Praat met de raad
U kunt op verschillende manieren invloed uitoefenen. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een raadslid of een brief schrijven aan de hele gemeenteraad. U kunt ook inspreken in een vergadering van de gemeenteraad.
Benader een raadslid
In het overzicht van de raad vindt u de contactgegevens van alle raadsleden. U kunt een raadslid altijd benaderen door een e-mail te sturen. Natuurlijk kunt u raadsleden ook persoonlijk aanspreken, bijvoorbeeld voor of na een raadsvergadering of gewoon op straat.
Benader alle raadsleden
Wilt u alle raadsleden benaderen? Stuur dan een e-mail of een brief aan de gemeenteraad via de raadsgriffie. Uw bericht komt op de lijst met berichten voor de raad. De raadsleden bepalen of zij op uw brief reageren. Neem contact op met de raadsgriffie.
Nodig de raad uit om langs te komen
Wilt u de raad bijpraten over een onderwerp of ontwikkeling? Of heeft u een idee of plan wat u wilt presenteren? Nodig de raad, een raadsfractie of een raadslid dan uit voor uw bijeenkomst, evenement of werkbezoek. Neem contact op met de raadsgriffie voor meer informatie.
Bezoek een raadsvergadering
U bent van harte welkom om een raadsvergadering te bezoeken! In de agenda ziet u wanneer we vergaderen en tien dagen van tevoren kunt u daar ook zien welke onderwerpen er besproken worden. U kunt het stadhuis binnenlopen en naar de raadzaal gaan. Daar kunt u op de publieke tribune plaatsnemen. Weet u de weg niet precies? De medewerker bij de receptie helpt u graag verder. Voor en na de vergaderingen kunt u raadsleden gerust aanspreken om vragen te stellen of om hen iets mee te geven.
Staat er een besluitvormingsronde op de agenda? Dan wordt er na afloop van de vergadering een drankje gedronken op de eerste verdieping van het stadhuis. U bent van harte welkom om hierbij aan te sluiten en met raadsleden in gesprek te gaan.
Spreek in tijdens een raadsvergadering
Bent u betrokken bij een onderwerp op de agenda van de raad en wilt u uw mening geven over iets wat u bezig houdt? Spreek dan in tijdens een raadsdebat of besluitvormingsronde van de gemeenteraad. De raad neemt uw inbreng graag mee bij het bepalen van een standpunt.
Aanmelden voor het inspreken kan tot op de ochtend van de vergadering, uiterlijk 10.00 uur, door te mailen naar raadsgriffie@zwolle.nl Na aanmelding neemt de raadsgriffie contact met u op.
Wij bieden u verschillende mogelijkheden om in te spreken. De raadsgriffie helpt u graag bij het maken van een keuze.
Meld u aan voor Gast van de Raad
Gast van de Raad is een kijkje achter de schermen van de raad. Een uur voorafgaand aan de vergadering krijgt u in een kleine groep uitleg over de onderwerpen die op de agenda staan. Ook kunt u vragen stellen aan raadsleden. Daarna kunt u de raadsvergadering bekijken vanaf de publieke tribune. De volgende edities van Gast van de Raad staan gepland op 20 januari 2025, 31 maart 2025, 26 mei 2025, 7 juli 2025, 6 oktober 2025 en 24 november 2025. We starten om 18:30 uur op het stadhuis. Meedoen? Meld u aan via raadsgriffie@zwolle.nl.
Dien een burgerinitiatief in
Een burgerinitiatief is een petitie, plan of onderwerp dat alle Zwollenaren van 14 jaar en ouder op de agenda van een raadsvergadering kunnen plaatsen. Voor de raadsleden is een burgerinitiatief een prima manier om gebruik te maken van uw creativiteit en van uw kennis over uw eigen stad. Het burgerinitiatief is vooral nuttig voor onderwerpen waarvan u het belangrijk vindt dat de raad er aandacht aan gaat besteden. Het kan ook gaan om ideeën* waar nog niemand eerder aan heeft gedacht en die volgens u een verrijking voor heel Zwolle zijn.
*Heeft u een idee voor uw eigen straat of buurt en wilt u dit zelf uitvoeren? Dan kunt u uw idee op het Zwolse platform MijnWijk plaatsen. MijnWijk is bedoeld voor ideeën om de buitenruimte in de wijk mooier, veiliger, groener en leuker te maken. De gemeente geeft u via MijnWijk advies en hulp om uw idee samen te realiseren.
Neem contact op met de raadsgriffie voor meer informatie en hulp bij het indienen van uw initiatief via raadsgriffie@zwolle.nl of (038) 498 2181.
Vraag een referendum aan
U kunt de gemeenteraad ook vragen om een referendum te houden. Via een referendum worden alle inwoners van Zwolle geraadpleegd over een bepaald onderwerp. Het onderwerp wordt aan alle kiesgerechtigden voorgelegd. Zij stemmen er vervolgens over.
Om een referendum aan te vragen, heeft u medestanders nodig. U moet de handtekeningen hebben van minimaal zes procent van de Zwollenaren die mogen stemmen. Het exacte aantal wisselt, het zijn ongeveer 5.000 handtekeningen.
Voor meer informatie en hulp bij het aanvragen van uw referendum kunt u contact opnemen met de raadsgriffie.