Anders denken en werken
De hervormingsagenda heeft in Zwolle de gewenste beweging op gang gebracht: De inwoner staat centraal. We sluiten aan bij de mogelijkheden van mensen. We leggen de nadruk op veerkracht en samenredzaamheid. Daarbij is het eigen netwerk een belangrijk deel van de oplossing. Daarmee voorkomen we dat problemen ontstaan of verergeren. We weten ook dat moeilijkheden en tegenslag bij het leven horen en dat we die niet altijd kunnen wegnemen. We zoeken oplossingen in het gewone leven en bieden steun en zorg waar dat nodig is. Met de inwoner in regie.
Om dit in de praktijk te brengen, hebben we met partners en inwoners anders gekeken naar ondersteuning. Zonder te problematiseren. Door in pilots en proeftuinen nieuwe manieren van denken en werken te stimuleren zijn we gezamenlijk tot nieuwe inzichten en werkwijzen gekomen.
Daarbij waren vier bewegingen leidend. Hieronder per beweging steeds een korte introductie wat we met deze beweging beoogden bij de start in 2020 en wat daarvan in de praktijk is gebracht door anders te denken en/of anders te werken.
Het anders werken op basis van de geleerde lessen is geen vanzelfsprekendheid. Dat vergt training, tijd, aandacht en begeleiding. Zonder dat blijven we doen wat we altijd al deden.