Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

5G in Zwolle

5G is volop in ontwikkeling. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws rondom deze nieuwe generatie mobiel internet en de activiteiten in Zwolle.

Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiele communicatie en is de opvolger van 4G. 5G is veel sneller, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt ook nog voor een langere batterijduur. De vertraging in het netwerk is vele malen kleiner. Daarnaast kunnen met 5G veel meer apparaten tegelijkertijd worden verbonden. 5G is noodzakelijk om de al maar toenemende vraag naar mobiele data op te kunnen vangen en het maakt een scala aan nieuwe toepassingen mogelijk. Het kan al worden toegepast met gebruikmaking van de frequentiebanden die nu gebruikt worden voor 2G, 3G en 4G. De Europese Unie heeft drie specifieke frequentiebanden aangewezen waarop 5G kan worden gebruikt: de 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz. De 700 MHz band wordt naar verwachting medio 2020 geveild. Na de veiling kunnen deze frequenties worden ingezet voor 5G. 

Gemeente Zwolle en 5G

Ook de gemeente Zwolle krijgt te maken met 5G en heeft aandacht voor dit onderwerp. 

Meer informatie over 5G

Meer informatie over 5G vindt u op de site van de volgende instanties:

Filmpje EenVandaag over de werking van 4G en 5G vindt u hierexterne-link-icoon.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe vindt de uitrol van 5G plaats en komen er dan ook small cells (kleine antennes met een beperkt bereik)? De mobiele operators moderniseren continu de apparatuur die zij voor hun mobiele netwerken gebruiken en maken deze ook weer geschikt voor deze nieuwe generatie mobiele telecommunicatie. Small cells zullen de komende jaren naar verwachting op kleine schaal worden ingezet. Op sommige, heel drukke locaties in Nederland zijn al dergelijke antennes aanwezig. Deze kleine antennes zorgen daar voor een betere dekking en hogere capaciteit. Kleine antennes zijn minder zichtbaar en worden zoveel mogelijk weggewerkt. Er is Europese wetgeving met betrekking tot de uitrol van kleine antennes. Deze regelgeving moet nog worden geimplementeerd in de nationale wetgeving. 
  2. Kan de gemeente specifiek Antennebeleid maken voor 5G? Een gemeente heeft geen invloed op het gebruik door een operator van een bepaalde frequentie, het aan- of uitzetten van bijvoorbeeld 5G New Radio zendprotocol (5G NR) of het gebruik van een bepaalde antennetechniek. Door de Rijksoverheid zijn voorwaarden voor het gebruik van de frequenties gesteld. 
  3. Waar kan ik informatie vinden over alle masten en antennes die geregistreerd staan? Op de pagina van antenneregisterexterne-link-icoon vindt u informatie over waar alle masten en antennes geregistreerd staan. Je kunt op deze pagina inzoomen en zo achterhalen of een antenne geschikt is gemaakt voor 5G.