Logo van home Stadshart dat doorverwijst naar de homepage van home Stadshart
Logo van home Stadshart dat doorverwijst naar de homepage van home Stadshart

Veelgestelde vragen Bereikbare Binnenstad

Hier vind je de veelgestelde vragen over de Bereikbare Binnenstad

Over de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad

Wat is de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad?

In verschillende beleidsstukken als de Omgevingsvisie, het Ontwikkelprogramma Ons Stadshart van Morgen en de Parkeerstrategie 2040 zijn ambities en uitspraken omtrent mobiliteit in de binnenstad vastgelegd. Met de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad willen we inzicht en invulling geven over de samenhang tussen de mobiliteitsstappen die gezet worden en wanneer ze gezet worden. Het gaat onder andere over; fiets- en autoparkeren (bewoners en bezoekers), verkeersveiligheid, selectieve toegang, mobiliteitshubs, zero-emissie stadslogistiek, doorfietsroutes, deelmobiliteit en openbaar vervoer. De vraag is daarbij: kunnen we de ene stap zetten voordat een andere stap klaar is? En hoe zorgen we dat ook tijdens de veranderingen de binnenstad bereikbaar, leefbaar en gastvrij blijft?

In deze agenda wordt in samenhang beschreven welke mobiliteitsstappen er gezet worden en wanneer ze gezet worden. We doen dit samen met het Platform waarin alle belangengroepen vertegenwoordigd zijn. Het platform brengt de wensen vanuit de achterban in, samen kijken we naar de best mogelijke oplossing en planning. De Bereikbaarheidsagenda Binnenstad blijft binnen de vastgestelde visies en uitgangspunten die daarin zijn opgenomen. We verkennen daarnaast met elkaar over welke onderwerpen nog wel uitspraken nodig of gewenst zijn. Het platform heeft op 9 december de Bereikbaarheidsagenda aangeboden aan wethouder Roelfs en Rots. Op 29 januari 2024 is de collegereactie en andere documenten overgedragen aan de raad en daarmee openbaar. Op 31 maart 2025 is de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad vastgesteld door het college. 

Wat zijn uitgangspunten en maatregelen die al zijn goedgekeurd in de verschillende visies?

Focus op voetgangers en fietsers
Zwolle kiest voor het ‘STOMP-principe’ bij het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. Dat betekent eerst ‘stappen’ (lopen), dan ‘trappen’ (fietsen), dan OV, dan ‘mobility as a service’ (zoals deelauto’s en -fietsen) en dan de privé-auto. Vanuit deze volgorde stimuleren we ook het gebruik van vervoersvormen.

Parkeren
De auto blijft een vervoermiddel om je te verplaatsen. Wel gaan we beter bepalen waar we auto’s willen laten parkeren. In het Ontwikkelprogramma van het Stadshart en de Parkeerstrategie zijn hier over uitspraken gedaan. Zoals het weghalen van straatparkeren, het niet meer uitgeven van nieuwe vergunningen en een nieuwe invoering betaald parkeren. Daarnaast bieden we alternatieven, zoals mobiliteitshubs en deelvervoer. Zo maken we ruimte voor bijvoorbeeld speelplekken en terrassen. We zetten in op meer groen en we stimuleren lopen en fietsen.

Mobiliteitshubs
We zorgen voor aantrekkelijke en goed bereikbare mobiliteitshubs. Dit zijn locaties waar mensen hun auto of fiets kunnen parkeren en kunnen overstappen op een andere manier van vervoer. Bijvoorbeeld de bus, deelscooter of de fiets. Hiermee kunnen we schaarse openbare ruimte benutten voor ontmoeten, groen, terras of bijvoorbeeld speelplekken.

Zero-emissie
Als gemeente Zwolle hebben we de ambitie dat vanaf 2025 in principe het bestel- en vrachtverkeer in de historische binnenstad duurzaam is. Zo maken we van de binnenstad een emissievrije zone voor stadslogistiek. Dit draagt bij aan de leefbaarheid, luchtkwaliteit, veiligheid en het verblijfsklimaat.

Deelmobiliteit
We stimuleren deelmobiliteit. We zijn blij met Zwollenaren die hun auto delen. Daarnaast bieden we ruimte aan commerciële aanbieders van deelauto’s, -scooters en -fietsen. Hiermee willen we het gebruik van de auto minder noodzakelijk maken en daarmee de leefbaarheid op straat vergroten.

