Scenario’s voor een toekomstbestendig Zwolle: Scenariostudie toekomstbeelden en verkenning Ceintuurbaanzone aangeboden aan de raad
Gemeente Zwolle zet met de afronding van de scenariostudie naar toekomstbeelden voor Zwolle en de gebiedsverkenning Ceintuurbaanzone een belangrijke stap naar een toekomstbestendige stad. Door de inzichten uit de scenariostudie en de gebiedsverkenning samen te brengen, worden keuzes voorbereid die bijdragen aan de ontwikkeling van Zwolle op weg naar 2040. Deze samenhangende aanpak biedt een sterk fundament voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van de stad en haar buitengebied.
Van bouwstenen naar toekomstscenario’s
De scenariostudie schetst vier mogelijke toekomstbeelden voor de stad en haar buitengebied. De scenario’s zijn Natuurlijk Zwolle, Zwolle voor elkaar, High Tech Zwolle en Poort naar het Stedelijk Netwerk Nederland. De scenario’s geven inzicht in keuzes op het gebied van wonen, economie, mobiliteit, energie, water en klimaat.Het is nietde bedoeling te kiezen voor één van de vier scenario’s. Wel biedt de scenariostudie waardevolle handvatten voor het opstellen van een Ruimtelijk Toekomstperspectief. Dit perspectief vormt de basis voor de Aanvulling Omgevingsvisie; medio 2025 wordt het Ruimtelijk Toekomstperspectief voorgelegd aan de gemeenteraad. De aangevulde Omgevingsvisie geeft richting, sturing en duidelijkheid over waar we belangrijke opgaven op het gebied van wonen, werken, energie, mobiliteit en water en klimaat willen realiseren in de periode tot 2040.
Gebiedsverkenning Ceintuurbaanzone: sleutelrol in stedelijke ontwikkeling
De gebiedsverkenning Ceintuurbaanzone laat zien hoe dit gebied, aangewezen als potentieel hoogstedelijk ontwikkelgebied in de Regionale Verstedelijkingsstrategie, een sleutelrol kan spelen in de ontwikkeling van Zwolle en de regio. Met de scenario’s Raamwerkstad, Randstad en Ringstad worden uiteenlopende mogelijkheden verkend, van verdichting en vergroening tot slimme mobiliteitsoplossingen. Deze modellen vormen geen keuzes waaruit nu een besluit moet worden genomen, maar bieden handvatten en inzichten om een integrale visie voor het gebied te ontwikkelen. De resultaten dienen als bouwsteen voor de Aanvulling Omgevingsvisie.
Wethouder Gerdien Rots: " De scenariostudie én de gebiedsverkenning Ceintuurbaanzone geven inspiratie om naar de toekomstige ontwikkeling van Zwolle te kijken. Het prikkelt onze verbeeldingskracht. Daarmee opent het nieuwe vergezichten voor hoe we hier in 2040 kunnen wonen, werken en verblijven. De komende maanden werken we samen met onze inwoners en ondernemers aan de keuzes voor ons Zwolle van overmorgen. "
Participatie als rode draad
Gemeente Zwolle betrekt inwoners en stakeholders actief bij het proces. Dat doen we met de campagne ‘Ons Zwolle van Overmorgen’, op basis van het Zwolse participatiebeleid Hanza! Tijdens de scenariostudie en gebiedsverkenning werd input opgehaald via een veelzijdige participatieaanpak. Ook in de volgende fase blijft participatie essentieel. Het Ruimtelijk Toekomstperspectief wordt in maart 2025 aan inwoners voorgelegd voor feedback.
Op naar een heldere koers
De inzichten uit de scenariostudie en de gebiedsverkenning worden verwerkt in een Ruimtelijk Toekomstperspectief. Dit perspectief biedt een duidelijke koers voor de aanvullende keuzes in de Aanvulling Omgevingsvisie, die eind 2025 ter vaststelling wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Met deze aanpak zet Zwolle concrete stappen richting een toekomst in 2040 waarin wonen, economie, mobiliteit, energie, water en klimaat in balans zijn en de stad, haar buitengebied en de regio een fijne plek blijft om te leven.
Meer informatie:
Bezoek www.zwolle.nl/omgevingsvisie voor meer informatie over de Aanvulling Omgevingsvisie Ons Zwolle van Overmorgen en hoe u kunt meedenken.