Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
luchtfoto binnenstad Zwolle

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

De vraag naar opvangplaatsen voor de doelgroep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) is landelijk al langere tijd groot. AMV-ers zijn jongeren van 15 tot en met 17 jaar oud. Op dit moment biedt Zwolle noodopvang voor AMV in een pand op Oosterenk en in het Rode Kruisgebouw aan de Brahmsstraat.

De jongeren die op Oosterenk opgevangen worden, hebben nog geen status. In de opvang krijgen ze de tijd om zich voor te bereiden op de asielprocedure en het doorlopen van deze procedure. Ook krijgen deze jongeren Nederlands onderwijs. De jongeren in het Rode Kruisgebouw, hebben wel een status. 

Waarom opvang?

Momenteel komen er veel vluchtelingen naar Nederland. Hieronder zitten ook alleenstaande minderjarigen. In 2022 waren dit er bijvoorbeeld ruim 4200. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en andere bedreigingen. De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Omdat er te weinig opvanglocaties zijn, zoekt het COA  in het hele land naar extra (tijdelijke) locaties voor deze specifieke doelgroep. Ook in Zwolle.

Kijk voor meer informatie over AMV ook op  website COAexterne-link-icoon

Heeft u andere vragen? Stuurt u dan een e-mail naar vluchtelingen@zwolle.nl.

Veelgestelde vragen Rode Kruisgebouw

Waarom is deze locatie gekozen?

Het Rode Kruis heeft dit gebouw bij de gemeente aangeboden voor de tijdelijk opvang voor vluchtelingen. Na de beoordeling en een schouw is het Rode Kruis in contact gebracht met Stichting Nidos die alleenstaande minderjarige vluchtelingen met een verblijfvergunning opvangt en begeleiding biedt totdat ze 18 jaar zijn. Het pand aan de Brahmsstraat is geschikt bevonden voor een kleine woongroep.  

Past deze opvang in het bestemmingsplan?

Ja, deze locatie heeft de bestemming maatschappelijke doeleinden, bijzondere woonvormen. Daaronder wordt verstaan: een voorziening voor huisvesting van personen die niet in staat zijn om zelfstandig te wonen en bij hun normale dagelijkse functioneren huishoudelijke, sociaal-medische en/of medische begeleiding en/of verzorging nodig hebben. De opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen met verblijfsstatus past in deze bestemming. Dat betekent dat het bestemmingsplan niet aangepast hoeft te worden. 

Wat is de samenstelling van de groep?

Het gaat om een groep van 12 jongens in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar.  Deze jeugdigen zijn geselecteerd door de plaatsingscommissie van Stichting Nidos. Bij het samenstellen van een groep wordt rekening gehouden met o.a. afkomst, leeftijd, groepsdynamiek, mate van zelfstandigheid en bijv. familieleden/kennissen die al in de buurt wonen.

Waar komen deze jongeren vandaan?

Deze kinderen zijn naar Nederland gevlucht zonder ouders vanuit onveilige situaties in verschillende landen buiten de Europese Unie. Vaak uit een land waar oorlog is. De grootste groep komt uit Syrië en Eritrea. Daarnaast zijn er ook jongeren uit andere crisisgebieden die You Care ook opvangt. Bijvoorbeeld uit Somalië en Yemen. 

Wat doen de jongeren overdag en 's avonds?

Overdag gaan ze naar school. Als ze oud genoeg zijn om te werken, hebben ze vaak ook een bijbaantje. Daarnaast sporten ze of hebben ze een andere hobby.  

Hoe is het onderwijs geregeld?

De jongeren gaan al naar school, via de Internationale schakelklas in samenwerking met Landstede in Zwolle. De gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van dit openbaar onderwijs. 

Hoe is de begeleiding geregeld?

Er is 24 uur per dag 7 dagen per week begeleiding.  
In de basis is het zo dat er 1 begeleider in de ochtend is om de jongeren te helpen met opstarten en het naar school gaan. In de middag op het moment dat de jongeren terugkomen uit school zijn er 2 begeleiders aanwezig. ’s Avonds zijn er ook 2 begeleiders aanwezig. In de nacht is er 1 begeleider aanwezig. Op het moment dat het noodzakelijk is schaalt You Care direct op met het aantal begeleiders wat noodzakelijk is om alle zaken in goede orde te laten verlopen. De begeleiders zijn ook aanspreekbaar voor de omwonenden.  

