Klantervaringsonderzoek Jeugdhulp Zwolle 2021
Onderzoek ervaringen cliënten Jeugdhulp Zwolle 2021
De gemeente Zwolle heeft voor het zesde jaar op rij onderzoek gedaan naar de ervaringen van inwoners die jeugdzorg ontvingen. Gemeenten zijn verplicht om dit onderzoek te doen. De gemeente Zwolle gebruikt de resultaten van het onderzoek om de jeugdhulp te verbeteren.
In totaal zijn ongeveer 3.000 jongeren en ouders van kinderen uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Zij ontvingen een vragenlijst. In totaal vulden 411 jongeren en ouders de vragenlijst in. Daarmee komt de respons uit op 13%, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde.
Over het algemeen zijn jongeren en ouders positief over de jeugdzorg. Jongeren zijn iets meer tevreden over de hulp die zij kregen, maar ervaren minder effecten van de hulp dan in 2020. Ouders zijn vergeleken met 2020 iets positiever over de effecten van de hulp.
Dit jaar zijn ook enkele vragen gesteld over de invloed van de coronacrisis op de hulp en de effecten. Hieruit blijkt onder andere dat bijna de helft van de ouders en de jongeren geen verandering heeft ervaren in de hulp als gevolg van de coronamaatregelen. Bij ongeveer een derde van de kinderen en jongeren werd de hulp op een andere manier aangeboden. Verder heeft een vijfde van de ouders en de jongeren de ervaring dat de coronamaatregelen van invloed zijn (geweest) op het effect van hulp.
Jongeren en ouders geven aan dat zij sommige andere werkwijzen, die noodzakelijk waren vanwege de coronamaatregelen, graag zouden behouden voor de toekomst. Met name het videobellen en het wandelen werden positief gewaardeerd. We beschouwen dit als een compliment voor de professionals die ondanks de coronamaatregelen zich flexibel en cliëntgericht hebben ingezet om de inwoners zo goed mogelijk te helpen.
Bescherming persoonsgegevens
De onderzoeken van de gemeente Zwolle worden uitgevoerd binnen de kaders van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).