Use DeepL to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. In case of discrepancy between the original website in Dutch and the translated website, the original Dutch website shall prevail.
Tussen de Praubstraat 17 en de Goudsteeg stonden in de 16de eeuw de gebouwen voor de armere studenten van de Latijnse school.
Luttekestraat 35 is een voormalig bankgebouw uit 1919 van Wertheim & Gompertz naar ontwerp van F.H. Poggenbeek.
Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis.
Op het binnenterrein van Stationsplein 8 staat de oude Buitensociëteit die werd ontworpen door de Zwolse architect S.J.H. Trooster in de eclectische stijl.
Blijmarkt 13A werd in 1928 gebouwd voor sociëteit de Harmonie naar het ontwerp van de Zwolse kunstschilder J. Schoenmaker Doyer. Het gebouw is ontworpen in de Neoclassicistische stijl die in het begin van de 19de eeuw gangbaar was voor bijzondere gebouwen.
Deze molenromp en het molenhuis, Eekwal 61-63 zijn restanten van een in 1807 herbouwde eek- of runmolen die eikenschors tot eek vermaalde.
Bitterstraat 57 is de plaats waar vroeger de Oude Munt was. De Hanzestad Zwolle kreeg in 1488 van keizer Frederik III, het muntprivilege.
De fontein op het Van Nahuysplein is geschonken ter ere van het 25-jarig burgemeesterschap van Jhr. van Nahuys door de burgerij van Zwolle in 1892.
Aan de Koestraat 8 staat de Groote Sociëteit is een deel van een adellijk pand uit het midden van de 17de eeuw met drie vleugels aan een ommuurde binnenplaats. In 1805 werd het eigendom van de Groote Sociëteit.
De voormalige pakhuizen, Aan de Stadsmuur 79-83, zijn restanten van de vele pakhuizen die aan de noordelijke rand van het Eiland lagen en die tijdens de sloopwoede in de naoorlogse jaren sneuvelden.
Rodetorenplein 15, bekend als het Hopmanshuis is omstreeks 1663 gebouwd als handelsmagazijn door de Zwolse koopman Claes de Cock.
De elektriciteitscentrale Harculo werd in de jaren ‘50 gebouwd als opvolger van een centrale aan de Wetering.
Dit kantoor aan de Willemsvaart 21 is ontworpen door de bekende architect G. Th. Rietveld in de stijl van het Nieuwe Bouwen.
De molen aan de Wijheseweg 43 is een stellingmolen bij Windesheim. Het klooster van Windesheim had al molenrecht vanaf 1391, maar de huidige molen staat er pas vanaf 1748 en werd generaties lang gebruikt door het geslacht Langevoort.
Op 7 maart 1890 werd in Buitenkant 8 de eerste bijeenkomst van het Leger des Heils in Zwolle gehouden.
Op de hoek van de Thorbeckegracht en de Posthoornsbredehoek (nummer 2) herinnert een gebogen raampje aan de voormalige beurtschipperij.
Als kloosterling leefde en werkte Thomas a Kempis hier op de Nemelerberg / Agnietenberg.
Eén van de acht oliemolens die Nederland nog rijk is, staat aan de Vondelkade in Zwolle.
Weversgildeplein 1 werd in 1450 werd aan het eind van de Nieuwstraat binnen de stadsmuur gebouwd om pestleiders te huisvesten.
Dit pandje aan het Van Nahuysplein 1 is in 1889 gebouwd als brandspuithuisje met politiewachtpost naar een ontwerp van stadsarchitect J.L. van Essen.
Praubstraat 14 maakte onderdeel uit van een complex gebouwen van de Broeders des Gemenen (gemeenschappelijke) levens.
Sinds de middeleeuwen was Zwolle een handelsstad waar de doorvoerhandel de belangrijkste activiteit was.
Rode Torenplein 10 was een logement aan de grote Aa dat in de 19de eeuw aanzienlijk werd uitgebreid. Hierdoor ontstond een bijna vierkant pand met een lijstgevel en een rondlopend schilddak. In de 18de eeuw was op de begane grond Sociëteit de Atlas gevestigd.
De Spoolderberg is een rivierduin die vroeger groter was dan de huidige heuvel.
Deze stadspomp aan de Blijmarkt is één van de stadspompen die kort na het midden van de 18de eeuw in Zwolle zijn geplaatst.
Deze drinkwaterpomp met dubbele bronzen uitloop is vervaardigd in 1755 en in 1960 verplaatst naast de Grote Kerk op de Grote Markt.
Deze stadspomp aan de Sassenstraat is één van de stadspompen die kort na het midden van de 18de eeuw in Zwolle zijn geplaatst.
Samuël Hirschstraat 8 is op 21 juli 1899 als synagoge ingewijd. Het gebouw, in eclectische stijl, is een ontwerp van architect F.C. Koch. De voorgevel is ontworpen door de van oorsprong Zwolse architect J. Gosschalk.
Achter Katerveerdijk nr. 3 staat de voormalige tramremise
Aan de Katerveerdijk staat op nr. 3 het imposante vroegere veerhuis van het Katerveer met daarachter een voormalige tramremise.
Achter twee verschillende gevels van Luttekestraat 2-4 schuilt het casco van het imposante vleeshuis uit 1469.
Dit pand is een uitbreiding van het Sophia-ziekenhuis, ontworpen door de architecten J.G. Wiebenga, J. van der Linden en geneesheer-directeur dr. Van Thienen, in een Functionalistische bouwstijl.
In dit 16de-eeuwse pand vonden de vrijmetselaars in 1867 onderdak.
Het Westerveldse Bos is nu een recreatiegebied. met volop wandelroutes en mountainbikepaden. Een park aangelegd op een met grond bedekte oude vuilstort.
Een recreatieplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de achterliggend woonwijk de Aa-landen.
Het zand dat voor de aanleg van nieuwe wijken en wegen nodig was, werd vanaf 1967 onder meer in Wijthmen gewonnen. Daarna ging de Wijthmenerplas dienst doen als recreatiegebied.