Elke jeugdige heeft een voogd van Stichting Nidos die hen helpt met de dagelijkse dingen. De jongeren hebben allemaal een verblijfsvergunning en zijn gekoppeld aan de gemeente Zwolle of directe omgeving. De voogd is verantwoordelijk voor allerlei gezagszaken. Hiernaast heeft elke jeugdige een persoonlijk begeleider vanuit You Care. Deze begeleidt de jeugdige o.a. in de sociaal-emotionele ontwikkeling, het integreren in de omgeving, opbouwen van een netwerk en met de praktische dagelijkse zaken. Ook zijn er de groepsbegeleiders welke begeleiden in de groepsdynamiek en het dagdagelijkse.

Kan ik iets betekenen voor deze groep?

We hebben de ervaring dat wanneer een opvang opent vele mensen graag een bijdrage willen leveren. Wij juichen dit alleen maar toe. Mocht u een bijdrage willen leveren of een initiatief hebben schroom dan vooral niet om contact met op te nemen met de begeleiders op de opvanglocatie.  

Tot wanneer kan het pand voor de opvang gebruikt worden?

Het Rode Kruis en You Care hebben een overeenkomst voor de duur van 3 jaar met optie tot 5 jaar met elkaar gesloten.

Kan de buurt meepraten over de voortgang en de gang van zaken?

Ja er wordt een omwonendenoverleg opgestart. Hierin zijn naast de gemeente Zwolle en Youcare ook de wijkagent, Travers en/of een aantal bewoners vertegenwoordigd. Gezamenlijk bespreken zijn de dagelijkse gang van zaken, bedenken oplossingen voor eventuele overlast en het aanbod/vraag naar activiteiten wordt doorgenomen.   

Wat gaat de gemeente doen om eventuele overlast tegen te gaan?

Er wordt een beheerplan opgesteld waarin de partijen, samen met de buurt, de wijkagent en welzijnswerk afspraken maken over de dagelijkse gang van zaken en het tegengaan van overlast. Dit wordt vastgelegd in een zogeheten beheerplan. In het omwonendenoverleg wordt vervolgens besproken hoe het gaat, waar actie nodig is of aanvullende afspraken nodig zijn.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat de jongeren geen overlast veroorzaken?

You Care biedt de jongeren structuur en ritme. Daarnaast begeleidt You Care de jongeren op alle andere vlakken. You Care neemt samen met Stichting Nidos de ouderlijke rol op zich. Hierbij gaan zij de verbinding aan met de jongere. Naast de dagelijkse begeleiding zijn er mentorgesprekken en driehoeksgesprekken tussen de jongere, de mentor en de voogd van Stichting Nidos. Iedere jongere stelt een plan op met persoonlijke doelen die zij graag willen bereiken. Stichting Nidos en You Care ondersteunen, faciliteren en evalueren waar nodig in de voortgang van deze plannen.  
Daarnaast zijn er afspraken die gemaakt worden met de jongeren die nageleefd worden.  

Verder is de wijkagent, met wie You Care in nauw contact staat, altijd de ogen en oren in de wijk. Als er indicaties zijn dat er iets met deze jongeren aan de hand is, grijpt het You Care direct in.  

Als er overlast is, wie kunnen we dan bellen?

Bij overlast buiten de opvanglocatie dan is het, net als met iedere andere burger die overlast veroorzaakt, een kwestie van de politie bellen. You Care is ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Het telefoonnummer en emailadres is nu nog niet bekend. Zodra duidelijk is wanneer de locatie in gebruik genomen wordt, worden de contactgegevens gedeeld.  

Wat doet Stichting Nidos?

Stichting Nidos is de organisatie de voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen de voogdij heeft. Zij helpt de jongeren met de dagelijkse zaken en begeleid hen naar het opbouwen van een zelfstandig leven in Zwolle.  

Zie ook www.nidos.nlexterne-link-icoon

Wat doet You Care?

