Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Hoe word je raadslid/burgerlid?

Gemeenteraadslid word je niet zomaar. Daar gaat vaak een hele procedure aan vooraf die wel een jaar duurt en die tot op zekere hoogte bij iedere partij verschilt.

Solliciteren of gevraagd worden

Bij sommige politieke partijen is het nodig om ongeveer een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen te solliciteren en een gesprek te voeren met een kandidatencommissie. Bij andere partijen word je gewoon gevraagd. Soms stellen partijen als eis dat je in ieder geval al een jaar lid moet zijn van de partij, voordat je mee mag solliciteren.

Hoge plaats op kandidatenlijst of voorkeursstemmen

Normaal gezien mogen de leden van een partij uiteindelijk bepalen wie waar op de lijst komt. Zodra dat is gebeurd, wordt de lijst ingediend bij de kiescommissie van de gemeente. Bij de verkiezingen worden alleen de kandidaten die bovenaan de lijst staan verkozen. Dus hoe hoger je op de lijst staat, hoe groter de kans dat je verkozen wordt. Er is één uitzondering: kandidaten die genoeg voorkeursstemmen hebben worden direct verkozen, ongeacht hun plaats op de lijst.

Eerst ervaring opdoen als burgerlid

Na de verkiezingen mogen de partijen ook mensen die niet verkozen zijn, aanwijzen om burgerlid te worden. Burgerleden mogen meepraten tijdens debatten, ze mogen alleen niet stemmen in de besluitvormingsronde.

Als je raadslid wilt worden, raden we je aan om eerst burgerlid te zijn. In die rol doe je belangrijke ervaring op voor een toekomst als raadslid. En, het kan op ieder moment, zodra er een vacature is bij een partij. Wil je politiek actief worden, neem dan contact op met één van de politieke partijen. De contactgegevens vind je op /gemeenteraad.