Use DeepL to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. In case of discrepancy between the original website in Dutch and the translated website, the original Dutch website shall prevail.
Korte Kamperstraat 10 werd in 1738 gebouwd met een fraaie risalerende ingangspartij in Lodewijk XIV stijl. Admiraal Jacob Pieter van Braam woonde hier van 1788 tot zijn dood, .
Oorspronkelijk bestond Koestraat 10 uit twee laatmiddeleeuwse huizen die aan de achterkant aan de stadsmuur grensden. In de 19de eeuw werden deze huizen aan de voorkant samengevoegd met een indrukwekkende gevel.
Dit complex aan de Binnengasthuisstraat kwam in 1923 tot stand in opdracht van de stichting Het Nieuwe Binnengasthuis. Architect was de Zwollenaar Mannes Meijerink.
Dit pand maakte in de 15de eeuw deel uit van een gebouwencomplex dat in gebruik was bij de Broeders van het Gemene Leven. Deze fraters verdienden de kost met onderwijs en het overschrijven en illustreren van handschriften.
Diezerstraat 43 dateert uit 1667. De halsgevel vertoont stijlovereenkomsten met de gevels die de bekende architect Philips Vingboons ontwierp.
Melkmarkt 58 lag aan het einde van de Grote Aa en het begin van het Zwarte Water. Daarom was het in de 16de en 17de eeuw een schippersherberg. Daarna was het tot in de 19de eeuw een kruidenierswinkel.
Kamperstraat 12 is een woonhuis dat rond 1745 werd verbouwd met typisch barokke stijlkenmerken door generaal en graaf Van Rechteren en zijn vrouw baronesse Van Lintelo.
Diezerstraat 14 heeft nog een vrijwel originele gevel die aan het eind van de 18de eeuw tot stand kwam. Boven de ingang is een snijraam met gaper. De winkel heeft een winkelinterieur uit de tijd van de drogisterij.
Kamperstraat 10 was oorspronkelijke een herberg. (toelast = wijnvat) Het werd in het midden van de 18de eeuw ingrijpend verbouwd door het echtpaar van Haersolte. Boven de goot is hun barokke alliantiewapen geplaatst.
Melkmarkt 10 is een 15de eeuwse pand met een laatgotische zandstenen voorgevel die in 1919 gedeeltelijk werd gereconstrueerd. De panelen boven de vensters van de begane grond zijn grotendeels aangevuld.
Koestraat 33 heeft een 17de eeuwse trapgevel, versierd met gesmede gevelankers. In dit diepe pand was tussen 1651 en 1752 brouwerij “De Witte Klavervier” gevestigd.
Diezerstraat 58 is door Albert Brouwer in 1666 gebouwd in classicistische stijl met op de verdieping zandstenen kruiskozijnen en tussen de verdiepingen gebeeldhouwde festoenen en cartouches met wapenschilden.
Melkmarkt 41 werd door de drost van Salland, Engelbert van Ensse gebouwd rond 1545. In de 18de eeuw werd het pand verbouwd en kreeg het een attiek in rococo stijl. Het hoort nu bij museum Anno.
Praubstraat 23-25 was een gasthuis dat dankzij Anna van Haerst werd gesticht voor vrouwen uit de dienende stand. De monumentale ingangspartij komt van het voormalige Hervormde weeshuis aan de Bitterstraat.
Sassenstraat 21 werd in 1603 door de familie ter Borch aangekocht. In de 19de eeuw kreeg het pand een nieuwe voorgevel in eclectische stijl.
In het huis Thorbeckegracht 11 werd Johan Rudolf Thorbecke op 14 januari 1798 geboren. Als dank voor al zijn verdiensten als politicus voor ons land werd de straatnaam Den Dijk in 1876 omgedoopt tot Thorbeckegracht
Goudsteeg 8 ook wel bekend als ‘Het Langhuis’ is gevestigd, bestaat uit twee gedeelten. Het meest zuidelijk gedeelte, grenzend aan het hofje van de Emmanuelshuizen en het Hof van Suthem, is het oudste deel dat omstreeks 1400 werd gebouwd.
