Melkmarkt en Grote markt
Door meer plek te creëren voor mensen die lopen en fietsen, wordt het centrum van de stad zo gemaakt dat het ook in de toekomst goed blijft functioneren. Hierdoor wordt de stad vriendelijker, veiliger en makkelijker te bereiken voor zowel de mensen die er wonen als de mensen die op bezoek komen. De gemeente heeft de nieuwe afspraken afgestemd met vertegenwoordigers van winkels, horeca en binnenstadbewoners. De afspraken passen in het ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’, waar meer dan 600 Zwollenaren over hebben meegedacht.
Meer ruimte voor voetgangers
De binnenstad van Zwolle moet veiliger en aantrekkelijker voor voetgangers worden. Door meer plek te creëren voor mensen die lopen en fietsen, wordt het centrum van de stad zo gemaakt dat het ook in de toekomst goed blijft functioneren. Hierdoor wordt de stad vriendelijker, veiliger en makkelijker te bereiken voor de mensen die er wonen en de mensen die op bezoek komen. We zorgen voor andere fietsroutes in de stad die fijn zijn om te gebruiken. Deze routes brengen je naar plekken waar je je fiets veilig kunt neerzetten. Ze verbinden ook belangrijke wegen voor fietsers naar en van het centrum. De zuidelijke route gaat door de Koestraat en de Kamperstraat en de noordelijke route gaat door de Nieuwstraat en de Thorbeckegracht. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat de Melkmarkt en de Grote Markt niet meer als fietsroute gebruikt worden. Dit is onderdeel van het project Fietsbereikbaarheid.
Nu geldt dat de Melkmarkt en de Grote Markt dagelijks tussen 12.00 – 22.00 uur alleen toegankelijk is voor voetgangers en niet meer voor fietsers.
Dit zijn de regels:
- De Melkmarkt en de Grote Markt zijn tussen 12.00-22.00 uur alleen toegankelijk voor voetgangers.
- Fietsen mogen alleen gestald worden op daarvoor aangewezen plekken.
- Verkeerd geplaatste fietsen worden regelmatig verplaatst naar de stallingen.
- Om fietsen te parkeren in de binnenstad kun je gebruikmaken de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad.
- Voor bezoekers van de binnenstad die sterk afhankelijk zijn van hun fiets (bijvoorbeeld door fysieke beperkingen), is er een fietssticker beschikbaar om de binnenstad goed bereikbaar te houden; de sticker kan worden aangevraagd via de AFAC. Daarnaast blijft de binnenstad beperkt toegankelijk voor auto's, zoals voor bewoners of de WMO-taxi.
Handige links
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stadshart? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.