grote vrijstaande woning te verruilen voor een appartement dichter bij de stad. Het gaat niet om een drastisch kleinere woning, maar vooral om een huis dat beter past bij hun huidige levensstijl.
Veel gestelde vragen
Ik denk aan verhuizen. Welke stappen moet ik dan ondernemen?
1. Schrijf u in bij de Woningzoeker
2. Vul jouw profiel volledig aan met uw gegevens en inkomen
3. Geef uw voorkeuren door via jouw zoekprofiel
4. Zet de tipberichten aan
Als ik kleiner ga wonen betaal ik meer huur. Dus waarom zou ik dan verhuizen?
Het belangrijkste is dat u in een woning woont die goed bij uw situatie past. Indien u recht heeft op huurtoeslag, dan ontvang je in veel gevallen een hogere toeslag als de huurprijs hoger is. Ook is de nieuwe woning vaak energiezuiniger doordat deze kleiner en/of nieuwer is. Daarom zijn de energielasten vaak lager dan in de huidige woning. Het is daarom mogelijk dat de woonlasten van de nieuwe woning niet of nauwelijks hoger zijn dan van uw huidige woning.
Als ik meer huur moet betalen voor een kleinere woning. Compenseren jullie de huur dan?
Nee. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk op toeslagen.nl en maak een proefberekening om te zien of uw huurtoeslag kunt krijgen.
Ik wil wel kleiner wonen, maar het lukt me niet om zelf te verhuizen. Wat kan ik doen?
Er zijn diverse organisaties die u wellicht hulp kunnen bieden, zoals: Stichting Present, Klus in de Wijk en SamenZwolle.
Ik wil verhuizen naar een woning van een andere verhuurder in Zwolle. Kan dat?
Ja, dat kan. Als u ingeschreven bent bij de Woningzoeker, dan bent u ingeschreven voor alle corporaties binnen Zwolle. U kunt dan ook verhuizen naar een woning van een andere verhuurder in Zwolle.
Ik heb heel weinig inschrijfduur bij de Woningzoeker (of helemaal geen). Is er dan toch iets mogelijk?
Er zijn diverse mogelijkheden binnen de Woningzoeker om toch kans te kunnen maken met weinig (of helemaal geen) inschrijfduur. De volgende opties zijn er:
- Woningen in de spoedmodule
- Dit zijn woningen die op basis van loting worden verhuurd.
- De voorwaarde is hierbij wel dat u minimaal 1 jaar aaneengesloten ingeschreven staat bij een gemeente die is aangesloten bij de Woningzoeker. U kunt via deze link zien welke postcodes hieronder vallen.
- Doorstroomwoningen
- Dit zijn woningen waarbij woningzoekenden voorrang krijgen indien hij/zij een woning van een van de aangesloten corporaties achterlaat. Mocht deze voorrangsregel van toepassing zijn bij een woning op de Woningzoeker, dan zal dit bij de advertentie staan.
- Seniorenwoningen
- Dit zijn woningen die een voorrangsregeling hebben voor woningzoekenden met een bepaalde leeftijd. Per corporatie kan dit verschillen. Bij SWZ is de minimumleeftijd 45 jaar.
- Zorgwoningen
- Dit zijn woningen die uitsluitend bestemd zijn voor woningzoekenden vanaf een bepaalde leeftijd. Bij SWZ is de minimale leeftijd 55 jaar. Daarnaast krijgt u ook nog voorrang als je 65 jaar of ouder bent én/of als u een zorgindicatie heeft.
Ik weet dat er nieuwbouwappartementen in Zwolle zijn voor de verhuur. Kan ik dan eerste keuze krijgen?
Sommige nieuwbouwprojecten hebben een voorrangsregeling voor doorstromers. Dit betekent als u een woning achterlaat, je voorrang kunt krijgen. Als dit van toepassing is, dan zal dit bij de advertentie staan.
Als ik uit mijn grote eengezinswoning ga, krijg ik dan een verhuisvergoeding?
Nee
Ik wil wel zeker weten dat er een jong Zwols gezin in de woning komt. Anders ga ik niet verhuizen. Kunnen jullie mij dat garanderen?
Nee
Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag als ik naar een andere woning verhuis?
U moet uw adreswijziging en nieuwe huurprijs doorgeven via toeslagen.nl. Op basis van uw inkomen en de nieuwe huurprijs, wordt er een nieuwe berekening gemaakt voor de huurtoeslag. U kunt ook altijd eerst een proefberekening maken om te weten wat er verandert.
Waar kan ik vinden of er ook een apotheek, arts en supermarkt in de buurt is van een nieuwe huurwoning?
Bij de advertentie van de woning vindt u een kaart van de omgeving. Als u op de kaart klikt, komt u in Google Maps ‘street view’. Hier kunt u zien of er voorzieningen in de buurt zijn.