Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Breezicht

Breezicht is een groene en waterrijke buurt in ontwikkeling, aan de noordkant van de wijk Stadshagen, naast de Milligerplas. Hier komen ongeveer 1140 woningen te staan.

Breezicht is niet alleen comfortabel, maar ook voorbereid op klimaatveranderingen in de toekomst. En net als in andere delen van Stadshagen worden hier geen gasleidingen aangelegd. 

Bij de bouw van Breezicht wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke energierekening (bij voorkeur met nul-op-de-meterwoningen). We bouwen zowel koop- als huurwoningen in verschillende prijssegmenten:

  • sociale huur;
  • midden- en dure projectmatige koop- en huurwoningen;
  • particulier opdrachtgeverschap.

Hierbij staan de wensen van bewoners centraal!

Twee delen

Breezicht bestaat uit twee delen. In 6 buurtschappen worden er in totaal ongeveer 1140 woningen gebouwd.

  1. Het zuidelijk deel; waar de bouw is gestart in 2019. Hierbij horen de buurtschappen Wetering en Duinzicht.
  2. Het noordelijk deel; waar in 2022 is gestart met de bouw. Dit zijn de buurtschappen Wierde, Beemd, Reede en Kragge.

Planning (update oktober 2024)

Wetering & Duinzicht
De laatste woningen in buurtschap Wetering zijn inmiddels zo’n 2 jaar geleden opgeleverd. Ook bijna alle woningen van buurtschap Duinzicht zijn gereed. De laatste 18 duinwoningen in Duinzicht zijn momenteel in de pre-sale. Naar verwachting start de bouw in 2025. Wanneer deze woningen opgeleverd zijn, wordt ook het laatste stukje Duinzicht woonrijp gemaakt.

Wierde & Beemd 
In buurtschappen Wierde en Beemd wordt gebouwd en gewoond. In Wierde komen ongeveer 135 woningen, in Beemd zijn dit er zo’n 90. Het grootste deel van de omgeving in beide buurtschappen is dit jaar woonrijp gemaakt en beplant.

Een deel van de woningbouw in Beemd en Wierde is vertraagd. In buurtschap Beemd worden de laatste straten volledig woonrijp gemaakt wanneer alle woningen in die straten gereed zijn. Het betreft hier nog enkele particuliere, vrije kavels, waarbij de voortgang van de bouw bij de kopers ligt. In buurtschap Wierde is vertraging bij de laatste 2 projecten en bij de bouw op enkele particuliere kavels. Ontwikkelaar Dura Vermeer start hier eind dit jaar met de bouw van 17 woningen in het project Thuis in Breezicht.

Reede
In buurtschap Reede komen in totaal zo’n 250 woningen. Tijdens een feestelijk moment zijn afgelopen september de eerste 10 gezinswoningen en 4 chalets opgeleverd, die verhuurd worden door woningcorporatie SWZ. Bouwbedrijf Nikkels is recent gestart met de bouw van nog eens 27 eengezinswoningen in opdracht van SWZ. Deze woningen vallen in de categorie middenhuur.

Aannemer Schutte bouwt in opdracht van ontwikkelaar VanWonen 49 woningen in Reede. Deze worden dit najaar opgeleverd. Dit betreft de eerste fase van in totaal 115 woningen in dit nieuwbouwplan. De bouw van fase 2 – nog eens 64 woningen – start begin 2025. Aannemer Ufkes bouwt in opdracht van woningcorporatie deltaWonen 40 huurwoningen in Reede. Dit worden 30 woningen voor de sociale verhuur en 10 woningen in de middendure huur. Deze woningen worden eind dit jaar opgeleverd.

Kragge
In het zesde en laatste buurtschap Kragge – dat volledig bestaat uit vrije kavels – komen 49 woningen. Dit zijn zowel vrijstaande als twee-onder-één-kapwoningen. Hier zijn inmiddels ook de eerste aannemers van start gegaan met de bouw. De woningen in Kragge liggen verspreid over 3 schiereilanden, op ieder schiereiland ligt 1 doodlopende straat. Zo’n straat wordt pas woonrijp gemaakt wanneer alle woningen in de straat gereed zijn. Dit betekent dat het langere tijd kan duren voordat de woonomgeving gereed is.

Voor meer informatie over de verkoop van deze kavels: https://zwolle.nl/kavelsexterne-link-icoon.

Voor meer informatie over het totale woningaanbod in Breezicht: https://stadshagen.nl/aanbod/externe-link-icoon

Wonen in een bouwomgeving

Op verschillende plekken in de buurt liggen bouwwegen. Die zijn nodig om materiaal van en naar de bouwprojecten te brengen. Bouwverkeer kan overlast en hinder met zich meebrengen. Zo kunnen de wegen vies worden of kan het zijn dat een weg korte tijd dicht is voor laden en lossen. Ook kunnen de bouwwerkzaamheden soms geluidsoverlast geven. Wij proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dat doen wij onder andere met de volgende maatregelen:

  • We maken de bouwwegen regelmatig schoon.
  • Waar dat kan, scheiden we bouwverkeer van bewonersverkeer. Op plekken waar dat niet kan, zorgen we voor een kwalitatief betere bouwweg. Dit rijdt comfortabeler en de weg wordt minder vies.
  • Vanwege de verkeersveiligheid geldt een maximumsnelheid van 30 km/u in de wijk. Deze snelheid geldt voor jou en voor het bouwverkeer.