Melkmarkt 46 was sinds 1486 een pakhuis van het klooster Albergen. Later werd het een winkel-woonhuis. De halsgevel met gebeeldhouwde vleugelstukken en fronton is gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw.
Op de hoek van de Praubstraat en de Koestraat ligt het adelijke huis Hof van Zuthem. Het hof is gesticht ca. 1350 door ridder Alof van Suythem. De huidige kern van het complex werd omstreeks 1559 gebouwd door Adolf van den Ruytenberg, heer van Zuthem een buurtschap bij Zwolle.
In 1653 liet Ernst van der Marck, secretaris van de drost van Salland een nieuw huis bouwen met een rijk gedecoreerde gevel. Deze classicistische verhoogde halsgevel heeft pilasters met ionische kapitelen.
Goudsteeg 19 is een gotisch adelijk woonhuis uit 1464 met L-vormige plattegrond. De geveltoppen hebben pinakels. Het huis dankt zijn naam aan de met hoofden versierde consoles in één van de vertrekken.
Oude Vismarkt 9 werd in 1907 gebouwd in opdracht van meubelfirma F.J. Schoenmaker & Zn naar een ontwerp van de Zwolse architect M. Meyerink. De gevel is gebouwd in de zogenaamde Chaletstijl.
Diezerstraat 93 heeft een lijstgevel uit 1862. In 1904 liet apotheek Meulenhoff deze voorzien van een Jugendstil onderpui naar het ontwerp van architect J.H. de Herder en J.J. Hellendoorn.
Sassenstraat 31-33 is waarschijnlijk in opdracht van Roelof van Ittersum gebouwd aan het eind van de 14de eeuw gebouwde hof. De pronkgevel uit 1571 is opgetrokken in de renaissancestijl. In de geveltop is een afbeelding van Karel V opgenomen.
Derde Bredehoek 2, Het Kroontje is een kleine kelderwoning uit ca 1708.
Op de plaats van dit laat 19de eeuwse pand kwam het oudste Zwolse gilde (1396), het St. Nicolaasgilde, samen tot 1845. In het gilde waren de schippers en kooplieden verenigd.
Aan de Buitenkant staan een aantal ondiepe muurhuizen. Toen de stadsmuur zijn betekenis verloor werden ze in de loop van 18de eeuw tegen de buitenkant van de stadsmuur gebouwd.
Op deze plek aan de Nieuwe Deventerweg 57 stond het huis van de familie Beumer. Hier zaten onderduikers en kwam het verzet samen, waartoe de heer Beumer zelf ook hoorde
In 1879 liet de gemeente Zwolle Goudsteeg 21 verbouwen tot gymnasium. Dit schooltype stamt uit Zwolle. Grondlegger daarvan was Joan Cele († 1417) die, zijn voorganger, de Latijnse school in de 14de eeuw stichtte.
Luttekestraat 12 heeft een typische renaissance gevel uit 1609 met natuursteen blokken die de gevel een meer horizontale uitstraling geven en een trapgevel met zandsteen dekplaten.
Melkmarkt 49 werd in 1731 door mevrouw Selbach-Vriessen verbouwd in Lodewijk XIV stijl. De dubbele ingangspartij heeft snijwerk en een alliantiewapen.
Dit huis is in 1966 verbouwd door muntmeester Arent van Romunde.
Dit pand heeft een gepleisterde lijstgevel met een grote dakkapel.
Nieuwstraat 55 heeft een baksteen gevel met twee opeengestapelde pilasterstellingen uit 1696 met daar achter een ouder dubbel woonhuis.
