Natuurvriendelijk isoleren als bedrijf of organisatie
Gaat u als woningcorporatie, projectontwikkelaar, bedrijf, maatschappelijk vastgoed, VvE en dergelijke aan de slag met isolatie- of renovatiewerkzaamheden aan uw pand? Dan moet u rekening houden met beschermde diersoorten.
Gemeente Zwolle, woningcorporaties en derden (niet-particulieren) kunnen hiervoor gebruik maken van een vergunning. De volgende werkzaamheden vallen binnen deze vergunning:
- gebruik van werkplatforms
- vervanging van kozijnen
- beheer- en onderhoud van gebouwen
- dak-, gevel- en spouwmuurisolatie
- sloop en vervangende nieuwbouw van gebouwen (inclusief verwijderen groen)
- verwijderen van asbest
- verwijderen en vervangen van gevel- en overstekbetimmering en boeiboorden
- plaatsen van zonnepanelen, buitenunit warmtepomp of een dakraam
- vervangen van het dak, vervangen van dakpannen en plaatsen van dakkapel
- aanpassen of vervangen van balkons of relingen
- renoveren van bergingen of carports
- renovatie of sloop van schoorstenen.
Voert u werkzaamheden uit in opdracht van een particuliere woningeigenaar? Volg dan deze stappen op de pagina Natuurvriendelijk isoleren namens woningeigenaar
Hoe het werkt
Stap 1: Categoriseren werkzaamheden
U begint met het betrekken van een onafhankelijke ecoloog. Deze bepaalt of er voor de werkzaamheden gebruik gemaakt moet worden van het SMP. Als er geen negatieve effecten zijn, dan kunt u de werkzaamheden uitvoeren zonder vergunning.
Als negatieve effecten niet uit te sluiten of te voorkomen zijn, wordt bepaald in welke categorie de werkzaamheden vallen. In dat geval moet er wel gebruik gemaakt worden van het SMP.
Stap 2: Ecoloog geeft informatie
De ecoloog geeft informatie over het project, aan de hand van een online vragenlijst (eHerkenning vereist). Deze informatie komt als melding bij de SMP-coördinator van de gemeente te liggen. Vervolgens wordt besloten welke vervolgstappen genomen moeten worden.
Stap 3: Eisenpakket
Op basis van de uitkomsten van stap 2, levert de SMP-coördinator een eisenpakket aan. Hierin staat onder welke voorwaarden voor dit project gebruik gemaakt mag worden van de vergunning.
Het eisenpakket bestaat uit een gestandaardiseerd format van een ecologisch werkprotocol, waar aan de hand van de informatie uit stap 1 en 2 alvast zo veel mogelijk informatie en randvoorwaarden zijn opgenomen. Ook zit in dit format een leeg logboek, waarin de ecologische begeleiding ingevuld dient te worden door de ecoloog.
Stap 4: Concreet maken van het werkprotocol
De ecoloog dient het werkprotocol waar nodig verder te concretiseren. Zoals het beschrijven van de exacte wijze van het natuurvrij maken van de woningen en het beschrijven welke keuze er wordt gemaakt voor het treffen van mitigerende maatregelen.
Stap 5: Aanmelden project
Minimaal 6 weken voor aanvang van het project stuurt de ecoloog het ingevulde werkprotocol naar de SMP-coördinator van de gemeente. De ecoloog houdt gedurende het project registratie bij van de ecologische begeleiding in het logboek.
Stap 6: Afmelden project
Zodra het project is afgerond verstuurt de ecoloog het ingevulde logboek naar de SMP-coördinator.
Een gedetailleerde beschrijving van alle stappen staan beschreven op pagina 67 t/m 76 in het Soortenmanagementplan.