You Care is door Stichting Nidos gevraagd om de dagelijkse opvang en  begeleiding van de jeugdigen op de locaties te verzorgen.  

Zie ook www.youcareweb.nlexterne-link-icoon

Veel gestelde vragen woonvorm Vrouwenlaan (laatste update 20-12-2024)

Waarom komen deze jongeren naar Zwolle?

Op dit moment is er landelijk een groot tekort aan plekken voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV'ers). Met name voor AMV'ers met een verblijfsvergunning hebben wij als gemeente nog weinig plekken. Terwijl onderdak voor deze jongeren hard nodig is. Alleen in Holtenbroek wonen 12 alleenstaande jongeren aan de Brahmsstraat en in de Aa-landen wonen drie alleenstaande jongeren aan de Dollard.

Het college vindt het belangrijk om zich voor deze kwetsbare doelgroep in te zetten. Dit is de reden dat wij het gebouw aan de Vrouwenlaan als woonvorm voor deze jongeren gaan gebruiken. In december wil het college hierover het definitieve besluit nemen.

Waar komen deze jongeren vandaan?

Deze kinderen zijn naar Nederland gevlucht zonder ouders vanuit onveilige situaties in verschillende landen buiten de Europese Unie. Vaak uit een land waar oorlog is. De grootste groep komt uit Syrië, Eritrea en Somalië.  

Zitten er ook jongeren uit veilige landen tussen?

Nee, al deze 16 jongeren komen uit niet-veilige landen en hebben inmiddels ook alle 16 een verblijfsvergunning.  

Om hoeveel jongeren gaat het?

Het gaat om 16 jongeren uit niet-veilige landen.

Wat is de samenstelling van de groep?

Het gaat om een groep van 16 jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. Deze jongeren zijn geselecteerd door de plaatsingscommissie van Stichting Nidos. Bij het samenstellen van een groep wordt rekening gehouden met o.a. afkomst, leeftijd, groepsdynamiek, mate van zelfstandigheid en bijvoorbeeld familieleden/kennissen die al in de buurt wonen. 

Kan ik als inwoner iets doen voor de jongeren?

Zeker. Jouw hulp wordt enorm gewaardeerd. Het is heel fijn als mensen uit de buurt de jongeren ook gaan ondersteunen. Bijvoorbeeld door een buddy te zijn.  Heb je een idee of wil je gewoon je hulp aanbieden? Dat kan door een mail te sturen naar vluchtelingen@zwolle.nl.

Hebben deze jongeren een verblijfsvergunning?

Ja, deze jongeren hebben allemaal een verblijfsvergunning. Dit betekent dat zij statushouders zijn en dus inwoners van de gemeente Zwolle.   

Wanneer komen deze jongeren hier te wonen?

Als alles volgens planning verloopt, kan de woonvorm half maart 2025 open. 
De planning hangt vooral af van de vergunningaanvraag. De bestemming van het pand moet namelijk worden aangepast van kantoor naar wonen. Zo’n vergunningsaanvraag duurt gemiddeld 14 weken.  

Past deze woonvorm in het omgevingsplan?

Nee, het gaat hier om een kantoorpand. Dit betekent dat de bestemming aangepast moet worden naar wonen. Hiervoor moet You Care een omgevingsvergunning om af te wijken van het omgevingsplan aanvragen. Deze termijn duurt zo’n 14 weken. 

Hoe ziet de tijdlijn eruit met betrekking tot het omgevingsplan?

Het pand heeft nu de bestemming ‘gemengd’. Dit betekent dat het gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld kantoren, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen, maar niet voor bijzondere woonvormen zoals de zorgwoonvorm die You Care wil realiseren. 

Om dit tijdelijk mogelijk te maken, moet er een vergunning aangevraagd worden om af te wijken van de regels van het omgevingsplan. Deze vergunning geldt voor maximaal 5 jaar en maakt het gebruik als zorgwoonvorm mogelijk, naast de maatschappelijke bestemming die al toegestaan is. Tegen de afwijking van het omgevingsplan kunnen bewoners een bezwaar indienen. 

Kan ik als bewoner in bezwaar gaan wanneer de procedure voor de omgevingsvergunning wordt gestart? 

Ja, u kunt als bewoner bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning zodra de procedure wordt opgestart. Wanneer de omgevingsvergunning is aangevraagd, wordt deze aanvraag gepubliceerd op de website van de gemeente Zwolle. Deze verwijst door naar overheid.nl. Vanaf dat moment hebben omwonenden en belanghebbenden 6 weken de tijd om een zienswijze in te dienen. 

Een zienswijze is een schriftelijke reactie waarin u uw standpunt of bezwaren kunt toelichten. De gemeente beoordeelt alle ingediende zienswijzen voordat er een definitief besluit wordt genomen over de vergunning. 

Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang? Dan kunt u zich abonneren op berichten over uw buurt via de website van de gemeente of website van de overheidexterne-link-icoon (overheid.nl). Op die manier ontvangt u automatisch bericht zodra de vergunningsaanvraag gepubliceerd wordt. 

Heeft u vragen over hoe u een zienswijze kunt indienen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met de gemeente Zwolle. We helpen u graag verder.

Vallen deze jongeren onder de spreidingswet?

Nee deze jongeren vallen niet onder de spreidingswet, maar tellen wel mee voor de taakstelling statushouders die iedere gemeente heeft.  

Wat doen deze jongeren overdag en 's avonds?

Overdag gaan ze naar school. Als ze oud genoeg zijn om te werken, hebben ze vaak ook een bijbaantje. Daarnaast sporten ze of hebben ze een andere hobby.  

Hoe is het onderwijs geregeld?

De jongeren gaan al naar school, via de Internationale schakelklas in samenwerking met Landstede in Zwolle. De gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van dit openbaar onderwijs. 

Wonen er nog meer AMV'ers in Zwolle?

Ja in Zwolle vangen we Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) op met en zonder status. In een pand op Oosterenk wonen 46 jongeren zonder status. Zij vallen onder de verantwoordelijkheid van het COA. Deze groep jongeren werd eerst opgevangen in het Mercure hotel.  

In het Rode Kruisgebouw aan de Brahmsstraat in Holtenbroek wonen 12 AMV’ers. Zij vallen onder stichting Nidos en hebben alle 12 een verblijfsvergunning. Daarnaast wonen er nog drie AMV'ers aan de Dollard in de Aa-landen. Ook zij vallen onder de verantwoordelijkheid van Nidos.  

Tot wanneer kan het pand voor bewoning door deze doelgroep gebruikt worden?

De eigenaar van het pand en You Care hebben een huurovereenkomst voor de duur van 5 jaar. Na 5 jaar kijken we of (en zo ja: hoelang) we willen verlengen.   

Hoe is de begeleiding geregeld?

Er is 24 uur per dag 7 dagen per week begeleiding. In de basis is het zo dat er 's ochtends 1 begeleider van You Care is om de jongeren te helpen met opstarten en het naar school gaan. In de middag op het moment dat de jongeren terugkomen uit school zijn er 2 begeleiders aanwezig. ’s Avonds zijn er ook 2 begeleiders aanwezig. In de nacht is er 1 begeleider aanwezig. Op het moment dat het noodzakelijk is zet You Care direct meer begeleiders in om alle zaken in goede orde te laten verlopen. De begeleiders zijn ook aanspreekbaar voor de omwonenden.  

Stichting Nidos is de organisatie die voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen de voogdij heeft. Zij helpt de jongeren met de dagelijkse zaken en begeleid hen naar het opbouwen van een zelfstandig leven in Zwolle. You Care is door Stichting Nidos gevraagd om de dagelijkse begeleiding van de jongeren op de locaties te verzorgen. 

Elke jongere heeft een voogd van Stichting Nidos die hen helpt met de dagelijkse dingen. De jongeren hebben allemaal een verblijfsvergunning en zijn gekoppeld aan de gemeente Zwolle of directe omgeving. De voogd is verantwoordelijk voor allerlei gezagszaken. Hiernaast heeft elke jeugdige een persoonlijk begeleider vanuit You Care. Deze begeleidt de jeugdige o.a. in de sociaal-emotionele ontwikkeling, het integreren in de omgeving, opbouwen van een netwerk en met de praktische dagelijkse zaken. Ook zijn er de groepsbegeleiders welke begeleiden in de groepsdynamiek en het dagelijkse.

