Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Energietransitie

De energietransitie: af van het aardgas en duurzame energie ervoor in de plaats. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Van het verwarmen van je huis tot het bakken van een eitje, we gebruiken overal gas voor. Het gebruik van aardgas brengt problemen met zich mee: klimaatverandering, aardbevingen in Groningen en onze afhankelijkheid van Rusland.

De gemeente Zwolle heeft het doel om in 2050 compleet van het aardgas af te zijn, en dat komt sneller dan je denkt. De ondergrond kan een enorm grote rol spelen in de energietransitie.

De gemeente zet zich voor duurzame energie voornamelijk in op de volgende technieken:

  • Warmtenetten
  • Geothermie
  • Warmte-koude opslag (WKO)

Warmtenetten en geothermie

Een warmtenet is een netwerk van leidingen in de bodem dat warm water door de stad verplaatst. Dit warme water verwarmt vervolgens huizen en gebouwen. Het water kan, onder andere, opgewarmd worden door aardwarmte. Dit noemen we geothermie.

Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het wordt. Grondwater wat diep in de grond zit, is daarom ook warmer. Dit diepe grondwater kunnen we oppompen. Vervolgens wordt dit warme water door een warmtenet getransporteerd om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Andersom kunnen we ook water naar beneden pompen om het op te laten warmen. Later kunnen we dit opgewarmde water weer omhoog halen om te gebruiken.

Warmte-koudeopslag

Een warmte-koudeopslag (WKO) gebruikt de ondergrond net op een andere manier. Een WKO onder een gebouw of huis gebruikt twee bronnen: een warme en een koude grondwaterbron. Bij een open WKO-systeem wordt in de winter grondwater uit de warme bron omhoog gepompt om het huis te verwarmen. Wanneer dit warme water zijn hitte heeft afgegeven blijft er koud water over. Dit wordt vervolgens naar de koude bron in de grond gepompt.

In de zomer werkt een open WKO-systeem andersom. Dan wordt het grondwater uit de koude bron omhoog gepompt om het huis af te koelen. Na gebruik is het water opgewarmd en wordt het warme water naar de warme grondwaterbron geleid.

Meer informatie over Aardwarmte

Wat je zelf kunt doen

Wil je de energie-transitie een handje helpen? Hieronder staan een aantal tips.

  • Isoleer je huis. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om het huis te verwarmen. 
  • Investeer in zonnepanelen. Nederland wordt steeds zonniger. Met deze stroom kan je bijvoorbeeld een warmtepomp van energie voorzien!
  • Als je een WKO hebt dan is het van belang om in de zomer te koelen. Hierdoor vul je de warme grondwaterbron aan met opgewarmd water uit de koude grondwaterbron.