Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Begraven en cremeren

Zwolle heeft acht begraafplaatsen. Dit zijn particuliere begraafplaatsen of begraafplaatsen die door de gemeente worden beheerd. Het enige Zwolse crematorium staat op begraafplaats Kranenburg.

Beschrijving gemeentelijke begraafplaatsen

De gemeentelijk begraafplaatsen zijn:

  • Begraafplaats Kranenburg, Kranenburgweg 7
  • Begraafplaats, Meppelerstraatweg (hoek Molenkampsweg)
  • Begraafplaats Voorst, Ridder Zwederlaan (Westenholte)
  • Begraafplaats Windesheim, Pastorieweg (Windesheim)

Bekijk de film om een indruk te krijgen van de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaatsen.

Gemeentelijke begraafplaatsen in Zwolle

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Begraafplaats Kranenburg

Kranenburg is de algemene begraafplaats van Zwolle. Hij is geopend in 1933. De begraafplaats is in landschappelijke stijl aangelegd en bestaat uit meerdere gedeelten.

  • Park- en bosgedeelte: Het park- en het bosgedeelte zijn het oudste deel van de begraafplaats. Later volgde het 'Hagenpark'. Hier omzomen beukenhagen de graven. Een waterbron in de vorm van een lelie, symboliseert de oorsprong van het leven. In het 'Hagenpark' is ook een islamitisch gedeelte opgenomen.
  • Parnassusberg: Later volgde nog een uitbreiding met 'De Parnassusberg'. Dit steekt iets boven het maaiveld uit, de graven rondom deze natuurlijke verhoging zijn verhoogd aangelegd.

Begraafplaats Meppelerstraatweg

Deze begraafplaats bestaat sinds 1826 en is daarmee de oudste gemeentelijke begraafplaats in Zwolle. Onder andere de dichter Rhijnvis Feith ligt hier begraven. Sinds 1954 worden op de begraafplaats Meppelerstraatweg geen nieuwe graven meer uitgegeven. Bijzettingen in familiegraven mag nog wel als er nog plaats is in het graf. De aula is niet meer in gebruik.

Begraafplaats Voorst

Deze begraafplaats is in 1933 aangelegd, in de vorm van een pauwenstaart. Dit gebeurde in opdracht van de toenmalige gemeente Zwollerkerspel. Met de gemeentelijke herindeling in 1967 ging de begraafplaats Voorst over naar Zwolle. Op Voorst worden voornamelijk bewoners van Westenholte begraven. Het voorzieningenniveau is minimaal, er is alleen een kleine wachtruimte. Op deze begraafplaats worden geen diensten meer gehouden. Wel kan op deze begraafplaats een klok luiden.

Begraafplaats Windesheim

In 1917 nam gemeente Zwollerkerspel de begraafplaats Windesheim over van de Nederlandse Hervormde kerk. Hier worden voornamelijk overledenen uit het dorp Windesheim begraven. Op het oude gedeelte van de begraafplaats kunt u alleen worden bijgezet als er nog plaats is in het graf. Er worden nog wel nieuwe graven uitgegeven. Ook is er een afzonderlijk gedeelte voor urnengraven. Op deze begraafplaats is geen aula, alleen een overkapping om te schuilen bij slecht weer.

Aanvraag

Om te mogen begraven of cremeren heeft u een verlof nodig van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Meer informatie vindt u op onze pagina Aangifte van overlijden.

Kosten

Een overzicht van de kosten vindt u op de pagina Leges begraven / cremeren.

Beleid en wetgeving