Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Klimaatadaptatiebeleid Zwolle

Rekenkamer Zwolle: klimaatadaptatie Zwolle kan concreter

26 november 2024
Homepage

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds vaker zichtbaar. De gemeente Zwolle wil daarom inspelen op klimaatverandering en in 2050 klimaatbestendig zijn. De Rekenkamer Zwolle onderzocht of de gemeente Zwolle daarbij op koers ligt. Dat kan volgens de Rekenkamer concreter.

De Rekenkamer stelt vast dat de ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn niet is omgezet in (operationele) doelstellingen voor de middellange en korte termijn. Daardoor is het voor de gemeenteraad lastig de doelstellingen te bewaken. De Rekenkamer adviseert om ‘2050 klimaatbestendig’ alsnog om te zetten in concrete, meetbare doelstellingen.

De afgelopen jaren was er voornamelijk incidentele capaciteit (inhuur, projectbasis, tijdelijke contracten) beschikbaar voor klimaatadaptie. Risico hiervan is dat kennis en expertise verdwijnen uit de organisatie als dit door tijdelijke inhuur is ingevuld. Het advies van de Rekenkamer is om te zorgen voor structurele aandacht, middelen en mensen. Zo wordt kennis opgebouwd in de organisatie en wordt continuïteit geborgd. 

De Rekenkamer constateert dat klimaatadaptatie als integraal onderdeel van de Zwolse opgave wordt gezien, maar budgetten per project zijn opgezet. Door de projectbudgetten kunnen koppelkansen blijven liggen en worden minder klimaatadaptieve maatregelen in projecten uitgevoerd dan mogelijk. Daarom is het van belang om duidelijk te maken dat klimaatadaptatie niet alleen veel geld kost, maar ook uiteindelijk bespaart. Klimaatadaptatie kun je zo benutten voor andere wensen. 

In het onderzoek is verder geconstateerd dat de thema's hitte en droogte onvoldoende aandacht krijgen in de planvorming en de uitvoering (in tegenstelling tot wateroverlast en overstromingsrisico). Daarnaast is er sinds 2024 geen programmamanager die de coördinatie vervult. Hierdoor is het niet altijd duidelijk hoe klimaatadaptatie toegepast kan en moet worden in projecten. Het advies van de Rekenkamer is om meer aandacht te besteden aan hitte en droogte en een coördinator te benoemen die het totale klimaatbeleid overziet en zorgt dat doelen gehaald worden. 

Het rapportexterne-link-icoon is op 25 november jl. door Dirk Jan Droogh, voorzitter van de Rekenkamer Zwolle, aangeboden aan de gemeenteraad. In het rapport is de bestuurlijke reactie van het college van B&W opgenomen. De raad zal het Rekenkamerrapport behandelen in een raadsdebat. 

Bekijk de infographic hieronder over klimaatadaptatie