Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Kruiwagen in de herfst

Nu aan de slag voor een mooie tuin

Wil je een kleurrijke tuin in het vroege voorjaar? Wacht niet tot de lente, maar begin al in de herfst. Planten slaan nu gemakkelijker aan doordat de grond nog warm is terwijl het weer al natter wordt.

Het is eigenlijk best gek dat we pas in het voorjaar de tuin tot leven wekken met nieuw plant- en zaaigoed. Want als je kijkt naar hoe planten dit in de natuur aanpakken, dan zie je iets heel anders. Verreweg de meeste planten maken meteen na de bloei zaad aan. Dat zaad rijpt een poosje waarna het op de grond valt, met de wind wordt meegevoerd of door vogels wordt verspreid door het eten van bessen. Kortom, in de herfst verspreidt de natuur haar zaad. Dat kunnen wij ook!

Zaaien is leuker

Je kunt je planten kopen bij een kwekerij of tuincentrum, maar leuker (en veel goedkoper) is het om met zaden aan de gang te gaan. Je krijgt dan soorten in de tuin die de meeste tuincentra niet eens aanbieden, met de leukste namen. Wat dacht je van hartgespan, hazenpootje, kardinaalsmuts, vogelmelk, geitenbaard of jacobsladder? Bij goede webshops kun je zadenmengsels kopen die precies passen bij de lokale grondsoort. Je hebt dan een grotere kans op het goed aanslaan van de planten én deze zijn ook veel interessanter voor beestjes in je tuin.

Klaar voor het nieuwe jaar

Zodra het blad van de bomen is kun je gaan bomen en struiken met een kale wortel in de grond zetten. De planten zijn dan in rust wat betekent dat ze geen energie meer steken in het aanmaken van blad en bloemen. Het wortelstelsel kan zich in de nog warme grond helemaal concentreren op het aanmaken van nieuwe haarworteltjes. Door al voor de jaarwisseling de nieuwe bomen en struiken in de grond te zetten krijg je sterkere planten. Die zijn dan beter bestand tegen de steeds vaker relatief droge lentes. Dat scheelt veel watergeven!

Slimme combinaties maken

Dat bollen in het najaar de grond in moeten weet iedereen eigenlijk wel. Hoe handig is het dan om dat klusje te combineren met het planten van een boom, struiken of vaste planten? Dan hoef je niet twee keer je tuin overhoop te halen.

Bovendien kun je dan slim je bollen poten tussen lage planten die pas gaan groeien als de bollen zijn uitgebloeid. Het loof van de bloembollen is niet zo fraai om naar te kijken maar moet er wel aan blijven zitten – het is de voeding voor de bloei van volgend jaar. Dit los je op door krokussen en blauwe druifjes bijvoorbeeld te combineren met vaste geraniums die in maart of april blad gaan maken. Die groeien over het loof heen: opgelost!

Water in de wadi

Nog een reden om in de herfst je tuin aan te pakken is wateropvang. De pieken in het jaar met (te) veel en (te) weinig regen worden steeds extremer. Zeker in Zwolle zijn we gevoelig voor wateroverlast. Dus juist in de nazomer, begin herfst, is de ideale tijd om je regenpijp af te koppelen van het riool zodat het water je tuin in kan lopen, met ertussenin een regenton. De overloop van de ton kun je uit laten komen in een wadi, een soort goot in de grond die je zelf graaft. Een paar meter lang, dertig cm breed en even diep, is vaak al genoeg. Je kunt de wadi bekleden met grind maar beter nog met beplanting die goed tegen wisselende waterstanden kan. Online is hier veel informatie over te vinden.

Inspiratie krijgen én geven

De Nationale Tuin & Klimaatroute is een jaarlijks terugkerend evenement. In september kun je je tuin openstellen voor anderen om verhalen en kennis te delen en anderen te inspireren. Dit jaar stelden zeven Zwolse tuineigenaren hun groene oase open voor publiek. Hun foto’s en verhalen vind je op de website van de Tuin & Klimaatroute. Leuk om inspiratie op te doen voor je zelf aan de slag gaat! Bovendien kun je contact met ze opnemen als je vragen hebt.

Meer informatie: