Mobiliteitshub Weezenlanden-Noord
De eerste mobiliteitshub van Zwolle komt in Weezenlanden-Noord. Onder de Luttenbergstraat en onder het parkeerterrein van het Provinciehuis. Een mobiliteitshub is een ondergrondse parkeergarage waar inwoners en bezoekers hun auto parkeren. Daarna reizen mensen verder met ander vervoer. Op de begane grond van de mobiliteitshub komt ruimte voor voorzieningen als pakketkluizen, deelfietsen en werkplekken.
Planning en bereikbaarheid
De komende jaren wordt de bouw voorbereid. Naar verwachting starten we in 2027 met de bouw en is de hub in 2029 klaar.
De Luttenbergstraat wordt 2 tot 3 jaar afgesloten voor verkeer. We houden bewoners en ondernemers op de hoogte van de plannen via bijeenkomsten, post, de whatsapp-groep en de nieuwsbrief.
Waarom in Weezenlanden-Noord en wat komt er nog meer in de hub?
De mobiliteitshub is een belangrijke stap richting het autoluw maken van de Zwolse binnenstad. Daarbij is voor Weezenlanden-Noord gekozen vanwege de korte afstand tot het centrum (max. 10 minuten lopen), de bereikbaarheid vanaf de ringweg en voldoende plek voor de hub.
In de hub is ruimte voor:
- het parkeren van auto’s (450-500 plekken) en fietsen
- werkplekken
- kleinschalige horeca, mogelijk een to-go supermarkt
- pakketkluizen, openbare toiletten, fietsreparatieservice
Tijdelijke parkeergarage
Er komt een tijdelijke parkeergarage in Park Weezenlanden. De plek die de gemeente daarvoor op het oog heeft, is het basketbalveld, vlakbij de Wethouder Alferinkweg. Het basketbalveld krijgt een andere plek in het park. De garage gaat open in 2026 en blijft staan tot 2030. Daarna breken we de garage weer af en wordt het weer park.
Waarom een tijdelijke parkeergarage? Er is snel meer parkeerruimte nodig. Bijvoorbeeld voor de medewerkers van het Provinciehuis, omdat er minder plekken zijn door de bouwwerkzaamden. Ook de nieuwe bewoners van Weezenlanden-Noord willen graag hun auto kwijt. Daarom komt er uiteindelijk een mobiliteitshub, maar de bouw daarvan kost nog ongeveer vijf jaar. Zolang dat niet klaar is, is deze tijdelijke oplossing nodig.
Het is de bedoeling dat de tijdelijke parkeergarage opengaat in 2026 en sluit in 2030.
Voorbereiding: weghalen bomen
We zijn begonnen met de eerste voorbereidingen voor de mobiliteitshub. De eerste stap is om de bomen voor het provinciehuis weg te halen, om ruimte te maken voor de mobiliteitshub. Dat zijn 49 bomen. Hiervoor hebben we op 11 februari 2025 een vergunning aangevraagd. Deze vergunning heet een kapvergunning. Dat betekent niet dat we alle bomen gaan kappen. Als het mogelijk is, verplaatsen we de boom naar een nieuwe plek.
Zo'n boom verplaatsen is een ingewikkelde klus. De boom wordt uitgegraven, op een vrachtwagen gelegd en dan heel voorzichtig vervoerd naar de nieuwe plek. Op de nieuwe plek moet voldoende ruimte in de grond zijn voor een volwassen boom om te kunnen leven. Er mogen bijvoorbeeld niet te veel kabels en leidingen in de grond zitten. Het kost 12 tot 24 maanden om een boom klaar te maken voor de verhuizing. In die tijd worden de wortels beschermd met voedingsstoffen en zorgen we ervoor dat de kluit goed kan worden verhuisd. Ook plaatsen we een watergeefrand om de boom. In 2027 zijn de bomen klaar om te verhuizen.
Niet alle bomen kunnen de verhuizing aan. Van de 49 bomen zijn 11 bomen geschikt om te verplaatsen. Bomen die niet in aanmerking komen voor verplaatsing, worden in het najaar van 2025 gekapt. Na de bouw van de mobiliteitshub worden zoveel mogelijk nieuwe bomen geplant.
Het gaat om deze bomen
Veelgestelde vragen
Bekijk hier alle antwoorden op veelgestelde vragen over de mobiliteitshub.
Handige links
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stadshart? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en word lid van de whatsapp-groep.