Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Bladruimen

In opdracht van de gemeente verwijdert ROVA bladafval op de openbare weg. Medewerkers van ROVA gebruiken hiervoor bladblazers en veegwagens. Dit zogenaamde machinaal vegen (voor veegvuil, zand en blad) wordt 1 keer per 4 weken in alle woonwijken van Zwolle gedaan.

Daarnaast halen zij in het najaar, op plekken waar veel grote bomen staan, het blad van de grasveldjes. Dit gebeurt met de zogenaamde bladtrein. Het opgehaalde blad wordt verwerkt tot compost en gebruikt in de Zwolse parken en plantsoenen. 

Route en data bladtrein op de kaart

Op de kaart hieronder ziet u waar en wanneer de bladtrein in Zwolle rijdt. U kunt ook de kaart openen in een volledig schermexterne-link-icoon. Let op: door weersomstandigheden kan de planning naar voren of naar achter verschuiven.

Onderaan deze pagina vindt u de planning voor bladruimen uitgewerkt in tekst.

Hoe werkt de bladtrein?

De bladtrein is geen echte trein, maar bestaat uit medewerkers en machines van ROVA die samen een soort treintje vormen. Met bladblazers wordt het blad van de velden en uit de bermen voor de machine geblazen, die dit blad vervolgens opzuigt. Zo voorkomen we dat die bladeren de weg op waaien, dit verkleint het risico op gladde wegen door bladeren. Daarnaast houden we op deze manier de goten schoon, zodat regenwater goed weg kan lopen. Met de bladtrein haalt ROVA per jaar wel 500.000 kilo blad op. Het mooie is dat het opgehaalde blad, in de vorm van compost, als bodemverbeteraar weer terugbracht wordt in de wijken van Zwolle. Daarmee maken we deze afvalstroom circulair én zorgen we tegelijk voor een gezonde bodem.

Bladafval uit de openbare ruimte in de tuin?

Soms valt er bladafval vanuit de openbare ruimte in de tuin van inwoners. Inwoners die aan de bladtrein-route wonen, mogen het blad dat in hun tuin gewaaid is aanbieden in de route van de bladtrein. Zo helpen we elkaar. Samen ruimen we het op; de medewerkers van ROVA, gemeente Zwolle én de inwoners. Let op: als u hier gebruik van maakt, biedt dan ook echts alleen bladeren aan. Ander tuinafval levert problemen op voor de machines. 

Voorkom bladhopen

Wilt u de gemeente Zwolle en ROVA helpen? Maak dan vooral géén hoop van al die losse bladeren in uw straat. Dat klinkt misschien gek, maar dat zit zo: in straten waar veel bomen staan, wordt het blad van de straten en openbare gazons gehaald door een speciale machine die het blad opzuigt. Omdat dit moeilijker gaat als er bladhopen liggen, is het belangrijk dat de bladeren verspreid op de grond liggen.

Nut van bladeren in de tuin

Wat veel inwoners niet weten, is dat bladeren heel nuttig zijn in de tuin. Het is niet nodig om al het afgevallen blad af te voeren. Graag geven we wat tips:

1. Blad als grondstof

Afgevallen blad kan tussen de planten in de tuin geveegd worden. Op deze manier belanden de voedingstoffen, die in de bladeren zitten, weer terug in de tuin. 

2. Compost

Bladeren kunnen heel goed verwerkt worden tot compost. Een composthoop aanleggen is heel gemakkelijk. Op internet zijn hier veel tips voor te vinden.

3. Schuilplek voor dieren en insecten

Veel insecten gebruiken bladeren als schuilplek. Bladeren op een hoopje vegen in een hoekje van de tuin is daarom heel nuttig. Egels gebruiken een hoopje bladeren vaak als overwinteringsplek. Met een hoopje bladeren in de tuin helpen we de dieren aan handje. Wanneer er zoveel bladeren in uw tuin of op straat liggen dat het teveel wordt om tussen de planten te vegen, is er altijd nog de mogelijkheid om de bladeren in de gft-container te doen. U kunt ook (bijvoorbeeld samen met uw buren) een tuinzak via ROVA aanvragen of het grof tuinafval wegbrengen naar het milieubrengstation. Wilt u meer informatie, kijk dan op ROVA.nlexterne-link-icoon.