Gaan we dan zomaar aan de slag in jouw straat of buurt?

De Uitvoeringsagenda van het Stadshart is leidend voor de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad. Maar we gaan niet zomaar aan de slag. Als deelplannen (gebieden en/of straten) ontwikkeld worden maken we de verdiepingsslag; dan gaan we de wijk/straat in om met zoveel mogelijk betrokkenen te praten. Alle ideeën nemen we mee in overweging en we maken openbaar waarom we bepaalde keuzes wel of niet maken. Of je nu bewoner, bezoeker of ondernemer bent: we hebben oog voor iedereen. Zo komen we tot goede oplossingen, maatregelen en een concrete planning.

Wie heeft de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad gemaakt?

Er is een platform externe-link-icoonopgericht waarin bewoners (BBZ), ondernemers (KHN, ZwolleFonds, CityCentrum), (culturele) instellingen (C7), Toegankelijk Zwolle, de Fietsersbond, Vrienden van de Stadskern, Rover, Provincie Overijssel, en de Veiligheidsregio vertegenwoordigd zijn. Zij stelden in 2024 de agenda op. 

Welke voorstellen en adviezen heeft het Platform opgenomen in Bereikbaarheidsagenda?

Het afgelopen jaar heeft het Platform, waar veel belangenbehartigers aan tafel zaten, flink wat complexe vraagstukken op tafel gehad. Denk aan onderwerpen zoals parkeren, fietsen, bewegwijzering, logistiek, voorzieningen voor minder validen en de positie van culturele instellingen.  
Het resultaat? Een agendaexterne-link-icoon, met daarin 63 adviezen, die breed gedragen wordt en waarmee het Platform, samen met de gemeente, de stad sterker wil maken.

Hoe kan ik meedenken over de Bereikbare Binnenstad?

We willen de gastvrije, leefbare en bereikbare stad blijven, dat mensen kunnen komen waar ze willen en dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen kunnen we ervoor zorgen dat Zwolle die bruisende en gastvrije stad blijft waar iedereen welkom is.

Om daarin succesvol te zijn, hebben we oog voor jou. Soms moeten we keuzes maken die niet voor iedereen leuk zijn. Daarom vinden we het belangrijk te weten wat jouw zorgen zijn en waar je kansen ziet. Als deelplannen (gebieden en/of straten) ontwikkeld worden maken we de verdiepingsslag; dan gaan we de wijk in om met zoveel mogelijk betrokkenen te praten. Alle ideeën nemen we mee in overweging en we maken openbaar waarom we bepaalde keuzes wel of niet maken. Of je nu bewoner, bezoeker of ondernemer bent: we hebben oog voor iedereen. Zo komen we tot goede oplossingen, maatregelen en een concrete planning.

Op deze manier blijft er in Zwolle voor ieder wat wils, nu én in de toekomst.

Hoe worden de veranderingen in mobiliteit en openbare ruimte aangepakt?

Hoe zit dat? In de verschillende visies staat dat de maatregelen op het gebied van mobiliteit niet van de ene op de andere dag ingevoerd worden, maar we blijven stappen zetten. Ze zijn een verlengde van de weg die we al eerder zijn ingeslagen om anders om te gaan met de openbare ruimte. Denk aan het verplaatsen van betaald parkeerplaatsen en parkeerplaatsen externe-link-icoonvoor vergunninghouders. We nemen de tijd om de maatregelen stapsgewijs in te voeren. De komende tien tot vijftien jaar gaan we hiermee aan de slag vanuit de volgende uitgangspunten:

  • We benutten de vraagstukken die er in binnenstad liggen
  • We benutten de ontwikkelingen zoals nieuwbouw of toenemende parkeerdruk. Bijvoorbeeld gebiedsontwikkelingen als het Noorderkwartier.

Dat betekent dat als het kan of als het nodig is, we starten met gebieds- en/of straatontwikkeling. Lees meer in de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad.externe-link-icoon

Welke status heeft de Bereikbaarheidsagenda?

Het college van B en W onderschrijft alle doelstellingen die het Platform in de agenda heeft uitgewerkt en neemt de meeste adviezen over (januari 2025). Dit betekent dat ze uitgevoerd kunnen worden binnen lopende projecten in de binnenstad. Een aantal adviezen kan worden opgenomen in toekomstige projecten. Vijf adviezen wil het college eerst verder onderzoeken alvorens daar geld en capaciteit voor vrij te maken, zoals de adviezen over de bewegwijzering voor bezoekers in de binnenstad en over de taxistandplaatsen. 
De besluitvorming hierover is geweest op 31 maart 2025. 

Over fietsbereikbaarheid

Waarom wordt er meer ruimte gemaakt voor fietsers en voetgangers in de de binnenstad?

Door meer ruimte te geven aan mensen die lopen en fietsen, blijft het centrum ook in de toekomst goed bereikbaar en leefbaar. Het wordt veiliger, vriendelijker en beter toegankelijk voor bewoners én bezoekers.

De gemeente heeft de plannen afgestemd met winkeliers, horeca en bewoners van de binnenstad. Deze afspraken horen bij het ontwikkelprogramma Ons Stadshart van Morgen, waar meer dan 600 Zwollenaren aan hebben meegedacht. Ook het platform Bereikbare Binnenstad heeft hierover adviezen gedeeld in de Bereikbaarheidsagendaexterne-link-icoon

Hoe zorgt de gemeente voor een betere fietsbereikbaarheid?

De gemeente zorgt de komende jaren voor betere fietsroutes én meer goede fietsenstallingen. Zo wordt de stad veiliger, vriendelijker en beter bereikbaar voor bewoners en bezoekers.

De gratis fietsenstalling op het Rodetorenplein externe-link-icoonis vaak vol en ligt aan een belangrijke fietsroute. Daarom wordt deze stalling als een van de eerste verbeterd.  Ook komen er nieuwe fietsroutes. De Koestraat externe-link-icoonis onderdeel van zo'n fietsroute. Hier is het  smal en onveilig, dus we beginnen hier met de nieuwe inrichting. 

Waarom komen er nieuwe/ verbeterde fietsroutes in de binnenstad?

De gemeente maakt nieuwe fietsroutes die prettig en veilig zijn om te gebruiken. Deze routes leiden naar goede plekken om je fiets neer te zetten en sluiten aan op belangrijke wegen van en naar het centrum. Zo wordt de stad veiliger, vriendelijker en beter bereikbaar voor bewoners en bezoekers.

De zuidelijke route loopt via de Koestraat en Kamperstraat. De noordelijke route gaat via de Nieuwstraat en Thorbeckegracht.

Waarom wordt er gestart met de Zuidelijke fietsroute, met de Koestraat en Kamperstraat?

Om drukke plekken als de Grote Markt en Melkmarkt veilig te houden, creëren we nieuwe fietsroutes. De Koestraat externe-link-icoonis smal en onveilig, dus we beginnen daar. We maken de straten ook fijn voor voetgangers en voegen wat groen zoals bomen, struiken en planten, toe.

Hoe zorgen jullie dat fietsroutes veilig blijven?

Bij het ontwerp van de fietsroutes letten we erop dat mensen niet te hard fietsen. Een veilige route betekent ook dat fietsers genoeg ruimte hebben om elkaar veilig in te halen. Daarvoor is genoeg plek nodig. Ook hoe mensen zich gedragen in het verkeer is belangrijk. Dat kun je niet altijd oplossen met aanpassingen aan de weg.

Hoe zorgen jullie dat fietsen op kruispunten veilig blijft?

We letten extra goed op het ontwerp, zodat fietsers zich veilig voelen. We kijken hoe we kruispunten zo kunnen maken dat iedereen ze veilig gebruikt. Ook de fietsroutes worden daarop aangepast.

Hoe kan ik meedenken over de fietsbereikbaarheid?

Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te denken over de plannen. Binnen het thema 'Fietsbereikbaarheid' vallen verschillende (deel)projecten zoals de uitbreiding van de fietsenstalling aan het Rodetorenplein en de vernieuwing van de Koestraat. Houd de projectpagina'sexterne-link-icoon, de nieuwsbriefexterne-link-icoon  en de agenda externe-link-icoonin de gaten om op te hoogte te blijven van de verschillende meedenk-/meewerkmogelijkheden.

Is het mogelijk om de fietsroutes eenrichtingsverkeer (ook voor fietsers) te maken?

Sommige straten hebben nu eenrichtingsverkeer voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer. Voor de Koestraat geldt dat het een eenrichtingsweg voor auto’s en een tweerichtingsweg voor fietsers blijft.