Kan de buurt meepraten over de voortgang en de gang van zaken?

Ja. De gemeente betrekt omwonenden op verschillende manieren.

Informatiebijeenkomst: Voordat het college in december 2024 het besluit neemt tot deze woonvorm, zijn omwonenden eerst uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Hier kunnen bewoners vragen stellen en ideeën, suggesties en/of zorgen meegeven. Hier kunnen we dan in het vervolgtraject mee aan de slag of rekening mee houden. 

Omwonendenoverleg: Na de start wordt een omwonendenoverleg opgezet. Hierin zijn naast de gemeente Zwolle en You Care ook de wijkagent, Travers en buurtbewoners vertegenwoordigd. Samen bespreken zij hoe alles verloopt, denken na over activiteiten en zoeken oplossingen als er zorgen zijn. 

Wat gaat de gemeente doen om eventuele overlast tegen te gaan?

You Care stelt samen met omwonenden een beheerplan op waarin afspraken staan over de dagelijkse gang van zaken en hoe we overlast kunnen voorkomen. 

Er wordt samen met omwonenden een beheerplan opgesteld waarin de partijen, samen met de buurt, de wijkagent en welzijnswerk afspraken maken over de dagelijkse gang van zaken en het tegengaan van overlast. Dit plan wordt besproken in het omwonendenoverleg. In het omwonendenoverleg wordt vervolgens besproken hoe het gaat, waar actie nodig is of aanvullende afspraken nodig zijn. 

Als er overlast is, wie kan ik dan bellen?

Bij overlast buiten de locatie dan kunt u, net als met iedere andere burger die overlast veroorzaakt, de politie bellen. 

You Care is ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Het telefoonnummer en e-mailadres worden bekend gemaakt zodra de locatie in gebruik genomen wordt.

Wat gebeurt er met deze jongeren als ze 18 worden?

Wanneer een AMV’er 18 jaar wordt, valt hij of zij niet meer onder de verantwoordelijkheid van Nidos, maar onder die van de gemeente. Op dat moment wordt gewerkt aan een passend vervolg, zoals een inburgeringstraject, opleiding en huisvesting. Dit proces start al vanaf 17,5 jaar in samenwerking met een regievoerder van de gemeente, zodat voorbereidingen getroffen kunnen worden.

Voor huisvesting worden deze jongvolwassen statushouders aangemeld bij woningcorporaties, maar het aanbod is in Zwolle zeer beperkt. De jongeren komen vooral in aanmerking voor flexwonen, de doorstroomlocatie aan de Rijnlaan of kamerbewoning. Daarnaast is er een optie om verlengd in de woonvorm aan de Vrouwenlaan te blijven. 

Hoe is de (huisartsen)zorg geregeld?

Alle jongeren zijn verzekerd en hebben recht op zorg. You Care checkt dit en helpt bij vragen en netwerken rondom zorg. Net als voor andere Zwollenaren is het ook voor deze jongeren lastig (huisartsen)zorg te vinden. Tot de leeftijd van 18 jaar betaalt Nidos de premie voor de verzekering. 

Er is geen bushalte in de buurt. Hoe komen de jongeren van A naar B?

De jongeren krijgen allemaal een fiets van Marktplaats. Als zij toch de bus nemen, dan is de dichtstbijzijnde bushalte op 10 minuten loopafstand.

De gemeente Zwolle wil aan de Professor Feldmannweg ook al een locatie openen. Komen er nog meer opvanglocaties in Zwolle-Zuid? 

Voor de spreidingswet waren alle provincies verplicht om voor 1 november 2024 locaties door te geven voor de opvang van vluchtelingen die nog in afwachting zijn of ze een verblijfsvergunning krijgen. De gemeente Zwolle heeft de al bestaande locaties plus drie locaties die nu in onderzoek zijn, doorgegeven. Hierbij zit ook de Professor Feldmannweg. We hebben op dit moment al locaties in de Kamperpoort en Oosterenk. We zijn verantwoordelijk voor het opvangen van 717 vluchtelingen, dit aantal halen we momenteel nog niet. Daarom blijven we op zoek naar geschikte locaties. Niet alle nodige locaties komen in Zwolle Zuid. De zoektocht naar geschikte locaties is niet gemakkelijk. We onderzoeken ook suggesties van inwoners. We streven naar een spreiding over de stad van de verschillende opvanglocaties. 

