Subsidieregelingen Monumenten
De gemeente Zwolle heeft twee soorten beschermde monumenten: gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Via de monumentenkaart zijn de rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten te zien. Monumenten dragen bij aan de uitstraling van de stad. Het is dus van belang deze monumenten op een goede manier in stand te houden. Zodoende zijn er financiële ondersteuningsmogelijkheden voor een monumenteneigenaar.
Gemeentelijke monumenten
Om de monumentale waarden en de uitstraling van Zwolle in stand te houden zijn er financiële ondersteuningsmogelijkheden voor een eigenaar van een monument. De subsidie is het hele jaar aan te vragen. Let op: de uitvoeringperiode moet wel in datzelfde jaar zijn. Een subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor de volgende activiteiten:
- de restauratie van een gemeentelijk monument;
- het onderhoud van een gemeentelijk monument, denk aan schilderen en houtrotreparatie;
- een kleur-historisch onderzoek, voorzien van een advies, ten behoeve van een gemeentelijk monument of een rijksmonument.
Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidieregeling monumenten Zwolle. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen ook gebruik maken van een laagrentende lening. Kijk voor meer informatie op: Cultuurfonds.
Rijksmonumenten
Van 1 februari tot en met 31 maart kunnen rijksmonumenteigenaren Instandhoudingssubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor meer informatie zie: Aanvraag instandhoudingssubsidie voorbereiden.
Van 1 maart tot en met 30 april kunnen particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Kijk voor meer informatie op: Subsidie woonhuismonumenten (woonhuissubsidie) | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Van 7 juli tot en met 1 september kunnen rijksmonumenteigenaren subsidie voor de restauratie van hun rijksmonument aanvragen bij Tender. Het gaat hier niet om woonhuizen maar om een gemeente, waterschap of openbaar lichaam dat is ingesteld met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen, of een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM).
Van 1 oktober tot en met 30 november kunnen rijksmonumenteigenaren die hun rijksmonument een nieuwe bestemming geven een herbestemmingssubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Kijk voor meer informatie op: Subsidie herbestemming | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Kijk voor alle rijksmonumentensubsidies op: Financiering voor uw monument: subsidie of lening? | Monumenten.nl.
Eigenaren van rijksmonumenten kunnen, net als eigenaren van gemeentelijke monumenten, subsidie aanvragen voor een kleur-historisch onderzoek. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidieregeling monumenten Zwolle. Rijksmonumenteigenaren kunnen daarnaast ook gebruik maken van een laagrentende lening. Kijk voor meer informatie op: Cultuurfonds.
Duurzaamheidssubsidies
Vanaf 1 januari wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld. Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naast de ISDE-regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. Deze subsidie is voor rijks- en gemeentelijke monumenten aan te vragen.
Bij de gemeente Zwolle kunnen eigenaren van rijksmonumenten en eigenaren van gemeentelijke monumenten 1000 euro subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Kijk voor meer informatie op: Je huis isoleren | Gemeente Zwolle.
Afbeelding Hans Westerink
Afbeelding Jan Smelik