Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Zwolle Gezonde Stad

Zwolle Gezonde Stad wil een gezonde leefstijl aantrekkelijk en gemakkelijk maken voor alle Zwollenaren. Dat is het doel van Zwolle Gezonde Stad.

Samen met inwoners een bijdrage leveren aan het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen ofwel het bevorderen van het gezondheidspotentieel door het bevorderen van gelijke kansen, het stimuleren van gezond gedrag, het realiseren van een gezonde omgeving (het aantrekkelijk en gemakkelijk maken van de gezonde keuze) en het realiseren van een goede verbinding van preventie en zorg.

Zwolle Gezonde Stad is al jaren actief als beweging in Zwolle. Eerst met name gericht op jeugd en jongeren vanuit de JOGG aanpak. De laatste jaren heeft het zich steeds meer ontwikkeld tot het netwerkplatform wat het nu is. De stadsdialoog is hierin een belangrijk onderdeel. Dit moet dé ontmoetingsplek worden waar we op basis van actuele thema’s het gesprek aangaan, verbindingen zoeken en initiatieven aanjagen. 

Wat kan ik doen?

Jaarlijks worden er verschillende bijeenkomsten voor de hele stad of een specifieke wijk georganiseerd. De inhoud verschilt en is gebaseerd op actuele ontwikkelingen. Mogelijk ontstaan er uit deze stads- en wijkdialogen nieuwe initiatieven.

Ook kun je als inwoner of organisatie subsidie krijgen voor het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het maken van gezonde keuzes. Zo gebruikte Marlijn de subsidie om kinderen kennis te laten maken met gezond eten. Bekijk het interview met Marlijn.

Gezonde voedselomgeving

Onze sociale, fysieke en digitale omgeving beïnvloeden in grote mate wat we eten. Op het station kies je al gauw voor een frietje, terwijl een fruitschaal op kantoor uitnodigt tot het eten van een appeltje.

Helaas is de Nederlandse voedselomgeving in de afgelopen jaren steeds ongezonder geworden en hebben ook steeds meer Nederlanders overgewicht. Ook in Zwolle. De gemeente Zwolle werkt daarom aan een gezonde voedselomgeving.

Niet al het lekkers verbieden, maar de gezonde keuze als de makkelijkste keuze voor alle Zwollenaren. Maar hoe ongezond is de voedselomgeving in Zwolle eigenlijk? En hoe staat het met de gezondheid van de Zwollenaar? Via de kopjes gezonde voedselomgeving en gezondheid per wijk, kun je meer data en kaarten hierover vinden.

Webinar 29 mei

Op 29 mei vond het webinar plaats over het regioplan Samen Gezond IJssel-Vecht: wat betekent het regioplan voor onze regio en voor Zwolle? Verschillende sprekers die actief zijn binnen Samen Gezond IJssel-Vecht vertellen over de plannen per coalitie (thema).

Veelgestelde vragen tijdens webinar 29 mei

Hoe bereik je de meest kwetsbare inwoners? Die mijden de zorg.

Dat is een grote uitdaging. Via de diverse coalities willen we dit doen door campagnes, steunpunten in de wijk, via zorg- en sociaal domein professionals.

Hoe wordt de ontschotting van zorg en sociaal domein qua financiën? Want nu is het vaak een probleem bij welk potje dit hoort.

De financiering van sociaal-en zorgdomein zijn nog steeds aparte stromen. Doel van het IZA is om dit nader tot elkaar te brengen en meer samen te werken. Er is wel een nieuwe ontwikkeling. Via de regeling Specifieke uitkering transformatiemiddelen IZA 2024-2027 kunnen gemeenten geld aanvragen om in de periode 2024-2027 een transformatieplan uit te voeren. Het plan moet bijdragen aan het behalen van de doelen die zijn afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Mentaal welbevinden: ook de kinder- en jongen coach kan hierin veel betekenen door vroegtijdige interventie, preventie en ondersteuning te bieden. Zoeken jullie die samenwerking ook op?

We zoeken zeker de verbinding op met andere professionals. We werken graag samen met iedereen die zich verbonden voelt met de doelen die geformuleerd zijn in het regioplan. Neem contact op met de coördinator van de coalitie als je hierin iets wilt betekenen.

In hoeverre worden werkgevers in Zwolle betrokken?

In alle coalities zijn werkgevers vertegenwoordigd vanuit de hele regio. Vragen bij de werkgever liggen vaak intern terwijl we vanuit het regioplan vooral vanuit de regio proberen te kijken. Hier probeert de coalitie bepaalde thema's naar voren te brengen en van elkaar te leren en op die manier in gezamenlijkheid richting een visie en regionale structuur te gaan.