Burgermeester van Roijensingel 18 is een 1885 gebouwde villa in neorenaissancestijl, in opdracht van wijnhandelaar J.F.G van Reede naar een ontwerp van S.J.H. Trooster. De villa maakt, samen met een dienstwoning, deel uit van de historische singelbebouwing.
Op de plaats van Bloemendalstraat 13-19 stond tot 1937 het bij testament gestichte gasthuis voor bejaarden, geschonken door het echtpaar van Vilsteren die op eenzelfde dag in 1468 aan de pest stierven.
Melkmarkt 53 werd dit van oorsprong 14de eeuwse huis in 1742 verbouwd voor de huisvesting van protestantse vrouwen. Een gevelsteen herinnert aan deze schenking bij testament door Aleida Greve.
Grote Kerkplein 15 is oorspronkelijk de pastorie van de Grote Kerk, gebouwd omstreeks 1493. De Lombardstraat is vernoemd naar de Bank van Lening (Lombard) die tot 1925 in dit pand gevestigd was.
Deze winkel met bovenwoning uit ca. 1880 heeft fraaie winkelpui en een gaaf winkelinterieur uit ca. 1900. De onderverdieping is ontworpen in de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Empire.
Tot zijn overlijden woonde Willem Jan Schuttevâer(1798-1881) aan Thorbeckegracht 67. De beroemde strijder voor de belangen van de binnenschippers.
Papenstraat 5 was de eerste woning van J.A. Oostkamp. Daarna ouderlijk huis (met bijzonder interieur) van de onderwijzer Eli Heimans (1861-1914).
Groot Wezenland 35 is één woning uit een blok van 12 herenhuizen uit 1880, in eclectische stijl naar een ontwerp van de architecten W. en F.C. Koch. Bekendste bewoner was ds. Gerard Horreüs de Haas.
Philosofenallee 31 is één van de zes woonhuizen in Jugendstil, uit 1903 naar het ontwerp van de Zwolse architect G.C. Post. Het blok heeft opvallende hoefijzervormige bogen die karakteristiek zijn voor deze bouwstijl. De belangrijkste bewoner van dit huis was Henk Sneevliet.
Diezerstraat 31 is een 18de eeuws pand met klokgevel Begin van de 19e eeuw woonde dr. Jan ter Pelkwijk hier. Hij was een geliefd lid van de Gedeputeerde Staten.
Bloemendalstraat 12 was vermoedelijk een laatmiddeleeuws of 16de-eeuws pand dat onderdeel uitmaakte van het adellijke complex het Huis met de Hoofden (Goudsteeg 19). Dit was het woonhuis van Joan Derk van der Capellen tot den Pol.
Bloemendalstraat 18 heeft een brede bakstenen lijstgevel met consoles in de Lodewijk de XV stijl. In 1760 werd dit huis gekocht door mr. Pieter Feith, de vader van de bekende Zwolse burgemeester en dichter mr. Rhijnvis Feith. Rhijnvis leefde van 1753 tot 1824.
Vanaf 1462 tot zijn dood woonde ongeveer ter plaatse van Nieuwstraat 19 de internationaal als de ‘Meester van Zwolle’ bekende schilder en graveur, tevens diplomaat, Johan van de Mynnesten. Nu staat hier een stadsvernieuwingscomplex door de bekende architect Aldo van Eyck.
In 1524 vestigden de vrouwen van de Moderne Devotie zich voor hun veiligheid hier, tussen de Nieuwstraat en de Bitterstraat binnen de stadsmuur.
De zogenaamde zaaddragerswoningen aan de Binnengasthuisstraat 55 zijn vermoedelijk aan het eind van de 18de eeuw gebouwd aan de rand van een voormalig industrieel gebied langs de Nieuwe Vecht dat in het begin van de 19de eeuw tot ontwikkeling kwam.
In Grote Kerkplein 13 zit het Zwolse Balletjeshuis. Het winkelinterieur dateert uit 1688, toen hier een kruidenierswinkel werd gevestigd.