Voor de bereikbaarheid ontkomen we er niet aan om een aantal straten in de binnenstad beschikbaar te houden voor twee richtingen autoverkeer. Om de bereikbaarheid voor fietsers te verbeteren, behouden we tweerichtingsverkeer op fietsroutes. We geven fietsers genoeg ruimte om elkaar veilig voorbij te fietsen.  

Wordt niet-bestemmingsverkeer zoals vrachtwagens verboden als de binnenstad vriendelijker wordt voor voetgangers en fietsers?

Voor verkeer dat eigenlijk niet in de binnenstad hoeft te zijn, maken we het aantrekkelijker om de auto buiten de Singel neer te zetten.  Dat doen we om door het parkeren in de accommodaties goedkoper te maken en het parkeren op straat duurder te maken.  Dit zorgt voor minder auto’s/verkeer in de binnenstad. Ook richten we sommige straten anders in. Zo zorgen we ervoor dat auto’s en vrachtwagens die alleen maar door de stad willen rijden, een andere route kiezen. 

Zijn fietsroutes hetzelfde als fietstraten?

Nee, de Koestraat wordt geen echte fietsstraat. Maar we maken de straat wel veiliger en fijner voor fietsers en voetgangers. Er komt genoeg ruimte om elkaar voorbij te rijden. Ook willen we dat auto’s langzamer gaan rijden. Hoe mensen zich op straat gedragen is daarbij ook belangrijk. Dat kun je niet altijd oplossen met bijvoorbeeld borden of drempels.

Kan de fietsroute door het park langs de Potgietersingel lopen voor meer sociale controle?

De route via de Koestraat en Kamperstraat is het veiligst. Deze sluit goed aan op de grote wegen en de fietsenstallingen in de stad.

Een nieuwe route door het park zou lastig aansluiten op de Wilhelminasingel. Dat is gevaarlijk voor fietsers. Daarom kiezen we voor de veilige route via de Koestraat en Kamperstraat.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze boodschappen thuis kunnen afleveren en onze oudere ouders nog steeds kunnen verwelkomen voor een bezoek?

Het blijft voor bewoners mogelijk om mensen bij de deur af te zetten of boodschappen uit te laden. Ook zijn we bezig met het creëren van meer gehandicaptenparkeerplaatsen in het stadscentrum.

Over autoparkeren

Waar vind ik alle adviezen van het platform als het gaat om autoparkeren in de binnenstad?

Parkeren is van belang voor bewoners, voor bezoekers aan de binnenstad maar bijvoorbeeld ook voor minder validen. De adviezen en de reactie van het college zijn te vinden in de openbare stukken (Bereikbaarheidsagenda)externe-link-icoon. De adviezen met de nrs. 37 t/m 48 gaan vooral over autoparkeren.

Wat verandert er per 1 mei?

anaf 1 mei 2025 gelden de nieuwe regels, voor elk adres dat recht heeft op een parkeervergunning in sector 1 en 2 (Binnenstad Noord en Binnenstad Zuid). In de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad is hier door het Platform Bereikbaarheidsagenda over geadviseerd. De gemeente heeft dit advies overgenomen en verwerkt in de nieuwe regeling voor parkeervergunningen.  

Meer weten over de nieuwe regels voor autoparkeren in de Binnenstad ga naar: https://www.zwolle.nl/stadshart/nieuwe-regels-autoparkerenexterne-link-icoon

Zijn de bewoners van de binnenstad verplicht om in parkeerplekken buiten de gracht of in parkeerhubs te parkeren?

Mensen die in de stad wonen, kunnen nu zelf kiezen om hun auto te parkeren op gemeentelijke parkeerlocaties. Dat mag op dezelfde manier als met een parkeervergunning. Voor nieuwe aanvragen in het oude deel van de stad krijgen mensen alleen nog maar een speciaal abonnement voor de gemeentelijke parkeerplekken. We moedigen bewoners aan om hun parkeervergunning om te ruilen voor zo'n abonnement. Met dat abonnement heb je altijd een plek om te parkeren.

Als de parkeerplekken weggehaald worden, betekent dat dan dat ik mijn parkeervergunning verlies?