Planning

Hieronder vindt u de jaarlijkse planning van de bladtrein, uitgewerkt per weeknummer.

Aa-landen | week 47

Groenstrook tussen A28 en Gein, groenstrook tussen A28 en Schie, Biesbosch, Aa-park, Rijnlaan, Amstel, Helderlichtsteeg, Wolvejagtpad, Drostendiep / Meppelerdiep, Park Westrand, Boomkensdiep.

Stortlocatie: Ruusbroecstraat bij de duivenvereniging en Berm kruising Kolkstreeg / Rijnlaan.

Assendorp en Pierik | week 50

Groot Wezenland, Primulastraat, Gladiolenstraat, Mimosastraat, Fresiastraat, Wethouder Alferinkweg, Park De Wezenlanden.

Stortlocatie: Park de Weezenlanden.

Berkum | week 46 en 50

Kuyerhuislaan / hoek Herfterlaan, Erasmuslaan, Lorentzlaan, Reviuslaan, Abelenlaan, Eikenlaan, Kranenburgweg.

Stortlocaties: Parkeerplaats VV Berkum.

Binnenstad | week 47 en 50

Park Eekhout, Van Nahuysplein, Potgietersingel, Ter Pelkwijkpark, Badhuiswal.

Stortlocatie: Ruusbroecstraat bij de duivenvereniging.

Brinkhoeken | week 49

Bergkloosterweg, Agnietenbergweg, Van Blankenheimlaan, Brinkenbuurt.

Stortlocatie: Sportpark HTC.

Dieze | week 45 en 49

Floresstraat, Schuttevaerkade, Berkumstraat, Meppelerstraatweg, Timorstraat/ Bankastraat, Park Hogenkamp Speelveld, Van Wevelinkhovenstraat, Hogenkampsweg, Burgemeester Drijbersingel, Pieter Steynstraat, Larixpark, tussen A28 en Pieter Steynstraat, tussen A28 en Geert Grootestraat, tussen A28 en Ruusbroeckstraat, Turfmarkt.

Stortlocatie: Ruusbroeckstraat bij duivenvereniging.

Engelse werk | week 51

Stortlocatie: in driehoek bij Mijn wiel.

Holtenbroek | week 46

Groen Assenkruis-West, Groen Assenkruis-Noord, Zwartewaterallee bij parkeergarage Deltion, Palestrinalaan, Lassuslaan, Klooienberglaan, Wanningstraat, Klooienberglaan / Palestrinalaan.

Stortlocatie: parkeerplaats Aa-tuinen.

Spoolde | week 47, 50 en 51

Week 47 en 50: Oude Veerweg.

Week 47 en 51: Beukenallee+ Paaswei, Meenteweg, Spoolderbergweg.

Week 51: Ruiterlaan.

Stortlocatie: berm van de Oude Veerweg.

Stadshagen | week 46

Klokkengieterlaan, Drapenierlaan, Goudplevierstraat. Stortlocatie: Parkeerplaats Hoge Laar.

Veerallee | week 46 en 50

Clauspark (1e keer alleen blazen).

Stortlocatie: in berm Oude Veerweg.

Westenholte | week 48

Tijmpad en omstreken, Peterseliepad, Komijnepad langs water, Tormentilweg.

Stortlocatie: parkeerplaats WVF.

Wijthmen | week 46 en 50

Diverse locaties Wijthmen. Stortlocaties: Parkeerplaats sportpark Wijthmen.

Wipstrik | week 47 en 49

Wipstrikkerallee en Hanekamp. Stortlocatie: Berm tegenover Urbana.

Zuid | week 45, 48 en 51

Week 45 en 48: Schellerallee, Schellerbergweg tot Bierton, Grenslaan, Thorbeckelaan, Troelstralaan / V. Houtenlaan, De Savornin Lohmanlaan, Kappeijne v.d. Coppellolaan, Nieuwe Deventerweg, Lynnerkamp ingang park, Tichelmeesterlaan, Hanselaarmate / Hoefslagmate, Democratenlaan, Van Bossware, Kamerledenlaan, Burgemeester de Vos van Steenwijklaan, Gouveneurlaan, Schellerpad.

Week 48 en 51: Oldermannenlaan.

Week 45 en 51: Ittersumpark.

Stortlocatie: SVI.

Let op: door weersomstandigheden kan de bovenstaande planning iets naar voren of naar achter verschuiven.