Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

DISCO, het Europese innovatieproject van Zwolle

De gemeente Zwolle heeft samen met 11 Europese partners uit 5 landen een subsidie van de Europese Unie gekregen voor het project DISCO (DIgital Solutions for Climate AdaptatiOn). Zwolle heeft als de hoofdpartner de leiding in dit project dat loopt van september 2024 tot en met 2028.

De DISCO-partners doen onderzoek en voeren pilots uit met digitale innovatie. Dit moet inwoners meer stem geven in het aanpassen van hun leefomgeving aan de klimaatverandering. En het biedt overheden meer inzicht in de kansen voor versnelde aanpassing. Ook Zwolle heeft een eigen pilot: samen met inwoners leefstraten ontwerpen in de digitale tweelingstad.

De pilot van Zwolle in het DISCO project

Het proefproject van Zwolle richt zich op het samen met inwoners ontwerpen van leefstraten in de digitale tweelingstad, bij voorkeur in de wijk Dieze.

De digitale tweelingstad is een computermodel van Zwolle, dat de stad exact nabootst. Door de digitale stad op een groot scherm te vertonen, krijgen inwoners hun eigen straten te zien. Ook kan worden nagebootst wat bijvoorbeeld zware regenbuien of hittegolven doen in de straten. Samen met stadsplanners en experts kunnen inwoners dan ook zien wat de effecten zijn van bepaalde maatregelen, zoals extra bomen voor schaduw en koelte plaatsen. Of regenwatertuinen aanleggen om wateroverlast te verminderen en schade te beperken. Hiervan willen we leren of zo'n aanpak werkt voor inwoners en gemeente.

Daarnaast wordt uitgetest hoe inwoners meer stem kunnen krijgen en hun eigen 'leefstraten' kunnen ontwerpen, om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden. Dan kan bijvoorbeeld via een app of online platform.

Door het DISCO-project kunnen we van onze eigen pilot en die van de anderen leren hoe we meer samen met inwoners straten inrichten en onderhouden. Daarmee kunnen we de participatie verbeteren en Zwolle sneller aanpassen aan de klimaatverandering op een manier die passend is voor inwoners.

Het totale projectbudget voor DISCO bedraagt ruim vijf miljoen euro, waarvan drie miljoen betaald uit de Europese Interreg North Sea subsidie. Het budget voor de werkzaamheden in Zwolle is ruim zes ton. De gemeente draagt zelf ruim tweeënhalve ton bij aan eigen middelen, uit verschillende gemeentelijke budgetten, zoals voor klimaatadaptatie en openbaar groen.

Leren van elkaar

In het DISCO-project werken 11 partners uit 5 Europese landen samen, zoals de Vlaamse Milieu Maatschappij en de Universiteit Twente. Elke partner heeft zijn eigen proefproject, en we leren van elkaars ervaringen. Ons DISCO-project komt zoveel mogelijk burgers in de Noordzeeregio ten goede, door de geleerde lessen te delen met overheden en autoriteiten in de hele regio.

Urgentie

Het klimaat verandert snel. Overheden, zoals gemeente Zwolle, moeten zich daarom samen met inwoners, bedrijven en organisaties sneller aanpassen aan klimaatverandering. De manier waarop we bouwen, wonen, werken en leven moet anders. Voor te veel water ineens, als gevolg van felle stortbuien, moeten we tijdelijke bergingsplekken maken. De stad, van wijk tot bedrijventerrein, moet ook weerbaar worden voor langdurige hitte en droogte, dus moeten er bomen en groen bij.