Nee, als we parkeerplekken weghalen of verplaatsen, heeft dat geen invloed op de parkeervergunning die je al hebt. We geven straks bij nieuwe aanvragen voor parkeervergunningen in de binnenstad alleen nog abonnementen uit voor de gemeentelijke parkeerlocaties. Hoe dit precies wordt geregeld, lees je op: Parkeren in de toekomst | Gemeente Zwolleexterne-link-icoon

Op welke manier zorgt de gemeente ervoor dat de stad voor bezoekers aantrekkelijk blijft om te bezoeken?

Er is momenteel genoeg plek binnen en rondom de binnenstad om alle parkeerplekken voor bezoekers en de parkeerplekken voor mensen met een vergunning in de Koestraat te verplaatsen. Als je als bewoner een parkeerabonnement hebt, krijg je gegarandeerd toegang tot de gemeentelijke parkeerplek en kun je daar je auto parkeren.

De gemeente Zwolle gaat de komende jaren investeren in meer parkeerplekken, vooral in de mobiliteitshubs rondom de binnenstad. Denk aan gebieden zoals Weezenlanden-Noord, het Noorderkwartier en de Nieuwe Veemarkt. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om een mobiliteitshub te realiseren in het Roelenkwartier en misschien ook op andere plekken. Met extra parkeerplekken bij de ingangen van de stad wordt het voor bezoekers makkelijker om hun auto op handige plekken te parkeren. We onderzoeken ook de mogelijkheid om buurt-hubs te maken in andere wijken, zodat bewoners en werknemers daar kunnen parkeren. Dit kunnen bestaande parkeergarages of terreinen zijn, of nieuwe plekken die we gaan ontwikkelen. De details hiervan staan in de Adaptieve Ontwikkelstrategie mobiliteitshubexterne-link-icoons, een van de plannen van de Parkeerstrategie. 

Hoe zet ik mijn parkeervergunning om naar een parkeerabonnement?

Wil je jouw bestaande parkeervergunning omzetten naar een parkeerabbonnement voor een van de gemeentelijke parkeervoorzieningen? Ga naar: www.zwolle.nl/parkeren

Ik heb een bezoekersvergunning voor sector 1 of 2? Wat verandert er vanaf 1 mei 2025?

Vanaf 1 mei 2025 geven we geen nieuwe bezoekersvergunningen meer uit in sector 1 en 2. Alle uitgegeven bezoekersvergunningen blijven bestaan, maar er verandert wel wat. Met uw bezoekersvergunning kunt u uw bezoek laten parkeren op de vergunninghouder plaatsen én op alle betaalde parkeerplaatsen op straat in sector 1 én 2.

Ik woon in de binnenstad en wil een bewonersvergunning aanvragen, kan dit?

Vanaf 1 mei 2025 kun je geen bewonersvergunning meer aanvragen. Als op jouw adres het recht tot het aanvragen van een parkeervergunning aanwezig is, kun je tegen hetzelfde tarief een abonnement in één van onze parkeeraccommodaties aanvragen. 
Als op jouw adres dat recht niet aanwezig is (door een eigen parkeerplaats of een nulvergunningenafspraak), dan kun je sowieso geen parkeervergunning aanvragen.

In woon in de binnenstad en wil een bezoekersvergunning aanvragen, kan dit?

Vanaf 1 mei 2025 is het niet meer mogelijk om een nieuwe bezoekersvergunning aan te vragen. Jouw bezoek kan tegen het normale tarief parkeren op de daarvoor aangewezen parkeerplaatsen op straat, of in één van onze parkeeraccommodaties. De tarieven voor het parkeren in en rondom de binnenstad passen we per 1 januari 2026 aan.

Ik kom na 1 mei 2025 in sector 1 of 2 wonen. Waar kan ik mijn auto parkeren?

Als je op een adres komt te wonen met een recht op een vergunning kun je tegen hetzelfde tarief in een accommodatie naar keuze gaan staan. Je kunt geen parkeervergunning om op straat te staan meer aanvragen. Als je op een adres komt wonen zonder recht op een vergunning (door een eigen parkeerplaats of een nulvergunningenafspraak) kun je  alleen nog een vrij parkeerabonnement aanvragen. 

Ik verhuis binnen sector 1 of 2. Kan ik mijn vergunning houden?

