Logo van home Stadshart dat doorverwijst naar de homepage van home Stadshart
Logo van home Stadshart dat doorverwijst naar de homepage van home Stadshart

Veelgestelde vragen Roelenkwartier

Het Roelenkwartier, gelegen tussen de Ferdinand Bolstraat, Govert Flinckstraat, Pannekoekendijk en het Zwarte Water, ontwikkelt zich tot een levendige stadswijk. Op 17 oktober presenteerde het college van burgemeester en wethouders de gebiedsvisie voor dit 7 hectare grote gebied. De gemeenteraad neemt hier binnenkort een besluit over. In de visie staan de wensen en ideeën voor het Roelenkwartier beschreven, maar deze zijn nog niet definitief. Ze moeten nog verder onderzocht worden om te kijken of ze mogelijk en betaalbaar zijn. Dat betekent dat de ideeën in de visie kunnen veranderen. Hieronder vind je de veelgestelde vragen en de antwoorden de gebiedsontwikkeling van het Roelenkwartier.

Veelgestelde vragen

Wat is het Roelenkwartier?

Het Roelenkwartier is een gebied in Zwolle, dichtbij de binnenstad. Het ligt tussen de Ferdinand Bolstraat, Govert Flinckstraat, Pannekoekendijk en het Zwarte Water. De gemeente wil dit gebied veranderen in een fijne wijk met woningen, werkplekken en groen.


Wat wil de gemeente bereiken met het Roelenkwartier?

De gemeente wil het gebied mooier maken, zodat het fijn is om er te wonen, werken en te zijn. Er komen nieuwe woningen en werkplekken en er komt meer groen. Dit helpt ook om de binnenstad beter te maken en het Roelenkwartier te verbinden met andere delen van Zwolle.

Wat betekent dit voor woningen en bedrijven in het Roelenkwartier?

Er komen meer woningen en werkplekken. Buiten wordt het groener en de straten worden veiliger om te lopen en fietsen. Er komen ook plekken, zoals parkjes en pleinen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Wie maakt de plannen voor het Roelenkwartier?

De plannen worden gemaakt door projectontwikkelaars, zoals KondorWessels en Urban Innovators in samenwerking met de gemeente Zwolle. Bewoners en ondernemers hebben ook meegepraat.

Hoeveel woningen komen er in het Roelenkwartier?

In het Roelenkwartier komen ongeveer 500 woningen. Het definitieve aantal wordt bij het maken van het Ruimtelijk Ontwikkelplan bepaald.


Wat voor soort woningen komen er?

Dit worden verschillende huur- en koopwoningen, waaronder studio’s, appartementen en grondgebonden woningen in verschillende prijsklassen. Het definitieve aanbod wordt bij het maken van het Ruimtelijk Ontwikkelplan bepaald.

Komt er meer groen?

Er komen meer bomen en groene plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, spelen en sporten. Ook is er een plan voor een waterpark bij het Zwarte Water. In de volgende fase wordt verder onderzocht hoe dit waterpark er uit komt te zien.

Hoe wordt parkeren en de bereikbaarheid geregeld?

Er komen twee parkeergarages, die "hubs" worden genoemd. Eén centrumhub met ongeveer 700 plekken en een kleinere buurthub met ongeveer 120 plekken. We kijken ook naar manieren om de Burgemeester Roelenweg veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. Daarnaast onderzoeken we hoe we de wegen en de nieuwe inrichting van het gebied beter kunnen laten aansluiten met de snelweg A28.

Waarom komen er parkeergarages (hubs)?

Door auto's in parkeergarages te zetten, maken we meer ruimte op straat vrij voor mensen. Deze ruimte kan gebruikt worden voor groen, wandelen, fietsen, spelen, sporten en ontmoeten.

Wat gebeurt er met de bestaande parkeerplekken?

Sommige parkeerplaatsen op straat verdwijnen. In plaats daarvan komen er parkeerplekken in de nieuwe parkeergarages (hubs) voor bewoners en bezoekers. Op straat komt daardoor meer ruimte voor groen en speelplekken

Wat is een centrumhub en een buurthub?

Voor bewoners en bezoekers van het gebied en het centrum van Zwolle komen er speciale plekken, centrum- en buurthubs. In de centrumhub kunnen mensen hun auto parkeren en overstappen op een ander vervoermiddel, zoals een deelfiets, of verder lopen. Vaak zijn er ook extra voorzieningen aanwezig, zoals een winkeltje, pakketkluizen en plekken om fietsen te parkeren. Welke voorzieningen in de centrumhub komen, wordt later bepaald. De buurthub komt meer in de nieuwe wijk en is vooral bedoeld voor bewoners en bezoekers aan het Roelenkwartier.

Wat gebeurt er na de goedkeuring van de gebiedsvisie?

Als de gemeenteraad de gebiedsvisie goedkeurt, gaan de gemeente en de eigenaren verder met de volgende stap: het maken van een gedetailleerd plan, dat het Ruimtelijk Ontwikkelplan (ROP) heet. Dit duurt ongeveer een jaar.

Wat is een Ruimtelijk Ontwikkelplan?

Het Ruimtelijk Ontwikkelplan (ROP) is een duidelijk plan. Hierin staat onder andere het ontwerp voor het gebied, hoe de openbare ruimte eruit ziet, oplossingen voor parkeren en verkeer en een lijst met duurzaamheidseisen.

Wanneer begint de bouw?

De plannen worden nog uitgewerkt. De exacte startdatum van de bouw is nog niet bekend, maar we hopen in 2027 te starten.

Worden alle (oude) gebouwen gesloopt?

Nee, niet alle gebouwen worden gesloopt. Sommige gebouwen, zoals The Mayor, Uptown, de Studentehuisvesting en enkele kantoren blijven staan.

Kan ik meedenken?

Ja, tijdens het maken van de gebiedsvisie hebben bewoners en ondernemers al meegedacht. Ook in de volgende fase kun je je ideeën delen. Houd de websiteexterne-link-icoon in de gaten voor meer informatie. Ook kun je je vragen stellen of ideeën delen door een e-mail sturen naar: roelenkwartier@zwolle.nl.