Bouwroutes
Al het bouwverkeer in Breezicht wordt ontsloten via de Stadshagenallee; een andere, alternatieve route voor bouw- verkeer is op dit moment niet mogelijk. De bouwroutes zijn enkele jaren geleden logistiek strategisch gekozen en inmiddels bekend bij alle leveranciers en aannemers die aan de ontwikkelingen in Stadshagen werken. Vanwege de toename van bouwwerkzaamheden in Reede en Kragge is er de komende tijd meer bouwverkeer op de bouwroute naar het noorden van Breezicht. 

De paarse lijn op onderstaande kaart betreft de bouwroute naar het noorden van Breezicht. Deze route is in de buurt met bebording aangegeven. Het bouwverkeer gebruikt deze vaste bouwroute om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Ook ligt op deze route een bouwweg en geen definitieve bestrating, vanwege het zware materiaal waarmee wordt gereden.

Op de kaart zie je hoe de bouwroutes lopen (versie oktober 2024):

Fietsers scheiden van bouwverkeer 
Waar het kan, scheiden we bouwverkeer zoveel mogelijk van het andere verkeer, zoals fietsverkeer. Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor fietsers zijn daarom aparte fietsroutes uitgezet. 

Inrichting openbaar gebied

Delen van een buurtschap waar woningen al opgeleverd zijn en waar geen bouwverkeer meer komt, maken we zo snel mogelijk - zoals we dat noemen - ‘woonrijp’. Dat houdt in: de definitieve straten worden aangelegd, de straatverlichting wordt op z’n plek gezet, het groen in de openbare ruimte wordt - afhankelijk van het plantseizoen - geplant, parkeervakken worden aangelegd en speelplekken worden ingericht. 

In de buurtschappen Wierde, Beemd en Duinzicht zijn de meeste straten woonrijp gemaakt; het woonrijp maken van de laatste straten gaat langer duren. In het buurtschap Reede zijn de eerste woningen inmiddels opgeleverd. Dit najaar volgen er nog meer opleveringen. Omdat er dus nog veel gebouwd wordt, vinden bouwen en wonen naast elkaar plaats. Straatverlichting en stoepen zijn bij oplevering al zoveel mogelijk aanwezig, maar de bouwwegen blijven liggen tot er echt geen bouwverkeer meer overheen hoeft.

In Kragge – waar momenteel volop gebouwd wordt – laat de definitieve inrichting van het merendeel van de omgeving op zich wachten. Dat betekent dat bewoners langere tijd in een buurt wonen waar gebouwd wordt en waar wind en zand nog enige tijd vrij spel hebben. 

Spelen
Het groene karakter van Breezicht geeft kinderen de mogelijkheid om overal te spelen. Per buurtschap komt er één centrale speelplek waar kinderen en ouders kunnen samenkomen. Dit zijn speelplekken met een natuurlijk karakter. Het netwerk van speelplekken wordt met elkaar verbonden door wandelpaden die zo min mogelijk kruisen met het autoverkeer. Naast de speelplekken in de buurtschappen komen in het landschap nog grotere speelplekken voor sporten en spelen te liggen, bijvoorbeeld op eilanden en in de gebieden tussen de buurtschappen.

Op deze kaart zie je alle locaties waar speelplekken komen in Breezicht: 

Bij de gebieden die in ontwikkeling zijn, is het van belang dat de woningen rondom de aan te leggen speelplekken eerst af zijn en dat de locatie veilig is om te spelen. Inmiddels is een aantal speelplekken al aangelegd. De eerstvolgende speelplek die we gaan inrichten, is de speelplek aan de Weidemolen in Beemd. De speeltoestellen worden komende winter (2024/2025) geplaatst.

Groen
Ruimte voor groen en water is er in Breezicht volop. Op de plekken in Breezicht waar bouwwegen liggen en waar wordt gebouwd, kunnen we het openbaar gebied nog niet definitief inrichten. Daar waar het wel kan, zorgen we onder andere voor groen in de openbare ruimte. Door Breezicht groen en klimaatadaptief in te richten, is de buurt ook klaar voor de toekomst. 

Op de kaart zie je welke plekken er in Breezicht zijn voor groene initiatieven vanuit de buurt:

Omgevingsmanagement

Breezicht is een buurt in aanbouw waar dagelijks flink wordt gebouwd en waar bouwverkeer af- en aanrijdt. Om ervoor te zorgen dat de buurt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zo bereikbaar, leefbaar en veilig mogelijk blijft, werken we als gemeente nauw samen met ontwikkelaars, bouwers, winkeliers, bewoners en andere partijen in de buurt. Heldere communicatie en duidelijke afspraken met de omgeving zijn daarbij onmisbaar. Centraal contactpersoon hiervoor is de omgevingsmanager.

Heb je vragen, zorgen of klachten over ontwikkelingen of bouwwerkzaamheden in Breezicht? Neem dan contact op met de omgevingsmanager van Stadshagen via stadshagen@zwolle.nl.