Wat kan ik zelf doen

Stroomuitval? Weet wat u moet doen

TV kijken, je mobiele telefoon opladen, de lampen aandoen als het donker wordt, bij thuiskomst de verwarming aanzetten. Het beschikken over elektriciteit is de normaalste zaak van de wereld.

Toch kan de elektriciteit door kortsluiting of een kabelbreuk uitvallen. Oververhitting, storm, blikseminslag of graafwerkzaamheden kunnen hiervan de oorzaak zijn. Meestal beperkt stroomuitval zich tot een vrij klein gebied en is het van zeer korte duur.

Asbestbrand? Weet wat u moet doen

Brand. Iets waar u liever niet aan denkt. Toch kan er plotseling brand ontstaan. Bij een brand kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Asbest is zo’n gevaarlijke stof. De brandweer kan niet altijd direct vaststellen of er sprake is van een asbestbrand. Wel kunt u ervan uitgaan dat in veel oude(re) gebouwen asbest is verwerkt. Weet daarom wat u bij een (asbest)brand moet doen én laten.

Wat doet u bij een griepgolf?

Er zijn verschillende virussen waar u ziek van kunt worden, bijvoorbeeld griep. Als we te maken hebben met een besmettelijke ziekte die veel mensen treft, dan spreken we dan van een ziektegolf of epidemie. Gelukkig kunt u de kans dat u besmet raakt verkleinen door zelf een aantal eenvoudige maatregelen te nemen. 

Hoogwater? Weet wat u moet doen

Nederland is een waterrijk land. Door veranderingen in het klimaat lopen we steeds meer risico op hoge waterstanden, dijkdoorbraken en overstromingen. Dit geldt ook voor Zwolle en omgeving. De overheid doet er alles aan om het risico hierop zo klein mogelijk te houden. Toch kan het voorkomen dat u met een overstroming te maken krijgt. Om de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u hier op voorbereid bent, zodat u weet wat u moet doen als het misgaat.

Wat doet u als er geen drinkwater is?

Drinkwater is belangrijk, voor onze gezondheid en onze maatschappij. Schoon water is een van onze eerste levensbehoeften. In Nederland vinden we het heel normaal dat we altijd kunnen beschikken over voldoende schoon water uit de kraan, om te drinken of ons mee te wassen. Toch kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Zeker tijdens hete zomerdagen kan dat heel vervelend zijn. Bent u goed voorbereid?

Particulier speelgoed op straat

In 2015 is er een proef geweest om inwoners van Zwolle in de gelegenheid te stellen zelf speelgoed in de openbare ruimte te plaatsen. Hier waren een aantal Zwolse spelregels aan verbonden.

Aan de hand van deze proef is er contact geweest tussen de gemeente Zwolle en het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een noodsituatie komt altijd onverwacht

Bent u voorbereid?

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden kunnen vragen om speciale maatregelen.

In dat geval is het belangrijk dat u precies weet waar u aan toe bent en wat u moet doen. Als de sirene gaat bijvoorbeeld, want dat betekent dat er acuut gevaar dreigt.

Inbreken? Niet bij ons!

Het zal u maar gebeuren: u komt thuis en er is ingebroken. In één klap is uw gevoel van veiligheid in huis verdwenen. Een onbekende heeft uw privébezittingen doorzocht, een enorm vervelend en naar gevoel. De emotionele schade is vaak veel groter dan de materiële schade. Helaas komt woninginbraak nog steeds veel voor. Ook in Zwolle.

De gemeente en politie blijven zich inzetten voor een veilige woonomgeving. Zelf kunt u de kans dat er wordt ingebroken verkleinen. Op deze website leest u daar meer over. (Klik op de hoofdstukken in het menu rechts)