Een Zwols initiatief
Waar alles samenkomt
Dat een gezonde bodem resulteert in een prachtige, bestendige tuin zien we terug in Park de Stadshoeve. Op deze plek in Stadshagen is er ruimte voor ontspanning, kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en wordt actief gewerkt aan natuureducatie. Ontdekken kan op de kinderboerderij, bij het avontuurlijke speelkasteel of in een van de tuinen.
Bij dit Zwolse initiatief komen allerlei belangrijke bodemfuncties samen in één tuin. Paul Husen, een enthousiaste vrijwilliger bij de geur en belevenistuin, sprak over deze plek en het belang van een gezonde bodem voor een bestendige tuin.
Een natuurlijke tuin
Paul Husen is zelf inwoner van Stadshagen en vindt het belangrijk om zich in te zetten voor zijn gemeenschap. Doordeweeks werkt hij voor de provincie Overijssel, maar in zijn vrije tijd is hij veel te vinden in de geur en belevenistuin. Voor Paul is het belangrijk om op een verantwoordelijke, natuurlijke wijze de tuin in te richten en te onderhouden. Zijn voorkeur ligt dan ook bij planten die van nature in Nederland voorkomen, ook wel inheemse planten genoemd. Insecten en andere (bodem)dieren zijn namelijk vaak afhankelijk van deze Nederlandse plantensoorten als voedselbron.
(Bodem)dieren in de tuin
Terwijl Paul aan het vertellen is over de tuin vliegen er bijen, vlinders en wespen langs. Kikkers kwaken, muizen verschuilen zich in de composthoop en over de bodem kruipen vuurwantsen en mieren. Paul vertelt dat deze bodemdieren zorgen voor leven op en in de grond. Ze ruimen dode planten- en dierenresten op en brengen voedingsstoffen in de bodem. Daarnaast graven de bodemdiertjes gangen en maken zo de bodem luchtig. Hierdoor kunnen wortels van planten makkelijker groeien en houdt de bodem het regenwater beter vast. Een volwassen, gebalanceerde tuin heeft volgens Paul dan ook (bijna) geen extra water nodig. Zelfs niet in de zomer!
Een plek waar mensen bij elkaar komen
Niet alleen het bodemleven is belangrijk volgens Paul. De Stadshoeve is opgezet om wijkbewoners bij elkaar te brengen. De tuin is geschikt voor alle leeftijden. De paden zijn breed genoeg voor zowel rolstoelen als skelters.
Het verleden zit in de bodem
Er komen verschillende grondsoorten voor in de tuin. De Stadshoeve bevindt zich in de Mastenbroekerpolder, wiens naam te danken is aan het oude moerasbos wat zich hier vroeger bevond. Door de hoge grondwaterstand bleven afgestorven planten en omgevallen bomen bewaard in de grond. Hierdoor stapelden dikke lagen dode planten op en vormde er veen. Boven op het veen is een laagje rivierklei te vinden, gebracht door het water van de IJssel. Ook is er door menselijke activiteit op sommige plekken in de tuin zand te vinden.
Juiste planten bij juiste grondsoort
Op de zandgrond zien we onder andere slangenkruid groeien, dat bewust door Paul is gekozen. Door het grove zand zakt de regen namelijk makkelijk weg en is de grond een stuk droger. Slangenkruid komt veel voor in de duinen en is gewend aan deze droge, zanderige bodem. Het is dus van belang om de juiste planten bij de juiste grondsoort uit te zoeken. Door hier slim op in te spelen zullen de planten minder onderhoud en water nodig hebben en een stuk beter tot hun recht komen.
Het belang van onkruid
Volgens Paul hebben veel planten die worden gezien als onkruid juist een belangrijke functie binnen een tuin. Zo zijn vlinders dol op brandnetels en zijn paardenbloemen in het vroege voorjaar onweerstaanbaar en onmisbaar voor aardhommels.
Neem zelf een kijkje
De natuur (grotendeels) zijn gang laten gaan resulteert in een prachtige, klimaatbestendige tuin en bodem. Dit vergt minder onderhoud, is goed voor de biodiversiteit en een volwassen gezonde tuin heeft (bijna) geen extra water nodig.
Ben je benieuwd geworden naar de Stadshoeve? Je kunt de Stadshoeve vinden aan de Arendshorstlaan in Stadshagen! Breng een bezoek aan de tuinen of drink een lekkere kop koffie bij de bistro en geniet van wat de natuur te bieden heeft.