Nee, het recht op een parkeervergunning is gekoppeld aan het adres en niet aan jou als persoon. Jouw verhuizing zien we als nieuwe aanvraag. Als op jouw nieuwe adres het recht tot het aanvragen van een parkeervergunning aanwezig is, kun je  tegen hetzelfde tarief wel een abonnement in één van onze parkeervoorzieningen aanvragen. Als op jouw adres dat recht niet aanwezig is (door een eigen parkeerplaats of een nulvergunningenafspraak) dan kun je alleen nog een vrij parkeerabonnement aanvragen.

Ik verkoop mijn huis. Wat betekent dat voor de nieuwe bewoners?

Als er op het adres het recht op een vergunning is, gaan de nieuwe bewoners mee in de nieuwe regeling. Dat betekent dat ze een abonnement voor een parkeeraccommodatie kunnen krijgen, tegen hetzelfde tarief als een parkeervergunning.

Kan ik nog steeds in mijn eigen straat parkeren?

Heb je een parkeervergunning? Dan mag je parkeren op plekken voor vergunninghouders én op betaalde parkeerplekken. Je mag parkeren in sector 1 en 2.

Kan ik mijn vergunning op straat wel behouden?

Ja, jouw huidige parkeervergunning blijft geldig.

Welke parkeergarages of terreinen kan ik kiezen voor mijn abonnement?

In en rondom de binnenstad zijn er verschillende parkeergarages en parkeerterreinen. Je kunt hiervoor een parkeerabonnement aanvragen.

De parkeergarages zijn:

  • Noordereiland (alleen voor bewoners van sector 1 of 2)
  • Katwolderplein
  • Diezerpoortgarage
  • Emmawijk
  • Burgemeester Van Roijensingel
  • Dijkstraat (alleen voor bewoners van sector 1 of 2)

De parkeerterreinen zijn:

  • Turfmarkt
  • Albert Cuypstraat
  • ’t Streekien
  • Van Karnebeekstraat P2 (Oostzijde)
  •  Van der Laenstraat
  • Schuttevaerkade
  • Assendorperstraat (bij Jumbo-supermarkt)
Is een abonnement goedkoper dan een parkeervergunning op straat?

Nu kost een abonnement evenveel als een parkeervergunning. Vanaf 1 januari 2026 kost een abonnement voor onze parkeervoorzieningen buiten sector 1 en 2 €70 per jaar.

Zijn er uitzonderingen voor mensen met een beperking of mantelzorgers?

Krijg je mantelzorg en woon je  in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kun je voor jouw mantelzorgers een parkeervergunning aanvragen. Je betaalt voor de vergunning. Jouw mantelzorger parkeert dan gratis in jouw vergunninggebied. Voor meer informatie kun je terecht op: Parkeervergunning voor mantelzorg | Gemeente Zwolleexterne-link-icoon

Kunt je niet ver lopen? Maar gebruik je wel een auto? Vraag dan een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan. Met deze kaart kun je dicht bij huis parkeren, of op een gehandicaptenparkeerplaats bij jouw werk, de supermarkt, arts of bibliotheek. Met een GPK mag je daar parkeren. Dat is meestal gratis. Meer informatie op: Gehandicaptenparkeerkaart | Gemeente Zwolleexterne-link-icoon

Wat gebeurt er als ik niet overstap naar een parkeerabonnement?

Niks, jouw parkeervergunning blijft geldig.

Kan de installateur of glazenwasser straks – als de straat opnieuw is ingericht- nog wel bij mijn huis komen met de werkbus?

Ze mogen daarvoor even op de weg staan, zolang dit maar veilig is en het verkeer niet in de weg zit. In het voetgangersgebied kunnen bedrijven soms een tijdelijke ontheffing krijgen, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Op de stoep parkeren is nu al niet toegestaan, en dat blijft zo. De komende jaren zijn er nog gewone parkeerplekken beschikbaar, bijvoorbeeld op straat of in speciale parkeerplekken (mobiliteitshubs). We houden goed in de gaten hoe het gaat en bekijken of er in de toekomst extra maatregelen voor mogelijke ontheffingen nodig zijn. 

Kunnen de betaald parkeerplekken in de parkeersector voor bezoekers worden opgeheven en beschikbaar worden gesteld voor vergunninghouders?

 Binnen de gracht komt meer ruimte voor vergunninghouders. Met een parkeervergunning mag je parkeren in sector 1 én 2. Daarbij worden de betaald parkeerplekken omgezet naar gefiscaliseerde plekken: vergunninghouders mogen parkeren op zowel vergunninghoudersplekken als de betaalde parkeerplaatsen.  

