Projecten

Zwolle bouwt aan zijn heden en aan zijn toekomst. Met kleine en grote projecten die het aangezicht van de stad verfraaien, de leefbaarheid van de wijk verbeteren en die inwoners en bezoekers zich thuis laten voelen in deze mooie stad.

Op deze pagina vindt u meer informatie over een aantal grote projecten. Sommige zijn in uitvoering of net gereed, sommige bevinden zich nog in de ontwerpfase. Meedenken en meepraten is dan in veel gevallen nog mogelijk.

Kamperpoort

De wijk Kamperpoort pal ten westen van de historische binnenstad verandert ingrijpend. Enkele deelprojecten zijn gerealiseerd, in uitvoering of liggen nog op de tekentafel.

De gemeente Zwolle wil een Kamperpoort waar mensen zich thuis voelen. De Kamperpoorters van wie de woning gesloopt zijn, moeten weer terug kunnen komen als ze dat willen. Kleine bedrijven en winkels moeten zich hier graag willen vestigen, zodat de wijk even levendig blijft of nog levendiger wordt.

Kraanbolwerk

De locatie Kraanbolwerk aan de rand van de binnenstad van Zwolle wordt omgeven door een levendige stadshaven: Ruimte en uitzicht, de geur van schepen, de parlevinker en de scheepstagrijn en een stedelijke, robuuste sfeer van bebouwing en openbare ruimte.

Spoorzone

De spoorzone Zwolle: nu nog verscholen achter bussen, auto’s, fietsen, hoge loopbruggen en bouwputten, maar straks een aantrekkelijk en levendig gebied. In aansluiting op de prachtige binnenstad wordt de spoorzone hét nieuwe stadsdeel van Zwolle.

Ontwikkelingsprogramma Binnenstad

Zwolle gastvrije stad

Hoe ziet de binnenstad van Zwolle er in 2020 uit? Welke ontwikkelingen staan er op stapel voor het Zwolse stadshart? En wat is er nodig om de Zwolse binnenstad een vaste positie te geven in de top 10 van meest gastvrije binnensteden in Nederland?

Het staat beschreven in het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Het programma is een overkoepelende toekomstvisie gericht op versterking van de centrumfunctie van de Zwolse binnenstad.

Het riool is geen alleseter

Gemeente Zwolle is zuinig op haar riool. Ook inwoners, jong en oud, kunnen daar aan meewerken. Helaas gooien mensen nu nog vaak veel andere troep in de wc of in de gootsteen, omdat ze denken dat dat wel kan. Te onrechte want deze troep veroorzaakt onnodige verstoppingen en watervervuiling.

Mijn Zwolle van morgen

De omgevingsvisie voor Zwolle

De Omgevingsvisie voor Zwolle geeft richting aan hoe de stad zich kan ontwikkelen tussen nu en 2030. Dan gaat het niet alleen om de groei en leefbaarheid (waar bouw je bijvoorbeeld woningen en voor wie), maar ook om duurzaamheid, recreatie, onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Onderwerpen die iedereen in Zwolle raakt; jong en oud, rijk of minder rijk, nu en in de toekomst. De Omgevingsvisie voor Zwolle noemen we daarom ‘Mijn Zwolle van morgen’.

Wonen in Zwolle

Zwolle, dynamische Hanzestad aan de IJssel. Een moderne stad die voor iedereen wat te bieden heeft en haar historische karakter heeft behouden. Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.