Vandaag start de campagne praat vandaag over morgen voor ouderen. Hoe zetten de we dit debat de komende periode verder voort? De ingezette beweging gaande houden, leidend tot meer bewustzijn onder ouderen over de komende veranderingen.

De coalitie is betrokken bij deze campagne. Vooral daar ophalen wat er speelt bij ouderen, wat zijn de behoefte en signalen. In de coalitie wordt dit verder opgepakt en worden doelstellingen scherp gehouden.

Mentaal welbevinden: hoe nemen jullie de sport- en beweegsector hierin mee?

Als organisaties achter de doelen staan die er in het regioplan zijn afgesproken en graag een bijdrage willen leveren kunnen ze contact opnemen met de coördinator.

Arbeidsmarkt: hoe gaat de zorg gebruik maken van de kennis en expertise rondom de zorgorganisaties heen?

Het is belangrijk om het netwerk goed mee te nemen naar de zorg. Bijvoorbeeld het structureel inzetten van vrijwilligers of mantelzorgers in de ouderenzorg. Ook om de kennis van de zorg mee te kunnen nemen naar huis. Hier zijn al mooie voorbeelden van in andere regio's en dat zullen we zeker meenemen.

Vitaal ouder worden: hoe zorgen jullie ervoor dat ouderen die (langer) thuis blijven wonen, verantwoorde zorg blijven ontvangen? Vooral ook in de overgang naar de Wlz. Een plek in het verpleeghuis is niet meer vanzelfsprekend namelijk.

Dit is exact het vraagstuk binnen het IZA waar we gezamenlijk aan gaan werken. Dit doen we aan de hand van de volgende doelen:

  • Bewustwording
  • Passend woningaanbod
  • Zelfregie
  • Samenredzame woonomgeving
  • Gemotiveerde inwoners

Vanuit de coalitie zijn we bewust bezig met hoe inwoners zo vitaal mogelijk oud kunnen worden en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zodat het beroep op de zorg minder is. Soms is er echt zorg nodig en hoe gaan we dat dan met elkaar organiseren. Hier liggen ook kansen in het sociaal domein in samenwerking met het fysieke domein, waarbij je kijkt naar de woon en leefomgeving en ervoor zorgt dat deze zo goed mogelijk aansluit bij de zorgbehoefte.

Arbeidsmarkt/vitaal ouder worden: Door het steeds (vitaler) ouder worden van iedere inwoner, zal er ook een toename komen van een specifieke zorgvraag. Denk hierbij aan ouderen met psychische problemen, gehandicapten die ouderen worden, en vast meer.

Er is een tekort in zorgprofessionals en dat tekort wordt de komende jaren groter. We leggen daarom de focus op het regionale werkgeverschap. Wat heeft de regio, als arbeidsmarkt nodig aan professionals. En hoe kunnen we aan de achterkant ervoor zorgen dat we deze professionals aan elkaar kunnen uitlenen. Bijvoorbeeld wanneer een professional met een specifieke specialisatie ook in te zetten is bij verschillende organisaties, zonder ingewikkelde detachering afspraken. Daar gaan we mee aan de slag met perspectief regionaal werkgeverschap. Daarnaast is het belangrijk dat we met elkaar de zorg zo gaan organiseren dat deze ook in de toekomst houdbaar is.

Meerdere coalities spreken over één centraal punt/loket waar inwoners hun (hulp)vraag kunnen stellen. Is dit een behoefte van de inwoners? En waar moet deze plek dan aan voldoen? (zowel vanuit inwoners perspectief, als professionals perspectief)

Er wordt inderdaad bij meerdere coalities gesproken van een inlooppunt. De coördinatoren hebben dit ook scherp en nemen dit mee in een gezamenlijk afstemmingsoverleg.  Hierbij willen we niet alleen de inwoners bedienen maar ook de zorgprofessional die nog niet altijd de juiste weg weet te vinden binnen het Sociaal Domein en andersom. Vooral in deze verbinding zit de vernieuwing en ook de behoefte van zowel de professional als de inwoner. Tijdens de bijeenkomst op 27 juni gaan we tijdens een sessie ook aan de slag met deze vraag.

Als we het hebben over de vertaling van de regio aanpak, naar lokale aanpak, in hoeverre raken de coalities de bestaande wijkaanpakken in Zwolle?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de uitvoering van de regioplannen ook de wijkaanpakken in Zwolle gaat raken. De eerste stappen tot een uitvoering worden nu gezet. Op 27 juni willen we dit vraagstuk ook met elkaar bespreken. Hoe zorgen we ervoor dat we lokaal klaar zijn, voor de regionale uitrol van het IZA?

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Siebren Groen, programmacoördinator Zwolle Gezonde Stad via zwollegezondestad@ggdijsselland.nl