Goed om te weten: de locatie aan de Vrouwenlaan is geen opvanglocatie, maar een woonvorm voor minderjarige vluchtelingen mét verblijfsvergunning en telt dus ook niet mee voor de spreidingswet. 

Het rijk bepaalt elk half jaar het aantal statushouders dat de gemeenten moeten huisvesten. Dit heet de gemeentelijke taakstelling. Naast locaties die vallen onder de spreidingswet hebben we dus ook locaties met statushouders die vallen onder de taakstelling. Zoals in de Aa-landen. Daarnaast vangen we ook Oekraïners in Oosterenk op. 

De spreidingswet wordt toch afgeschaft dus waarom doen jullie nog de moeite?

De minister van Asiel en Migratie heeft aangekondigd dat ze de spreidingswet wil afschaffen. Het is nog niet bekend per wanneer. Op dit moment geldt de wet nog steeds en moet de gemeente Zwolle deze uitvoeren, zoals we dat ook moeten doen met andere wetten. Er is een groot en acuut opvangtekort in Nederland. Er zijn op dit moment landelijk 96.000 opvangplekken nodig. Dit zijn plekken voor mensen die nu in Nederland zijn en een plek nodig hebben. De nood is en blijft dus de komende tijd hoog. De gepresenteerde plannen en voornemens in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet veranderen daar voorlopig niets aan en bieden op korte termijn geen oplossing voor dit probleem. 

De minister heeft onlangs nog een oproep gedaan aan gemeenten om locaties te openen voor deze groep jongeren (AMV'ers)

Waarom pand niet eerder ingezet voor Zwollenaren met oog op de woningnood? 

Het pand diende tot voor kort nog als kantoorruimte. En was niet bij de gemeente bekend. Het pand is direct bij het programma Vluchtelingen aangeboden.

Kan het pand later worden gebruikt voor bewoning? Bijvoorbeeld voor studenten?

De tijdelijke omgevingsvergunning zal verleend worden voor het afwijkend gebruik voor de woonvorm voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. Na de vijf jaar kan het pand alleen volgens de geldende bestemming worden gebruikt. Ook als binnen de termijn het gebruik als woonvorm stopt kan het pand niet zomaar voor een andere doelgroep worden gebruikt. De vergunning zal specifiek voor deze doelgroep zijn. 

Als wij of een ander (de eigenaar bijv.) na de periode van vijf jaar het pand wil inzetten voor een andere woonvorm zal daar een nieuw vergunningtraject of wijziging omgevingsplan aan ten grondslag moeten liggen en moet er een nieuwe beoordeling/afweging plaatsvinden. We kunnen op dit moment nog niet zeggen of dit pand daarvoor in aanmerking komt.

Wonen hier 5 jaar lang dezelfde jongeren?

Zodra een jongere 18 wordt, verhuist de jongere naar een andere woonplek. Er wordt een nieuwe bewoner uitgekozen, zodat het totale aantal bewoners van het gebouw aan de Vrouwenlaan op 16 blijft.

Verdient de gemeente of Nidos aan de huisvesting van deze doelgroep?

Aan het opvangen van mensen verdient de Gemeente niet. Soms worden de kosten die gemaakt worden vergoed, maar in dit geval niet.

Ook voor Nidos is er geen winstoogmerk. Zij krijgen jaarlijks een budget van hun opdrachtgever: het ministerie van Asiel en Migratie.

16 jongeren bij elkaar? Dat lijkt best een uitdaging.

Nidos is verantwoordelijk voor de begeleiding. Hun ervaring is dat 16 geen gek getal is. De jongeren hebben een volle dagplanning. Ze gaan naar school en hebben een bijbaan. Verder volgt elke jongere een persoonlijk ontwikkelplan met hun mentor.