Worden de betaald parkeerplekken in de buurt van de Koestraat omgezet naar bewonersparkeren, zoals bij het Van Nahuijsplein en de Potgietersingel

Binnen de gracht komen meer parkeerplekken voor mensen met een parkeervergunning. Met zo’n vergunning mag je parkeren in gebied 1 én 2. Je mag dan parkeren op plekken voor vergunninghouders, maar ook op plekken waar je anders moet betalen.

Sommige mensen kunnen of willen niet ver lopen naar hun auto. Bijvoorbeeld ouderen zonder WMO-hulp of mensen die ’s nachts thuiskomen. Hoe wordt ervoor gezorgd dat zij veilig en dichtbij kunnen parkeren?

We doen ons best om bewoners zo goed mogelijk te helpen. Vooral mensen die moeilijk kunnen lopen, krijgen extra aandacht.  We kunnen helaas niet voor iedereen een eigen parkeerplek dichtbij regelen. Wel zorgen we dat de looproutes naar de parkeerplekken veilig en prettig zijn. Denk aan goede verlichting, geen donkere hoekjes en mooi groen.

Ook komen er meer parkeerplekken voor mindervaliden, in de binnenstad. Verder gaan we onderzoeken hoe we mensen die slecht ter been zijn nog beter kunnen helpen, bijvoorbeeld via openbaar vervoer of andere hulp.

Voor nu zijn dit de mogelijkheden om te parkeren:

  • In de buurt, bijvoorbeeld Potgietersingel of Van Nahuysplein (voor wie in de Koestraat woont).
  • In een buurtparkeerplek van de gemeente, zoals bij de Burgemeester van Roijensingel.
Kan gebruik worden gemaakt van de parkeerplekken bij het stadhuis in de Goudsteeg?

Dit is niet mogelijk. Op dit moment vindt een onderzoek plaats naar de nieuwe inrichting van het parkeerterrein van het stadhuis aan de Goudsteeg voor fietsparkeren. 

Over parkeren voor bewoners zonder vergunning

Waarom mag ik straks niet meer dan 1 uur op straat parkeren?

Op dit moment is er ook al een maximale betaalduur van 1 uur.

We willen dat bezoekers van de stad nog kort, 1 uur, op straat kunnen parkeren wanneer dat nodig is. De ondernemers in de stad hebben hier ook vinden dit ook prettig: meer klanten hebben de mogelijkheid om de winkel kort te bezoeken. Ga je  uitgebreid winkelen? Zet dan je auto in de parkeeraccommodatie.

Parkeer je auto bijvoorbeeld aan het Katwolderplein, voor het tarief van €1,50 (was €3,30) per uur of voor het dagtarief van €7,50.

Waarom kan ik geen vergunning meer aanvragen?

Zwolle is in 60 jaar tijd verdubbeld in inwoners. Maar het aantal auto’s is wel 20 keer zoveel geworden. De stad groeit nog steeds, ook in het centrum. Daarom moeten we de ruimte slimmer gebruiken. Zo blijft Zwolle een fijne plek om te wonen, werken en op bezoek te komen. We willen meer plek voor groen, terrassen, voetgangers en fietsers. Daarom gaan we in de binnenstad anders met parkeren om. Bijvoorbeeld door auto's van de straat te halen en in parkeergarages of parkeerterreinen te zetten.

Kan ik een parkeerabonnement aanvragen?

Ja. Er zijn 2 producten;

  1. Een abonnement bewoners voor een Parkeeraccommodatie
    Een abonnement bewoners voor een Parkeeraccommodatie kost evenveel als een parkeervergunning voor jouw sector. Niet op álle adressen binnen de parkeersectoren kun je een parkeerabonnement aanvragen. Bijvoorbeeld als je een privéparkeerplek hebt, of als voor jouw adres een nulvergunningenafspraak is gemaakt. Ga voor meer informatie naar de website: Parkeren op eigen terreinexterne-link-icoon.
  2. Abonnement bewoners
    Woon je op een adres waarbij je niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning of een abonnement bewoners voor een Parkeeraccommodatie? Dan kun je dit abonnement aanvragen. Dit product is duurder dan een vergunning.  Ga voor meer informatie naar de website: Parkeerabonnement voor bewoners | Gemeente Zwolleexterne-link-icoon