Ons Zwolle van Overmorgen
Wij Zwollenaren houden van onze stad en het prachtige buitengebied. Ook in de toekomst willen we een thuis zijn voor iedereen. Daarom hebben we plannen gemaakt voor de toekomst. Daarin staat hoe Zwolle zich ontwikkelt tot 2040, met een doorkijk naar 2050. Dit noemen we het Ruimtelijk Toekomstperspectief. Het is de basis voor de aanvulling en vernieuwing van de huidige Omgevingsvisie.
In het najaar van 2024 gingen we met onze partners en inwoners in gesprek over verschillende opties voor de toekomst van de stad en het buitengebied. Nu hebben we de eerste belangrijke keuzes gemaakt. Zwolle gaat voor groei en ontwikkeling. We bouwen extra woningen, op een manier die past bij onze stad en omgeving. In deze samenvatting lees je wat de belangrijkste keuzes zijn, waar Zwolle naartoe wil en hoe jij je mening kan geven over deze plannen.
Gehighlighte tekst: Wilt u het volledige Ruimtelijk Toekomstperspectief inzien? Download dan het document hieronder.
De vier basiswaarden van Ons Zwolle van Overmorgen
Wie zijn wij, waar komen we vandaan en wat vinden we belangrijk? De Zwolse basiswaarden gaan over onze identiteit. Het gaat over verleden, heden én toekomst. Zwolle wil met behulp van deze waarden gebalanceerd groeien, zowel in de stad zelf als in het buitengebied. Dit zijn onze basiswaarden:
- Zwolle ondernemende groeiregio
Zwolle is de motor voor stedelijke en economische ontwikkeling. - Zwols noaberschap
We zorgen voor elkaar, werken samen en bouwen aan sterke buurten. - Zwolle nabij
Wonen, werken en ontspannen kan dichtbij huis. - Zwolle deltaspons
Water en natuur bepalen hoe we bouwen en leven. Zo houden we droge voeten.
De grote thema’s voor de toekomst
Wonen
Zwolle wil bouwen aan een stad waar iedereen zich thuis voelt. Hoeveel woningen er precies bijkomen, hangt af van ontwikkelingen in de toekomst. We groeien in balans. Er komen tot 2040 tussen de 18.250 en 23.500 nieuwe woningen bij, dit is inclusief de 10.000 woningen uit de huidige omgevingsvisie (2030). De nieuwe huizen komen zowel in de bestaande wijken als in uitbreidingswijken in Vechtrand (Zwolle-Oost) en ten zuiden van Zwolle-Zuid.
Klimaat en water
Zwolle ligt in de delta van de Vecht en de IJssel en ook de Sallandse Weteringen stromen richting Zwolle. We hebben dus veel water om ons heen. Door klimaatverandering worden droge én natte periodes extremer. Daarom moeten we ruimte maken voor water. Dat doen we in de stad en in het buitengebied, zodat we het tijdelijk teveel aan water in natte periodes kunnen opvangen.
Groen
Groen is niet alleen ‘mooi om te zien’. We maken er ook volop gebruik van. Het is hard nodig voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit en voor aanpassing aan het veranderende klimaat. Groen groeit mee met de groei van Zwolle en we zetten ons in voor twee nieuwe stadsparken als onderdeel van Stadsbroek en Vechtrand.
Mobiliteit
De Ring (Ceintuurbaanzone, Zwartewaterallee, Blaloweg, IJsselallee en Oldeneelallee) wordt belangrijk voor de auto. Zowel lokaal als regionaal. We maken verder ruimte voor wandelen, fietsen en openbaar vervoer en versterken daarmee onder meer het verblijfsgebied binnen de Ring. Zwolle is ook een knooppunt voor de bereikbaarheid per spoor. We zetten ons dan ook in voor een nieuw station bij Zwolle-Zuid.
Energie
Zwolle wordt stap voor stap energieneutraal. We zetten in op lokale, duurzame energie, op slimme opslag en op een betrouwbaar energienetwerk. Energie moet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijven. Voor de energietransitie is ook ruimte nodig. In de stad, met nieuwe trafohuisjes, en daarbuiten, voor de versterking van het energienetwerk.
Economie
Zwolle is en blijft het economische hart van de regio. We kiezen voor intensivering en uitbreiding van onze bedrijventerreinen. Hessenpoort wordt het bedrijventerrein voor circulaire economie en grootschalige bedrijvigheid. Marslanden is er voor onze MKB-bedrijven en kleinschalige bedrijvigheid.
Waar gaat Zwolle ontwikkelen?
We maken ontwikkelingen af waar we al mee begonnen zijn, we versterken de bestaande stad en kiezen tegelijkertijd voor uitbreiding aan de randen van de stad. Hiervoor wijzen we sleutelgebieden aan.
Zwolle kiest ervoor om:
- Door te bouwen in bestaande wijken
- Stad en natuur te verbinden, want Zwolle leeft met water
- Te bouwen aan de randen van de stad
- Bedrijventerreinen efficiënter te gebruiken én uit te breiden.
Sleutelgebieden en -projecten
- Stadsrivier: de wateren die in de binnenstad samenkomen, vormen de groenblauwe ruggengraat van Zwolle.
- Vechtrand: klimaatbestendige uitbreiding ten oosten van de Ceintuurbaan, met een nieuwe ontsluitingsweg.
- Zwolle-Zuid: uitbreiding van deze stadswijk aan de zuidkant, inclusief een nieuw station.
- Bedrijventerreinen: intensivering en uitbreiding van het kloppend hart van de economie voor Zwolle en de regio.
- De Ring: de hoofdwegen om het centrum heen worden een stadsring.
Wat kun jij doen?
De toekomstplannen liggen nog niet vast. Van 10 april tot en met 7 mei kan iedereen meepraten. De reacties worden gebruikt voor de definitieve versie van het Toekomstperspectief. Dit vormt de basis voor de nieuwe, aangevulde Omgevingsvisie die eind 2025 vastgesteld wordt.
Dus geef je mening over de toekomst van de stad en het buitengebied!
✅ Vul de online enquête in
✅ Kom naar het Open College op 16 april
✅ Bezoek de inloopavonden in Berkum, Wijthmen, Tolhuislanden of Zwolle-Zuid
✅ Kom langs in de Reizende Woonkamer. We komen ook bij jou in de buurt
Voor meer informatie en een kalender met alle bijeenkomsten, bezoek je de pagina Omgevingsvisie.