Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Veelgestelde vragen over de Omgevingswet

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over de Omgevingswet.

Meest gestelde vragen over de Omgevingswet

Hoe weet ik of ik een vergunning aan moet vragen of een melding moet doen?

U kunt daarvoor de vergunningcheck doorlopen op omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Hoe kan ik een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen?

Dat kunt u online zelf doen via het Omgevingsloket: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Ik heb een idee, maar zou graag willen dat de gemeente eerst meekijkt voordat ik een definitieve aanvraag indien. Is dat mogelijk?

U kunt hiervoor een conceptverzoek indienen. Deze vraagt u aan via omgevingswet.overheid.nl/aanvragenexterne-link-icoon. U beantwoordt de vragen in het Omgevingsloket. Kies aan het eind voor ‘Conceptverzoek’.  

Hoe lang duurt een aanvraag voor een omgevingsvergunning?

Over het algemeen duurt de vergunningprocedure 8 weken bij een aanvraag waar alle stukken bij zitten die nodig zijn voor de beoordeling. Deze termijn kan met 6 weken worden verlengd. In bijzondere gevallen is een langere procedure nodig die 26 weken duurt. Dit is de uitgebreide procedure. Wilt u meer weten? Kijk dan op: www.zwolle.nl/omgevingsvergunning-en-meldingexterne-link-icoon.

Ik wil een bedrijf aan huis beginnen. Mag dit?

Dat kunt u vinden in het Omgevingsplan. Daarnaast kunt u via de vergunningchecker van het Omgevingsloket controleren welke toestemmingen u nodig heeft. Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?

In sommige gevallen is voor het plaatsen van een dakkapel geen vergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat er wel een vergunning nodig is. Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

De vergunningcheck geeft aan dat er geen vergunning nodig is voor de bouwwerkzaamheden die ik ga verrichten. Ik wil daarom graag de Verklaring Vergunningvrij bouwen aanvragen. Hoe kan ik dat doen?

U kunt de verklaring aanvragen door een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen via omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon. Deze aanvraag kost geld. Ook wel leges genoemd. Kijk op www.zwolle.nl/omgevingsvergunning-en-meldingexterne-link-icoon voor meer informatie over omgevingsvergunningen en meldingen.

Hoe weet ik of mijn (ver-)bouwplan past binnen het omgevingsplan?

Dat kunt u controleren via het Omgevingsloket (vergunningscheck). Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een airco of warmtepomp?

Dat kunt u controleren via het Omgevingsloket (vergunningscheck). Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Heb ik een vergunning nodig om mijn boom te mogen kappen?

Dat kunt u controleren via het Omgevingsloket (vergunningscheck). Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon.

Hoe kan ik zien of er een vergunning is verleend?

Alle aanvragen voor een omgevingsvergunning en alle besluiten op de aanvragen maakt de Rijksoverheid bekend op hun website www.overheid.nlexterne-link-icoon.  

U kunt zich ook abonneren op de bekendmakingen van overheid.nl via onze webpagina www.zwolle.nl/bekendmakingenexterne-link-icoon.

Wat is de Wet kwaliteitsborging (Wkb)?

Bij het bouwen moet u in bepaalde gevallenexterne-link-icoon een kwaliteitsborger inzetten. Dit is een onafhankelijk controleur. De kwaliteitsborger controleert uw plannen. De kwaliteitsborger zorgt er ook voor dat op de bouwplaats alles gaat volgens de bouwtechnische regels. Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/wet-kwaliteitsborgingexterne-link-icoon

Hoe vind ik een kwaliteitsborger?

In het register Kwaliteitsborgingexterne-link-icoon  vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers. Kies een kwaliteitsborger vóór u aan de slag gaat

Hoe doe ik een Wkb-melding?

Op omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon kunt u bij de vergunningchecker controleren welke vergunningen u moet aanvragen of welke meldingen u moet doen. De Wkb-meldingen doet u op omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon

Voor mijn bouwplan moet ik vergunningen aanvragen en (voor het bouwdeel) een bouwmelding doen. Kan dit tegelijk?

Valt uw bouwwerk onder de Wkb? Voordat u een bouwmelding doet, is het aan te raden dat u eerst bij de gemeente nagaat of uw plannen passen in het omgevingsplan. Vraag daarom eerst een Omgevingsvergunning  aan.

Wat is participatie?

De Omgevingswet stimuleert dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt. Dat noemen we participatie. In Zwolle vinden we het belangrijk dat we goed met elkaar samenwerken. Daarvoor hebben we Hanza! ontwikkeld. Hanza! is de participatieaanpak van de gemeente Zwolle. Meer informatie over Hanza! vindt u hier

Moet ik verplicht participeren?

In een aantal gevallen is het verplicht om uw plan(nen) te bespreken met uw omgeving (bijvoorbeeld inwoners en bedrijven in uw buurt). Dat kunt u doen aan de hand van Hanza! onze participatieaanpak. Hier leest u daar meer over. 

Ook wanneer participatie niet verplicht is, vinden we het belangrijk dat u toch in gesprek gaat met uw omgeving over uw plan. Zo kunt u bijvoorbeeld uw plan nog beter maken, of zorgen en bezwaren wegnemen. Ook dan kunt u Hanza! gebruiken.